Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika... Putin ve Trump'tan Suriye için ortak açıklama!

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump, Vietnam'ın Danang kentinde düzenlenen APEC zirvesinde bir araya geldi.

        Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, iki liderin Suriye üzerine ortak bir açıklama yapmayı onayladığını belirtti.

        Açıklamanın, iki başkanın buluşması için özel olarak hazırlandığı belirtildi.

        Açıklamada, iki liderin terör örgütü DEAŞ'la ortak mücadelenin sürdürülmesi ve tehlikeli olayların engellenmesi için ortak iletişim kanalları kurulması için anlaşmaya vardıkları belirtildi.

        İki lider, Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne bağlılık üzerine anlaşmaya vardı.

        REKLAM

        Suriye'de askeri çözümün olmadığına vurgu yapılan anlaşmada, tüm taraflar Birleşmiş Milletler öncülüğünde Cenevre'de yapılan barış görüşmelerine davet edildi.

        TRUMP: SURİYE'DE ÇOK SAYIDA HAYATI KURTARACAĞIZ

        Da Nang'da yapılan APEC zirvesinin ardından başkent Hanoi'ye geçen ABD Başkanı Donald Trump, burada Putin ile görüşmesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

        Trump, Putin ile görüşmesinin Suriye'de çok sayıda hayatı kurtaracağını söyledi.

        Putin ile zirve sırasında 2-3 kısa konuşma yaptığını belirten ABD Başkanı, karşılıklı olarak sıcak bir his içerisinde olduklarını söyledi.

        Trump, görüşmelerde Putin'e ABD seçimlerine müdahale edip etmediklerini tekrar sorduğunu ve Putin'in iddialarını tekrar reddettiğini söyledi. Trump, ABD'de devam eden soruşturmanın, Rusya ile iyi ilişkiler kurmanın önünde bir engel olduğunu ve suçlamaların Putin için bir hakaret olduğunu belirtti.

        PUTİN'DEN AÇIKLAMA: KRİZ DEVAM EDİYOR

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,ABDBaşkanı Donald Trump ile Suriye'ye ilişkin imzaladıkları ortak metnin büyük önem taşıdığını belirterek "Ancak Trump ile ayrı bir toplantı gerçekleştirememiş olmamız, ülkelerimiz arasındaki krizin devam ettiğini gösteriyor." dedi.

        Putin, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısı kapsamında Vietnam'ın Da Nang şehrinde Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

        Trump ile "rahat ve dostane" bir görüşme yaptıklarına işaret eden Putin, "Ancak Trump ile ayrı bir toplantı gerçekleştirememiş olmamız, ülkelerimiz arasındaki krizin devam ettiğini gösteriyor. Biz,ABDile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açarak, iki halkın da yararına olacak alanlarda iş birliğini arttırmaya hazırız." diye konuştu.

        Trump ile Suriye’ye ilişkin imzaladıkları ortak metninABD, Rusya ve diğer ülkeler için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Putin, "Bu metinle terörizme karşı mücadelenin devam etmesinin önemi vurgulanıyor.ABD’de son dönemde yaşanan trajik terör saldırıları doğrultusunda bunun ayrı bir önem taşıdığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        Putin, ortak metinle Suriye’nin toprak bütünlüğüne verilen desteğin de teyit edildiğini belirterek, "Ülkedeki terör tehlikesi sona erdiğinde BM kararları doğrultusunda siyasi çözüme doğru ilerleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

        "BEN YAPMADIM"

        ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili,"Putin'e ABD seçimlerine müdahale edip etmediğini tekrar sordum. 'Ben yapmadım.' dedi. Sadece birkaç kez sorabilirsiniz. Her beni gördüğünde 'Ben yapmadım.' dedi. Gerçekten inanıyorum ki 'Ben yapmadım.' dediğinde yapmadığını kastediyordur." şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ