Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Sabah spor yaparken koşmayın

        Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Yılmaz, "Sabah 06-08.00 saatleri arasında yapılan, koşmaya bağlı sporlarda kalp krizi geçirme riski daha yüksek oluyor" dedi.

        OMÜ Kardiyoloji Ana Bilim Dalı (ABD) Başkanı Prof. Dr. Özcan Yılmaz, kalp rahatsızlığı olan kişilerin sabah saatlerinde yaptıkları spor hareketlerine kesinlikle koşmayı eklememeleri konusunda uyarılarda bulunarak, sporun yürüme veya tempolu yürüme şeklinde yapılması gerektiğini söyledi.

        Prof Dr. Yılmaz, "Koşu özellikle sabah yapıldığı zaman akşam kalp krizi geçirme riskinden daha fazla risk taşıyor. Çünkü kalp krizine vücudun en hassas olduğu saatler 06.00 ve 08.00 saatleri arasıdır. Kalp krizleri bu saatlerde daha sık oluyor. Bu dönemlerde bir de koşmaya bağlı sporlar yapılırsa kalp krizi geçirme riski daha yüksek oluyor. 06.00 ve 08.00 saatleri arasında biz yürüyüşü ya da tempolu yürüyüşü öneriyoruz koşuyu değil" diye konuştu.

        40 yaş sonrası olan kişilerin kesinlikle ağır sporlardan uzak durması gerektiğini söyleyen OMÜ Kardiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Özcan Yılmaz, "40 yaş sonrası spor yapanların ağır sporlardan uzak durması lazımdır. Mesela yürüyüş ya da hızlı yürüyüş olabilir. Belli bir yaş üzerinde bulunanlar en çok halı sahada spor yaparlarken kalp krizi geçiriyor. Bu tip sporlarda kendilerini zorlamamalı ya da yapmamalıdırlar. Yapılacak sporlara ya da hareketlere belli bir yaştan sonra çok dikkat edilmelidir. Belli bir yaştan sonra riskli olanlara ağır ve koşma türlü olan sporları kesinlikle tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

        Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin spor yerine geçmediğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Kişi mesela hafta da en az 4 gün, günde 45 dakika yürüyüş yapmalıdır. Ancak tempolu seviyesini geçmemelidir. Gezinti şeklinde yapılan yürüyüşler spor yerine geçmez. Özellikle kalp hastaları için ileri seviyede yapılan egzersizler ani kalp durmalarına neden olabiliyor. Ağırlık kaldırmak gibi egzersizler, kalp için çok zararlıdır. Bir de belli bir yaş üzeride yapılırsa kalp krizi geçirme riski o tür egzersizlerde daha çok fazladır" ifadelerini kullandı.

        Genç yaşlarda gelişen kalp krizlerinin kalp ritminin bozukluğundan ya da doğumsal olan nedenlerden kaynaklandığını söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Yılmaz şöyle devam etti:

        "Yaşı ileri olanlarda kalp damarlarında oluşan tıkanıklığı bağlı gelişen kalp krizleri var. Gençlerde daha çok ritim bozuklarından oluşan kalp krizleri olabiliyor. Kalbin aniden durması ya da çok aşırı hızlı çalışması gibi nedenler ani ölüme neden oluyor. Ani ölümlerde en önemli neden kalp duvarlarının kalınlaşmasıyla oluyor. Genç sporcularda ani ölümlerin en önemli nedenlerin birisi budur. Spora başlanmadan önce yarışmalı spor yapacak kişiler muhakkak kardiyologun daha önceden değerlendirme yapması lazım. Bu tetkiklerden sonra spor yapmaya izin verilmelidir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ