Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyabeti bitiren doktor Habertürk'te

        Obezte ameliyatı olarak adlandırılan metabolik cerrahi ameliyatlarının obezite olmayan kişilerde de güvenle yapılabildiğini söyleyen Çelik, "Önemli olan hastanın tip 2 diyabet hastası ve vücudunda az da olsa ensülin deposunun bulunması" dedi.

        İncebağırsağın son bölümü olan “ileum”un, incebağırsağın başlangıç bölümü ile yer değiştirmesi işlemi olan ve operasyondan sonra meydana gelen hormon değişimi ile hastaların Tip 2 diyabetin yarattığı pek çok sorundan kurtulduğu “İleal interpozisyon” ameliyatını Türkiye’de gerçekleştiren tek isim olan Doç. Dr. Alper Çelik, ameliyatın ayrıntılarını anlattı.

        ENSÜLİNİ BIRAKIYORLAR

        “İleal interpozisyon” ameliyatı, kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve yüksek tansiyon gibi sorunların düzelme nedeni olarak açıklanıyor. Doç. Dr. Çelik, operasyon sonrasında karaciğer yağlanmasının 3-4, böbrek fonksiyonlarındaki ve gözlerdeki bozulmanın 5-6 ayda düzeldiğini, önemli olanın operasyona geç kalmamak olduğunu söylüyor. “Hastada yeterli ensülin aktivitesi ve deposunun olması, diyabetin ortadan kalkmasına yol açar” diyen Doç. Çelik, yeterli ensülin deposu bulunup ameliyat olan hastaların neredeyse tamamının bu uygulamadan yarar gördüklerini, ensülini bıraktıklarını ve tansiyonlarının düzeldiğini söylüyor. 100 diyabet hastasının 75’inde hastalığın geride kaldığına dikkat çeken Çelik, ameliyatın en önemli yönünün Tip 2 diyabet hastalarında organ hasarının ortadan kalkması olduğunu belirtiyor.

        ÜÇ AŞAMALI AMELİYAT

        Laparoskopik yolla (kapalı) yapılan ameliyatın 3 temel aşaması bulunuyor. Bunlardan ilki, bir tüp mide işlemi; ikincisi mide ile onikiparmak bağırsağı arasındaki bileşkenin kapatılması; üçüncüsü ise incebağırsağın başlangıç ve son bölümlerinin yer değiştirmesi. Doç. Dr. Çelik, yöntemin kilo problemi olmayan hastalara da güvenle uygulanabildiğini söylüyor. Hastanın ameliyat sonrasında ne kadar fazla kilosu varsa o kadarını verdiğine dikkat çeken Çelik, bu sonucun ameliyatta yapılan ayarlamanın kişinin kilosuna özel olmasından kaynaklandığını ve en büyük değişimin hormonal olduğunu belirterek, “Hormanlar değişmedikçe başarısızlığa mahkûmuz” diyor.

        Daha önce Brezilya'da yapılan tarihi ameliyatı Türkiye'de yapan Doç. Dr. Alper Çelik, ameliyatın kimlere ve hangi şartlardaki hastalara uygulanabileceğini, kimlere uygulanamayacağını Habertürk'e anlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ