Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Salem'de kadınları cadı diye idam eden mahkemelerin asıl hikayesi...
        1

        Kötü şöhretli Salem Cadı Mahkemeleri, 1692'de Massachusetts'in Salem Köyü'nde (şimdi Danvers) başladı. Bu korkunç olayın arkasında Putnam ve Porters isimli iki köklü ailenin birbirlerini dini ve siyasi olarak rakip görmesi vardı.

        2

        Salem'de çoğunluğu genç kızlardan oluşan bir grupta nöbetler, kasılmalar ve çığlıklar dâhil düzensiz davranışlar görülmeye başladığında kan davası doruk noktasına ulaştı. Köylüler, kızların büyücülüğün etkisi altında olduğuna inandı ve soruşturma başlatıldı. Suçlamayı yapanlar arasında Putnam ailesi vardı ve Porter ailesinin birçok üyesi suçlamalar karşısında yer aldı.

        3

        Byücülükle suçlanan kadınlar aynı zamanda fakirdi. Bununla beraber, Salem çevresinde yaşayan Afrikalı Amerikalılar veya yerliler gibi marjinal topluluklardan olanlar da şüpheyle suçlu bulundu. Örneğin Barbadoslu bir köle olan Tituba, "Afrika büyüsü" veya "vudu" kullanmakla suçlandı.

        4

        Suçlanan ve hüküm giyenlerin çoğu kadındı. Bunun nedeni muhtemelen New England'ın, kadınların doğası gereği günahkâr olduğuna ve Şeytan'ın hilelerinden kolayca etkilendiğine inanan Püriten inancından gelşiyordu.

        Püriten inancına uymayan kadınlar, (örneğin, komşularla kavga etmek, evlenmemek veya çocuk sahibi olmamak) kendilerini büyücülükle suçlanırken buldu. Diğer tehlikede olan kadın grupları ise dönemin şartlarına göre bağımsız yaşayan kadınlardı.

        5

        Ancak asıl ateşi körükleyen ekonominin kötüye gitmesi oldu. Yaşanan gıda kıtlığı, düşük sıcaklıklar ve yoksulluk insanların günah keçisi aramasına neden oldu. Cadıların hava durumu veya mahsulün büyümesi gibi doğal olaylar üzerinde güçleri olduğu düşünülüyordu ve her şeyin kötüye gitmesinin tek sebebi cadılardan başka bir şey olamazdı.

        6

        Yapılan mahkemeler kesinlikle adil değildi. Büyücülükle suçlananlara kendilerini savunması için bir şans verilmediği gibi, mahkemeye mantıksız kanıtlar sunuldu ve suçunu kabul etmeyenler kanunen en ağır muameleye tabi tutuldu.

        Çoğu zaman, suçlananlar itirafçıların doğrudan Tanrı tarafından cezalandırılacağına dair Püriten inancına dayanarak, suçlamalardan sıyrılmak ve hoşgörü bulmak için itirafta bulundu ve ardından başkalarına karşı tanıklık ederek, başkalarını suçladı.

        7

        Mahkemeler, Massachusetts Valisinin eşi de büyücülükle suçlanıncaya kadar devam etti. Ancak Salem halkı hukuka karşı yıkılan güvenini bir daha geri kazanamadı. Bugün artık Danvers olarak bilinen Salem halkı, geçmişi hâlâ anıyor ve mahkemelerde hayatını kaybeden insanlar için yas tutuyor.

        Kaynak: Science ABC

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ