Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Spor Kayseri merkez oluyor! - Diğer Haberleri

        Burada, soruları yanıtlayan Ünver, 2007 yılında Anadolu kentlerinde biniciliğin yaygınlaştırılması amacıyla eğitim seminerleri başlattıklarını söyledi.

        Ünver, Kayseri'nin bu anlamda çok büyük önemi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

        ''Kayseri'de hem üniversite bazında hem de kulüpleşme bazında çok ciddi gelişmeler var. Federasyon olarak bu gelişmeleri destekliyoruz. Çünkü, Kayseri'de Uzunyayla kültürünün yerleşik olduğunu biliyoruz. Cumhuriyet döneminde kurulan en köklü kulüplerden birisi de Kayseri Atlı Spor Kulübü, ama zaman içinde önemini yitirmiş ve kapanmış. Şimdi Refik Köprü Bey'in burada kurduğu Erciyes Binicilik Kulübü, bir örnek teşkil ediyor, bir marka... Biz de federasyon olarak buraya eğitim desteği veriyoruz. Buradaki antrenörleri ve binicileri yetiştiriyoruz.''

        Binicilik sporunun dünyada çok yaygınlaştığına ve geliştiğine dikkati çeken Ünver, Türkiye'de ise bu sporun, geçmişle kıyaslandığında hak ettiği yerde olmadığını kaydetti.

        -KAYSERİ BU ALANDA DA ÖNCÜ-

        Ünver, Erciyes Üniversitesi ile ciddi bir projeleri olduğunu ifade ederek, şunları anlattı:

        ''Bu proje, Sayın Cumhurbaşkanımızın buraya gelip, at binmesiyle başladı. Geçen ay Erciyes Üniversitesi'nde de (ERÜ) bir eğitim semineri verdim. Şimdi Atçılık ve Binicilik Ana Bilim Dalı kurma hazırlığı içindeler. O programla ilgili bilgilerimizi paylaştık. Türkiye'de ilk defa bir üniversitede ana bilim dalı Kayseri'de açılıyor. Bu Kayseri'ye yakışır bir gelişme. Tabii onlar da desteklerini buradan alacaklar. Kulüp ile üniversite karşılıklı işbirliği içinde olacaklar. Belediyenin de ciddi bir projesi var. Kayseri Atlı Spor Kulübü yer arıyor. Yani hem kulüp, hem eğitim, hem de üniversite çatısı altında bu sporun yapılması anlamında Kayseri'deki gelişmeler Türkiye'ye örnektir.''

        Biniciliğin, iki farklı canlının birlikte yaptığı tek spor dalı olduğunu dile getiren Ünver, geçmişte olimpiyatlarda koşulan ve başarılar elde edilen bir spor dalı olduğunu anlattı.

        Ünver, uzun süredir bir sessizlik içinde olan biniciliğin tekrar Anadolu'da yaygınlaşmaya başladığını belirterek, ''Şu anda Kayseri ile beraber Kapadokya'da, Nevşehir'de, Samsun'da, Gaziantep'de ciddi gelişmeler var. Ama, şurası bir gerçek ki, Kayseri bunlar için bir cazibe merkezi, bir örnek teşkil edecek. Çünkü, her alanda olduğu gibi Kayseri bu alanda da öncü. Bu yüzden gelişmeler mutluluk verici'' diye konuştu.

        -ÜNİVERSİTELİ UZMAN BİNİCİLER-

        ERÜ Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Bekir Çoksevim de geçen eğitim dönem Antrenörlük Eğitimi Bölümü bünyesinde Atçılık ve Binicilik Uzmanlık Dalı açıldığını söyledi.

        Antrenörlük Eğitimi Bölümü'nden 10 öğrencinin 4 yıl atçılık ve binicilik eğitimi de alacağını ifade eden Çoksevim, ''Bu öğrencilerimiz okulumuzdan Atçılık ve Binicilik Uzmanı olarak mezun olacaklar. Bu eğitim döneminde de 10'u ikinci öğretimden toplam 20 öğrenciye atçılık ve binicilik eğitimi verilmeye başlanacak. Türkiye'de bu alanda uzmanlık eğitimi veren tek üniversite biziz'' dedi.

        Çoksevim, okulları bünyesinde Atçılık ve Binicilik Bölümü kurulması için de Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvurduklarını ifade ederek, şunları anlattı:

        ''Tabii bölüm açılabilmesi için birçok imkanınızın olması gerekiyor. Atınız var mı, eğitmeniniz, seyisiniz var mı? diye soruyorlar. Biz bunları Kayseri'deki Doruk ve Erciyes Binicilik Kulüpleri'nden hizmet alımı yoluyla sağlamayı düşünüyoruz. Eğer YÖK izin verirse 2010-2011 eğitim döneminde Atçılık ve Binicililik Bölümünü açacağız. İzin çıkmazsa da en kötü ihtimal ana bilim dalı olarak eğitim vereceğiz.''

        Orhan Canbulatel / A.A.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ