Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Bebeğiniz tehlikede mi?, Dr. Nur Beştay, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nur Beştay, gebelikte kanama, hamilelikte kanama neden olur, hamilelikte kanama

        haberturk.com / Sağlık Servisi

        Hamilelikte kanama, gebeliğin hangi döneminde olursa olsun, ağrılı veya ağrısız, miktarı veya süresi ne olursa olsun, mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereken önemli bir durumdur.

        Bu kanamaların hepsi ciddi olmakla beraber, gebeliğin hangi döneminde görüldüğü ve kanama sebebine bağlı olarak farklı derecede öneme sahiptirler.

        Gebelik kanaması erken ve geç dönem kanamaları olarak ikiye ayrılabilir.

        Erken dönem, 20 haftaya kadar sınırlandırılabilir.

        Hamileliğin erken döneminde görülen kanamalar, implantasyon yani gebelik kesesinin rahim içine yerleşme kanaması, düşük tehlikesi, mol yani halk arasında bilinen adıyla üzüm gebeliği, dış gebelik gibi ciddi sebeplerle birlikte, bazende basit bir vajinit yani vajinal iltihap nedeniyle olabilmektedir. Rahim ağzında olan yaralar, polip dediğimiz et beni şeklinde oluşumlar da kanamaya sebep olabilmektedir.

        Düşük tehlikesinde olan kanamalar, genellikle beraberinde ağrı ile oluşmaktadır. Gebeliğin ilk 12 haftasında daha sıklıkla görülen düşükler, 22 haftaya kadar herhangi bir zamanda da, daha seyrek olmakla birlikte oluşabilmektedir.

        Erken dönemde görülen kanamlar çoğunlukla, sağlıklı bir gebeliğin devamı ile sonuçlanmaktadır.

        Geç dönemde olan kanamalar ise anneve bebek sağlığı açısından daha ciddi sorunların habercisi olabilir.

        Bu dönemde olan kanamalar erken doğum, bebeğin eşinin yani plasentanın rahim ağzına yakın hatta rahim ağzını kapatır pozisyonda olması, yine plasentanın tamamen veya kısmen ayrılmasına bağlı kanama şeklinde olabilir.

        Gebeliğin son döneminde, halk arasında bilinen tabiriyle “nişan” yani rahim ağzını tıkayan jelimsi maddenin gelişiyle ilgili olabilir ve doğumun başlangıç işaretidir.

        Gebelik sırasında vajeni örten deri tabakası ve diğer dokularda olan hassasiyete bağlı, ilişki sırasında ve sonrasında, kılcal damar kanamaları da kolaylıkla oluşabilir.

        Yine gebelerde, vücutta oluşan doğal değişimlere bağlı, hemoroid yani basur görülme sıklığı da artar ve buradan olan kanamalar da vajinal kanamalarla karıştırılabilir.

        Özetle, gebelik sırasında oluşan her türlü kanama, ciddi bir sağlık probleminin ön habercisi olabileceğinden, uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gereken bir sorundur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ