Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Sinemanın emektar aksiyon starları - Haberler
        1

        Arnold Schwarzenegger

        İşte ‘Yaş 70, iş bitmemiş’ deyiminin en somut karşılığı! 2019’da onu ‘Terminator: Dark Fate’ gibi yüksek bütçeli gösterişli bir aksiyon filminin başrolünde izledik. Açıkçası bunca yıl sonra bile onsuz bir Terminator düşünmek kolay değil. Bu arada, yeni Conan filminde oynayacağını da belirtelim. Kariyerinin dönüm noktalarında, Terminator ve Conan serisini görüyoruz. 1982’de oynadığı ‘Conan the Barbarian’, adını dünyaya duyuran filmdi. 1984’te ‘Conan Destroyer’ ve onu başka bir faza geçiren ‘Terminator’ geldi. 2 yılda çevirdiği bu 3 film, bütün kariyerini belirledi. O gündür bugündür adı artık aksiyonla anılıyor. Öte yandan, komediyle de arası çok iyi. Kendi imajıyla dalga geçmekten çekinmemesi belki en büyük avantajı…
        Doğum tarihi: 1947 Yaş: 73

        2

        Sylvester Stallone

        Sylvester Stallone, senaryosunu yazdığı ve başrolünde oynamak için inat ettiği ilk Rocky filmine kadar çok tanınan bir oyuncu değildi. ‘Rocky’ (1976) ile şöhrete kavuşsa da gerçek bir aksiyon yıldızı olması, ‘Rambo’yu canlandırdığı ‘İlk Kan’ (First Blood) ile gerçekleşti. 1990’lı yılların popüler aksiyon yıldızlarındandı. 2000’li yıllarda artık aksiyondan yavaş yavaş emekli olacağını düşünürken Rocky ve Rambo’yu canlandırdığı filmlerle sahalara döndü, ‘Cehennem Melekleri’yle (The Expendables) ‘destan’ yazdı. Stallone’nin 70’li yaşlarına yeni bir aksiyon kahramanı (Barney Ross) ve dördüncü filme ulaşmış bir seriyle dönmüş olması, gerçekten azımsanacak bir başarı değil.
        Doğum tarihi: 1946 Yaş: 72

        3

        Steven Seagal

        Son dönemde yaptığı filmler, Türkiye’ye gelmiyor olabilir. Yeni filmlerine televizyonlar, Pay TV’ler ve dijital platformlarda da rastlamamış olabilirsiniz ama Steve Seagal hâlâ aktif bir oyuncu… Imdb’yi açıp filmografisine şöyle bir bakmanız dahi yeter. Steven Segal, istikrarlı şekilde film çekmeyi sürdürüyor. Geniş dağıtım şansı bulmayan, düşük bütçeli B tipi yapımlarda oynasa da Segal’ın sadık hayranları hayatlarından memnunlar. Dövüş sanatları ustası Steven Segal’in 1988’de ‘Above the Law’ filminde başrolle başlayan kariyeri, 2021’de gösterime girecek ‘Above The Law 2’ ile devam edecek… Son olarak, 2019’da ‘Beyond the Law’ ile çıkmıştı sadık hayranlarının karşısına…
        Doğum tarihi: 1952 Yaş: 68

        4

        Liam Neeson

        1990’lı yıllarda böyle bir liste yapsanız akla gelen isimlerden biri olmazdı. Aslında 90’lara başrolde oynadığı çizgi roman uyarlaması ‘Darkman’ ile girmişti ama nedense arkası gelmedi. Neeson o dönemde aksiyonlarla değil; tarihi filmler ve dramlarla tanınırdı. Ona genç seyirciler nezdinde büyük şöhret getiren ‘Star Wars: Phantom Menace’ bu durumu değiştiren filmlerden biri oldu. Onun içindeki gözüpek, acımasız sert erkeği ortaya çıkaran ise ‘Taken’ serisiyle yazar ve yapımcı Luc Besson oldu. Film öylesine başarılı oldu ki Neeson’un yaşlılık için kariyer planları yapmasına gerek kalmadı… O artık günümüzün en sevilen aksiyon kahramanlarından biri.
        Doğum tarihi: 1952 Yaşı: 68

        5

        Jackie Chan

        Sinema ve dövüş sporlarındaki kariyerini paralel olarak geliştiren Chan, Hong Kong sinemasının kendine özgü starlarından biri olarak adını dünyaya duyurdu. Akrobatik becerilere sahip sempatik, eğlenceli ve neşeli bir dövüşçü olması itibarıyla 1980’ler Amerika’sındaki kaslı ve terli sert erkeklerden çok farklıydı. Belki de bu yüzden Hollywood ona çok ilgi göstermedi. Ama devir değişince ‘Rush Hour’ (1998) ile birlikte Hollywood ile bağları güçlendi. İlk filmini, henüz 8 yaşında çektiğini düşünürsek Jackie Chan listede yer alan diğer yıldızlardan farklı... 1970’li yıllardan itibaren girdiği sinemada hâlâ etkin bir isim… Amerikan filmlerinde adı çok geçmese de Çin filmlerinde başrol oynamayı sürdürüyor.
        Doğum tarihi: 1954 Yaş: 66

        6

        Bruce Willis

        Belki Tom Cruise gibi büyük bütçeli yaz filmlerinin yıldızı değil ama istikrarlı bir aksiyon kariyeri olduğu kesin. Mesela bu yıl ‘Hard Kill’ ile çıktı karşımıza. Önümüzdeki dönemde de aksiyon filmlerinde başrol oynamaya devam edecek gibi görünüyor. Onun için her şey 1988’de ‘Zor Ölüm’le başladı. Televizyon dizisi ‘Mavi Ay’la kazandığı şöhretin getirdiği fırsatı çok iyi kullandı. 1980’lerin ruhuna çok uygun, testosteron saçan eğlenceli ve sert bir erkekti. Aslına bakarsanız, 1990’lı yıllarda farklı türlerde birçok film çekti, sadece aksiyona bel bağlamadı. İkibinli yıllarda ise ‘RED’, ‘Zor Ölüm’ ve ‘The Expendables’ gibi serilerle aksiyon kariyerini 60 yaşlarında yeni ufuklara taşımayı başardı.
        Doğum tarihi: 1955 Yaş: 65

        7

        Jean Claude Van Damme

        1980’ler sinemasının Avrupa’dan yükselen aksiyon starıydı. Kaslı, atletik bedeniyle dönemin testosteron saçan, ter ve kan döken Hollywood aksiyon yıldızlarıyla ‘yakın akrabaydı’. Onlardan en önemli farkı, Uzakdoğu dövüş sporlarındaki uzmanlığıydı. 1990’larda Amerikalı sert erkekler duraklama dönemine girerken Belçikalı Van Damme, B tipi dövüş filmleriyle yükselişini sürdürdü, altın çağını yaşadı. Van Damme, günümüz sinemasında sadece nostaljik bir figür değil, hâlâ başrol oynayan aktif bir oyuncu. Son olarak 2019 yapımı ‘We Die Young’ ile geldi karşımıza. Sırada iki filmi daha var…
        Doğum yılı: 1960 Yaş: 60

        8

        Tom Cruise

        Aksiyon tecrübesi 1986’da, 23 yaşındayken ‘Top Gun’ ile başladı ve bu filmle uluslararası alanda herkesin tanıdığı bir star oldu. Ama kariyerini sadece aksiyon üzerine inşa etmek istemediği belliydi. Otomobil yarışçısını oynadığı ‘Days of Thunder’ı (1990) saymazsak, bir süre aksiyonla arasına mesafe koymayı tercih etti. Ama 40’lı yaşlarına girmeden önce stratejik bir karar vererek ‘Mission: Impossible’ serisinin ilk filmiyle aksiyona yatırım yaptı. Yapımcı olarak yazarları ve yönetmenleri özenle seçtiği ‘Mission: Impossible’ son 20 yılın en kaliteli ve popüler aksiyon serilerinden biri. 60’ına yaklaşan Tom Cruise da aksiyon sahnelerinde mümkün olduğunca az figüran kullanan bir star… Aman nazar değmesin!
        Doğum yılı: 1962 Yaş: 58

        9

        Keanu Reeves

        İşte listenin en ‘genç’ isimlerinden biri… Diğerleriyle karşılaştırdığımızda ‘hayatının baharı’nda olduğu dahi söylenebilir. John Wick serisinin sürpriz başarısıyla aksiyon liginin üst sıralarına tırmandığı için önümüzdeki dönemde adını duymaya devam edeceğimiz kesin.
        Aslında ‘Matrix’ten çok önce aksiyon filmlerinde başrol oynamaya başlamıştı. ‘Point Break’ (1991) ve ‘Speed’ (1994) o yılların en popüler aksiyon filmlerindendi. Ama 1990’larda Keanu Reeves denince akla önce aksiyon gelmezdi. Duygusal aşk filmlerinde oynar, bağımsız sinemayı asla ihmal etmezdi. ‘Matrix’ sonrasında da kariyerini sadece aksiyona bağlamamaya çalıştı. ‘John Wick’ ise her şeye noktayı koydu. Belli ki aksiyon seyircileri onu çok seviyorlar ve başka türlere kaptırmak istemiyorlar…
        Doğum yılı: 1964 Yaş: 56

        10

        Vin Diesel

        İşte günümüzün en popüler aksiyon kahramanlarından biri! İleride 2000’li yıllar ve aksiyon başlıklı her tür haber, yazı ve araştırmada akla gelecek ilk isimlerden biri olacağı kesin. ‘Pitch Black’ (2000) ve ‘Hızlı ve Öfkeli’den (2001) bu yana zirvede… ‘Hızlı ve Öfkeli’nin bir aksiyon markası olmasında katkısı gerçekten çok büyük. Vin Diesel, 1980’lerin Sylvester Stallone ve Bruce Willis gibi aksiyon kahramanlarıyla aynı tarza sahip. Yıllar içinde yerine oturmuş değişmez bir imajı var: Kaslarını gösteren atletler giyiyor, sürekli ter döküyor, bazen de kan revan içinde kalıyor. Salon adamı değil sokak adamı. Sevdiklerine olan duygusal bağı dışında zayıf yanı yok. Sonuna kadar güvenebileceğiniz biri.
        Doğum yılı: 1967 Yaş: 53

        11

        Jason Statham

        İngiliz yönetmen Guy Ritchie’nin ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ (1998) filminin oyuncu kadrosuna seçilene kadar birkaç kısa film dışında sinema tecrübesi yoktu. İngiltere’nin ulusal takımında yer alan bir dalış sporcusuydu. Statham’ın 2000 tarihli ‘Snatch’ filmiyle yıldızı daha çok parladı. Daha sonra seriye dönüşecek ‘The Transporter’ ve ‘The Italian Job’la birlikte yükselişi sürdü. 2000’li yıllarda ‘Crank’ gibi B tipi aksiyon filmlerinde oynamasının yanı sıra ‘Cehennem Melekleri’ ve ‘Hızlı ve Öfkeli’ gibi günümüzün en önemli aksiyon serilerine dahil olmayı da başardı.
        Doğum yılı: 1967 Yaş: 53

        12

        Daniel Craig

        Aksiyon kahramanları sıralanırken James Bond’u canlandıran oyuncular nedense unutulur. Onlar, aksiyon kahramanı değil hep James Bond olarak anılırlar. Bond’u canlandıran İngiliz aktörlerin çoğu, Bond olmayı bıraktıktan sonra aksiyon filmlerine devam etmekten ziyade oyunculuklarıyla hatırlanmak için uğraşır… Ama tüm bunlar, sözgelimi Pierce Brosnan’ın, 1990’ların aksiyon kahramanı olduğu gerçeğini değiştirmez. Aynısı Daniel Craig için de geçerli… 2006’dan bu yana oynadığı Bond filmleriyle 21. yüzyılın önde gelen aksiyon yıldızlarından biri olduğu kesin. James Bond’luktan emekli olduktan sonra aksiyondan ziyade polisiye ve suç filmleriyle anılacağını tahmin etmek de zor değil.
        Doğum yılı: 1968 Yaş: 52

        13

        Dwayne Johnson

        İlk filmlerinde ‘spor dünyasından Hollywood’a gelmiş misafir oyuncu’ olarak tanınır ve herkes onu The Rock diye bilirdi. Sinemada bu kadar kalıcı olacağını belki kendisi bile tahmin etmiyordu. Onun için her şey ‘The Mummy Returns’de canlandırdığı Akrep Kral’la değişti ve sonra gerisi geldi… İlk başta yer almadığı ‘Hızlı ve Öfkeli’ serisinin şimdi en önemli kahramanlarından biri. Eleştirmenler yer aldığı filmleri pek beğenmiyor ve Dwayne Johnson’ı oyuncu olarak ciddiye almıyorlar ama oynadığı filmlerin ardı arkası kesilmiyor. Listedeki diğer starların yaşına bakarsanız, aksiyon kariyerinin başında sayılır. Ustaların yolundan giderse önünde en az 20 yıl daha var…
        Doğum yılı: 1972 Yaş: 48

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ