Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Vajinal estetiğe yoğun talep , Vajinal estetik, Vajinal estetik operasyonlara yoğun talep , Op. Dr. Yeşim Yerçok, Jinekolog Yeşim Yerçok, labioplasti operasyonu, vajinoplasti operasyonu

        Modern tıbbın ilerlemesi ile artık günümüzde vajina gençleştirme ve dış görünümünü düzeltme amaçlı genital estetik operasyonları sayesinde genital yapılar istenilen görüntü ve yapısına kavuşturuluyor. Son yıllarda gittikçe talep gören vajina daraltma, gençleştirme, sıkılaştırma olarak adlandırılan "vajinoplasti operasyonu" veya genital bölgede yer alan küçük dudakların görünümünün estetik olarak düzeltilmesi dediğimiz "labioplasti operasyonu" kişinin kendine olan özgüveninin artması ve sağlıklı bir cinsel birliktelik yaşaması için oldukça yardımcı cerrahi yöntemlerdir.

        Türkiye’nin tanınmış Jinekologlarından Op. Dr. Yeşim Yerçok bu sorunun çözümü için sanıldığı gibi sadece modern şehirli kadınların değil, ülkemizin kırsal yerleşim bölgelerinden de kadınların eşleriyle birlikte sıkça başvurduklarını söylüyor...

        Vajina daraltma yada sıkılaştırma operasyonu genellikle bir veya birden fazla normal doğum gerçekleştirmiş, zorlu, kilolu bebek doğumu hikayesi olan, vajina duvarlarındaki yırtıklar ve kötü skar dokusu nedeniyle vajinasında kalıcı deformasyon meydana gelen hanımlara yapılmaktadır. Ancak henüz normal vajinal doğum yapmadığı halde yapısal olarak vajina genişliği olan kadınlara da uygun görüldüğü taktirde bu ameliyat yapılabilir. Genellikle şikayet cinsel ilişki esnasında duyulan bolluk hissi, ilişki sırasında hava çıkarma sesi gelmesi, eşini yeteri kadar hissedememek ve dolayısıyla hem erkek hem de kadın için cinsel tatminin azalmasıdır. Bu operasyonda amaçlanan vajinada bolluk hissi veren esnemiş kısmın cerrahi olarak çıkartılıp daraltılması ve altındaki bağ ve kas dokusunun sıkılaştırılmasıdır.

        İleri yaşlardaki kadınlarda da menopoz etkisiyle bağ ve kas dokusu zayıflar, idrar torbası ve kalın bağırsağın vajinaya doğru bombeleşmesi görülebilir. Hasta genellikle idrar kaçırma ve vajinada ele gelen kitleden şikayet eder. Bu hastalara vajinanın ön ve arka duvarına yapılan cerrahi düzeltme ile idrar torbası ve bağırsağın vajina içine doğru bombeleşmesi ortadan kaldırılır. Operasyon lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

        Genital bölgede yer alan Labium minör denilen küçük dudakların görünümünü estetik olarak düzeltme ameliyatı olan labioplasti ise son yıllarda oldukça yoğun talep edilmektedir.

        Labium Minörler her kadında değişik büyüklükte ve yapıda olabilir, ancak olması gereken normal şekli klitorisin her iki yanından aşağı doğru silik bir halde yer alması ve büyük dudakların dışına doğru taşmamasıdır. Aksi olduğu durumlarda yani aşırı büyük, kıvrımlı, asimetrik, koyu renkli ve büyük dudakların içinden dışarı taşacak tarzda uzun olduğu hallerde gözle görülür estetik şekil bozukluğunun yanı sıra hijyenik ve cinsel yaşamı olumsuz etkileyen durumlar gelişebilir. Bu tip dış genital şekil bozukluğu olan hanımların en sık başvurma nedeni cinsel ilişki esnasında partnerine karşı utanma, görünümünden dolayı kendini rahatsız hissetme ve özgüvenini yitirmesinden ötürü cinsel ilişki eyleminden kaçınmadır. Ayrıca iç çamaşırının sürtünmesi, çamaşır ve mayodan bile fark edilebilecek kabarıklık hali ve kişisel hijyenin yapılması esnasında tahriş ve acıma gelişebilir. Operasyonda amaçlanan şekil bozukluğuna neden olan doku ve kıvrımların fazla kısımlarının cerrahi olarak çıkarılması ve iç dudaklara olması gereken doğal şeklin verilmesidir. Labioplasti operasyonu düzeltilecek olan kısmın genişliğine göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Operasyon yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Hasta ameliyat sonrası 1-2 saatlik dinlenmenin ardından kolaylıkla yürüyerek evine gidebilir. Bu operasyon henüz cinsel yaşamı başlamamış genç kızlara da estetik ve hijyenik sebeplerle yapılabilir. Operasyon esnasında kızlık zarına dokunulmaz, bekarete zarar verilmez.

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yeşim Yerçok; “Her iki ameliyatı da hastalarımın konforu, acı duymaması ve operasyonun daha uygun şekilde yapılabilmesi için genel anestezi altında yapmayı tercih ediyorum, ancak dileyen hastalara lokal anestezi ile de yapılabilir. Operasyon sonrası yolculuk yapılabilir, hemen ertesi gün iş veya okul hayatına dönülebilir. Yaklaşık 1 ay sonra denize girilebilir. Genellikle eriyen dikiş iplikleri kullanıldığı için dikişlerinin alınmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Sadece doğal ve olması gereken şekil verildiğinden dolayı sonrasında herhangi bir his kaybı, acı ya da cinsel ilişkide ağrı olmamaktadır. Operasyondan 4-6 hafta sonra cinsel ilişkiye girilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ