Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil 835 hasta kemik iliği nakli bekliyor, kemik iliği nakli

        Sağlık Bakanı, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in Türk Kök Hücre Projesi ve kemik iliği bekleyen hastalara ilişkin soru önergesini yanıtladı.

        Projeye ilişkin Sağlık Bakanı, donör kazanımı amacıyla Kızılay ile protokol yapıldığını, Doku Tipleme Laboratuvarı ihalesinin 7 Ocak 2014 tarihinde yapıldığını söyledi. İhalenin değerlendirme aşamasında olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı, ihale süreçleri tamamlandığında 2014 yılının ilk yarısında faaliyete geçeceğini kaydetti.

        Projenin maliyetine ilişkin Sağlık Bakanı, "İhale süreci devam ettiği için net maliyet açıklanamamakla birlikte yaklaşık 48 milyon TL ödenek tahsisi vardır. Bu maliyet bakanlık döner sermayesinden karşılanacaktır" dedi.

        Kemik iliği nakli bekleyen hasta sayısına ilişkin de Sağlık Bakanı, "2013 yılı sonu itibarıyla 835 hasta nakil için beklemektedir" dedi.

        "HASTALAR NAKİL GERÇEKLEŞTİRİLMEDİĞİ İÇİN DEĞİL, HASTALIĞIN KÖTÜ SEYRİNE BAĞLI OLARAK KAYBEDİLMEKTEDİR"-

        Lösemili hastaların tarama sürecinde medikal tedavisinin devam ettiğini ifade eden Sağlık Bakanı, "Naklin yapılabilmesi için hastanın remisyona girmesi gerekmektedir. Tüm bu süreç içerisinde uygun vericisi bulunsa da nakil için hazır olmayan hastalara nakil yapılmamaktadır. Dolayısıyla vefat eden hastalar nakil gerçekleştirilmediği için değil, hastalığın kötü seyrine bağlı olarak kaybedilmektedir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ