Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Uzmanından brucella hastalığı uyarısı!

        Bitlis'in Tatvan Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Kronik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gülay Dede, brucella hastalığının bölgede çok sık görülen bir hastalık olduğunu, vatandaşların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

        Brucella hastalığının süt, süt mamulleri ve hayvanlardan bulaştığını belirten Dr. Dede, özellikle ilkbahar mevsiminde piyasaya çıkan taze peynirin tüketilmesi konusunda vatandaşların daha dikkatli davranması konusunda uyarılarda bulundu.

        Hastalığın mikrobu taşıyan hayvanın etinden ve sütünden bulaştığının altını çizen Gülay Dede, hastalığın tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Bu hastalıktan korunmak için özellikle peynir yaparken sütün iyice kaynatılıp pastörize edilmesi gerekir. Ayrıca yapılan peynir salamura yapıldığı zaman tuz oranına göre 2- 3 ay bekletilmeli, etler de iyice pişirilmelidir. Bunun yanında peynir üreticilerinin sütü iyice pastörize edip ondan sonra peynir yapmaları gerekir. Bu kurallara uyulduğu zaman brucella hastalığına kolay kolay yakalanılmaz. Hastalık mikrobunu kapan bir hasta kısa bir süre içerisinde etkilerini görür. Hastalık ateş, gece terlemesi ve genel vücut ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler gösterir" dedi.

        Bölgede ve özellikle hayvancılığın yoğun olduğunu, köylerde brucella hastalığının sık görüldüğünü söyleyen Dede, gece terlemesi, genel vücut ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerle hastaneye başvuran her 2 hastadan birinde brucella tespit edildiğini ifade ederek, "Brucella hastalığı, bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakteriler ilk önce hayvanlar arasında geçiş yaparlar ve birçok değişik omurgalı hayvanda hastalıklara sebep olurlar. Koyun, keçi, sığır, geyik, domuz, köpek ve diğer öteki hayvanları etkilerler. İnsanlar bu bakteriler tarafından bulaşık olan bu hayvanlarla ve bu hayvanlardan üretilen çeşitli ürünlerle yapılan temaslar sonucu hastalığa yakalanırlar. Bölge halkının hayvancılıkla uğraşması sonucu bu hastalık il ve ilçelerinde sık görülüyor" ifadelerini kullandı.

        "BRUCELLA 3 ŞEKİLDE BULAŞIR"

        Brucellanın nasıl bulaştığı yönünde de bilgilere veren Dr. Dede, "Brucella insanlara üç şekilde bulaşır. Brucella ile bulaşık herhangi bir şeyi yemek veya içmekle, brucella mikrobu teneffüs edilerek ve deri üzerindeki yaralardan bakterilerin vücuda girmesiyle bulaşır. En yaygın bulaşma yolu ise süt ürünlerini yemek ve içmekle bulaşır. Eğer sütler kaynatılmazsa, bu sütü içen veya bundan yapılan peyniri yiyen insanlara bu bakteriler bulaşır.

        Brucella mikroplarının teneffüs edilmesi pek yaygın bir bulaşma yolu değildir, fakat laboratuar gibi yerlerde çalışarak brucella mikrobu kültürü ile uğraşan insanlar için önemli bir tehlike arz etmektedir. İçe çekme, yani teneffüs edilerek bulaşmanın önemli bir yüzdesi, kesimhanelerde çalışan insanlarda önem arz etmektedir. Deri üzerindeki yaralardan geçerek insana bulaşma, kesimhanelerde, et paketleme işinde çalışanlar ve veterinerlik hizmetlerinde çalışanlar için problem olabilir.

        İnsanlarda brucella; ateş, terleme, baş ağrıları, sırt ağrıları ve fiziksel zayıflıklar göstererek gribe benzer birçok belirtilere sebep olabilir. Brucella, ayrıca kronik denilen uzun süren ve tekrar tekrar oluşan ateş, eklem ağrısı ve halsizliklere sebep olabilir" diye konuştu.

        "HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR, ANCAK TEKRARLAMASI DA BİR İHTİMAL"

        Brucella hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu kaydeden Dede, tedavi süresinin 6 hafta ila 6 ay arasında değiştiğine ifade ederek, "Brucella kan örneğinde veya kemik iliğinde brucella mikrobunun bulunmasıyla ancak laboratuarda teşhis edilebilir. Doktorlar etkili bir antibiyotik verebilirler. Tedavi zamanlama ve hastalığın ciddiyetine bağlı olarak bir kaç haftadan bir kaç aya kadar sürebilir. Brucella grubu mikroorganizmalar genellikle konakçı hayvan dışında çoğalmazlar. Fakat ortamın ısı, nem ve asitlik değerlerine bağlı olarak değişik sürelerde canlılıklarını sürdürürler. Brucella mikroorganizmaları direkt güneş ışığı, dezenfektanlar, pastörizasyon ve kuru şartlara duyarlıdır. Bu yüzden tedavinin aksatılması durumunda yada aynı şartlara maruz kalınması durumunda hastalık tekrar edebilir" şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ