Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Sağlık Bakanlığı'ndan "Anne Sütü Bağışı" açıklaması!

        Sağlık Bakanlığı, “Anne Sütü Bağışı” uygulamasına, kamuoyunda tereddüde neden olabilecek riskleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından başlanacağını açıkladı.

        Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, son günlerde ülke gündeminde yer alan "Anne Sütü Bankası" konusunda kamuoyunu aydınlatmak adına bazı hususların paylaşılmasının uygun görüldüğü ifade edildi. Anne sütünün, erken doğmuş ve hasta yeni doğan bebekler için hayat kurtarıcı olduğu vurgulanan açıklamada hastanelerde, bu bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmesinin yeni doğan ölümlerini azaltacağı ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayacağı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Bu bebekler için öncelikle kullanılacak olan kendi annelerinin sütüdür. Anne sütünün yeterli düzeyde veya hiç olmaması durumunda, bebeklerin anne sütünden yararlanabilmeleri için ‘Anne Sütü Bağışı’ sisteminin kurulması düşünülmüştür. Bu husustan hareketle ülkemizde Anne Sütü Bankalarının kurulması ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerine entegre edilmesi konusunda çalışmalar yapılması kararlaştırılmıştır. Anne Sütü Bankası, gönüllü annelerin bağışladıkları anne sütünü uluslararası standartlarda toplayacak, saklayacak, testlerden geçirecek, işleyerek güvenliğini sağlayacak ve gereksinimi olan bebeklere, hekim kararıyla dağıtacak bir yapıdır. Konuyla ilgili uluslararası uygulamalar da incelenmiştir. Yüz yıldan fazla geçmişi olan bu sistem gelişmiş ülkelerde bebek sağlığını iyileştirmeye yönelik ulusal stratejilere entegre edilmiştir."

        Türkiye'de Anne Sütü Bankacılığı ile asırlar öncesine dayanan “süt anneliği” geleneğinin etkin ve güvenli şekilde sisteme kavuşturulmasının amaçlandığı kaydedilen açıklamada, Türkiye'de Avrupa ülkelerinden farklı olarak süt kardeşliği hukukunu güvence altına alacak bir sistem oluşturması hususu göz önünde tutulduğu bildirildi.

        Açıklamada şunlar kaydedildi:

        "Bu anlamda Anne Sütü Bankacılığı sisteminin sağlıklı ve güvenli şekilde hayata geçirilebilmesi noktasında şu esaslar öne çıkmaktadır:

        - Süt bağışlayan annelerin sütleri karıştırılmayacak, her bebek için tek donörden süt alınacaktır.

        - Bağış yapan bir annenin bir süt bebeği olacaktır.

        - Güvenli bir kayıt sistemi kullanılacak, süt bağışı yapanın ve alıcının kimlikleri kayıt altına alınacak, bu bilgiler her iki nüfus kütüğüne gönderilecek ve her iki tarafa da verilecektir.

        - Hem bağışçı hem de alıcıdan yazılı onam formu istenecektir.

        - Bağışçı annenin bebeği ile alıcı annenin bebeği aynı cinsiyetten olacaktır.

        - Süt alan bebekler 5 yıldan sonra ve her 5 yıllık periyodda en az 5 defa bilgilendirilecektir.

        Anne Sütü Bankası sistemi konusunda, yukarıdaki esaslar çerçevesinde, tüm ilgili paydaşlarla çalışmalar devam etmektedir. Kamuoyunda tereddüde neden olabilecek riskleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından Anne Sütü Bağışı uygulamasına başlanacaktır."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ