Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme PKU'lu makarna stoku geliyor!

        Sağlık Bakanlığı, 10 bin Fenilketonüri (PKU) hastasının çektiği mama sıkıntısına çözüm buldu. Artan şikayetler üzerine harekete geçen Bakanlık, iki ithalatçı firma ile anlaşma sağladı. Bu kapsamda PKU hastalarının mamalarının yanı sıra; yan besin maddeleri olan bisküvi, makarna, ekmek ve peynir gibi ürünler de Türkiye'de stok yapılacak.

        İZİN SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA

        Daha önce PKU hastalarının kullandığı yan ürünlerin (makarna, peynir, çikolata vb.) ithali için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izin verirken, yeni düzenlemeyle izin hakkı Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na iki ithalatçı firma tarafından yapılan başvurular değerlendirildi. Ardından PKU hastalarına özel mama ve günlük hayatta kullanılan yan ürünler için ithalat izni verildi. Ürünlerin 1 hafta içerisinde piyasaya sunulması konusunda anlaşma sağlandı.

        ÖMÜR BOYU DİYET

        PKU, hem anneden hem babadan geçen genetik bir metabolizma hastalığı olarak biliniyor. Bu hastalıkla doğan çocuklar, karaciğerde bulunan hidroksilaz enzimi çalışmadığı ya da az çalıştığı için yaşam boyu diyet yapmak zorunda. Bu enzim, vücut için gerekli olan fenilalanin amino asidini tüm besinlerden alıp, yine faydalı olan tirozin amino asidine dönüştürüyor. Ancak bu enzimin görevini yeterince yerine getirememesi beyinde hasara ve zeka geriliğine yol açıyor.

        Türkiye dünyada PKU'nun görülme sıklığı en fazla olan ülke. Bu durumun özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan akraba evliliklerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Türkiye'de 10 bine yakın PKU hastası bulunuyor.

        ET YASAK, ELMA SUYU SERBEST

        PKU hastası çocuklara yasak ve serbest olan gıdalar şöyle:

        Yasak Gıdalar: Et ve et ürünleri (tavuk, balık, hindi, kırmızı et, salam, sosis, sucuk vb.), süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, cacık, peynir), hayvansal ürünler (beyin, ciğer, sakatat), kuruyemişler (fındık, leblebi, fıstık, ceviz, badem vb.), kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, soya çeşitleri, barbunya vb.), makarna çeşitleri.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ