Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Rams Başakşehir SON DAKİKA | Irkçı hakeme tepki yağdı! Fransız Bakan Tarihi... - Futbol Haberleri
        1

        Fransa'da faaliyetlerini sürdüren Fransız ırkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşu SOS Racisme'in Başkanı Dominique Sopo PSG - Başakşehir maçında yaşanan ırkçılıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

        2

        Sopo, maçın 4. hakemi Coltescu'nun Rumence 'Negru' yani 'Siyah' kelimesini kullandığını belirterek bu terimin böyle bir uluslararası müsabakada kullanılmaması gerektiğini söyleyerek, "Zenci terimini kullanarak atıfta bulunmak ırkçı bir söylemdir.

        3

        Rumence'de 'Negru' kelimesi siyah anlamına bile gelse hakem bir kişiye neden ten rengiyle seslensin? Bu ırkçı söyleme maruz kalan kişi etrafında dayanışma içinde olmalıyız" diye konuştu.

        4

        PSGli futbolcuların da hızlı reaksiyon vererek olayın karşısında durmasını çok olumlu bulduğunu söyleyen Başkan Sopo, "Parisliler Türk takımı antrenörünün bu üyesine yapılandan rahatsız olduklarını göstermeleri de yaşananların ciddiye alınması konusunda doğru oldu" değerlendirmesini yaptı.

        5

        Olayın futbolcu olup olmamakla ilgili olmadığını ve kullanılan kelimenin rahatsız edici olduğunu beliren Sopo'nun sözleri şu şekilde:

        6

        "YETERLİ DELİL VARSA UEFA GEREĞİNİ YAPMALI"

        "Bu gibi durumlarda hemen 'DUR' demelisiniz. Bu olay bir topun kaleye gönderilmesinden daha ciddi bir durum. UEFA'nın kurallarını bilmiyorum ama yeterli delil varsa bu hakeme karşı ciddi bir soruşturma açılmalı ve gerekli yaptırımlar kesinlikle yapılmalıdır"

        7

        "FRANSA TOPRAKLARINDA O KİŞİYİ ŞİKAYET EDEBİLİR Mİ BAKACAĞIZ"

        "UEFA'yı bu tip söylemleri kınamaya çağıracağız. Ardından olaya maruz kalan kişinin Fransa topraklarında başvurabileceği şikayeti değerlendirebileceği bir durum olup olmadığı konusunda araştırma yapacağız."

        8

        "ROMANYA İÇİN BİR LEKE"

        Romanya Ulusal Ayrımcılıkla Mücadele Konseyi'nin Başkanı Csaba Asztalos, Başakşehir maçında yaşanan ırkçılığın ülke adına leke getireceğini söyledi.

        9

        Konunun tartışmaya açık olmayacak şekilde ırkçı bir söylem olduğunu belirten Asztalos, "İfade ırkçıdır. Bunun yorumlanma olasılığı bile yoktur. Bu hakemin Romanya, UEFA, FIFA değerlerine ve kurallarına hazırlıksız olduğu da oldukça açıktır.

        10

        Bu üç kurumun da ırkçılığa karşı çok açık hükümleri var ve bunu saha içinde uygulayıcılar da hakemler olmalı" sözlerini kullandı.

        11

        Coltescu'nun Rumence 'Negru' (siyah) kelimesini kullanmasını ve bunun ırkçı bir söylem olduğunu bilmediğini söylemesinin hatırlatılması üzerine ise "Bunu bilmemesi bile çok anlamsız. Bu olay Romanya üzerine bir lekedir.

        12

        Bir hakem yüzünden böyle bir şeyin olduğunu asla hatırlamıyorum. Temsil ettiğim kurum da dahil bu bizim için çok büyük bir leke." diye konuştu.

        13

        FRANSA SPOR BAKANININ SÖZLERİ:

        Fransa Spor Bakanı Roxana Maracineanu Başakşehir antrenörü Pierre Webo'ya 4. hakem tarafından yapılan ırkçı söylemle ilgili mesaj yayınladı.

        14

        Roxana Maracineanu twitter üzerinden yayınladığı açıklamasında, "Sporcular kabul edilemez bir davranış karşısında tarihi bir karar aldılar. Bu her zamanki sıradan bir ırkçılık ifadesi.

        15

        Soruşturmanın sonuçlarını bekliyoruz ama onların dayanışmalarının ve iyi niyetlerinin güçlü bir sembolünü ancak saygıyla selamlayabilirim." sözlerini kullandı.