Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig yeni yabancı kuralı, yeni yabancı kuralının detayları, Yıldırım Demirören yabancı kuralı açıklaması, eski yabancı kuralları - Futbol Haberleri

        2005-2006 sezonunda Süper Lig'de 6 yabancı oynatılmasına izin veren TFF, 2006-2007 sezonunda da aynı kuralı uygulamaya devam etti. 2007-2008 sezonu ile yabancı oyuncu kuralında bir kez daha değişikliğe giden TFF, sezon başında 6+1 kuralını uygulamaya sokarken, devre arasında ise yabancı oyuncu kuralını 6+2 şeklinde değiştirdi. Aynı kural, 2008-2009 ve 2009-2010 sezonlarında da geçerli sayıldı.

        6+2+2 SİSTEMİNE GEÇİŞ

        TFF, 2010-2011 sezonuyla beraber yabancı oyuncu kuralında bir kez daha değişiklik yaptı. Yeni kurala göre, 2010-2011 sezonu itibarıyla 6+2+2 kuralı uygulanmaya başladı. Buna göre, kulüpler 10 yabancı futbolcu transfer etme hakkı kazandı. Bu kurala göre 6 oyuncuya sahada yer alırken, 2 yabancı oyuncu da kulübede yer aldı. Sözleşme imzalanan diğer 2 yabancı futbolcu ise maç kadrosuna yer verilmedi. 2011-2012 sezonuyla birlikte yapılan değişikliğe göre de kulüplere 10 yabancı futbolcuyla sözleşme imzalama imkanı tanındı. Yabancı oyunculardan 8'i 18 kişilik maç kadrosuna dahil edilebilirken sahada 6'sının oynamasına karar verildi. TFF, 2013-2014 sezonuyla kulüpler transfer ettiği 10 yabancı oyuncudan 6'sını takımda oynatma hakkına sahip oldu. Kalan 4 oyuncu ise esame listesine giremedi. 2014-2015 sezonunda ise yabancı oyuncu kuralı 5+3 olarak yeniden şekillendi. Kulüpler, kadrosuna kattığı 8 yabancı oyuncunun 5'ini maç kadrosunda bulundurabilirken, 3'ü ise yedek kulübesinde yer alabildi. TFF, 2015-2016 sezonunda ise 28 oyuncunun 14'ünün yerli, 14'ünün yabancı olabileceğini ve 14 yabancı isimden 11'nin istenmesi halinde sahada yer alabileceğini açıkladı.

        TÜRK FUTBOLU YÜZÜNÜ AVRUPA'YA ÇEVİRDİ

        Gelecek sezondan itibaren Süper Lig takımlarına, kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurma hakkı tanıyan TFF, Avrupa'nın önde gelen liglerindeki gibi kulüplere esneklik tanıyan bir "yabancı kuralı"nı tercih etti.

        Bu sezon "5+3 kuralı"nın (5'i ilk 11'de olmak üzere 18 kişilik kadroda 8 yabancı) uygulandığı Spor Toto Süper Lig'deki kulüpler, TFF'nin 2015-2016 sezonundan itibaren 28 kişilik takım kadrosunda 14, 18 kişilik maç kadrosunda ise tamamı ilk 11'de oynayabilecek şekilde 11 yabancı oyuncu bulundurma hakkı vermesiyle Avrupa'daki önemli liglerde 1995'ten bu yana yürürlükte olan "yabancı oyuncu kuralı" standartlarına yaklaştı. Yalnızca kadrodaki 14 yerli oyuncudan 2'sinin altyapıdan gelmesi, 4'ünün de Türkiye'de yetişmesi ve maç kadrosunda bir Türk kaleci bulundurma mecburiyeti getirildi. Türk futbolunda uzun yıllardır tartışılan yabancı oyuncu sınırlaması böylece AB üyesi ülkelerdeki futbol liglerinde 20 yıldır yürürlükte olan kurallardaki gibi esneklik kazandı. UEFA'nın, Belçikalı futbolcu Jean-Marc Bosman'ın yaptığı itiraza dayanarak Avrupa Adalet Divanı'nın 1995'te aldığı karar sayesinde AB üyesi ülkelerdeki futbol liglerinde uygulamaya soktuğu "transfer edilen oyuncunun AB vatandaşı olması koşuluyla yabancı oyuncu sınırlamasının kaldırılması" kuralı uyarınca hareket eden ve UEFA katsayı uygulamasına göre ilk 10'da yer alan ülkeler İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya, Portekiz, Fransa, Rusya, Ukrayna, Hollanda, Belçika liglerindeki "yabancı kuralları" şöyle:

        İNGİLTERE VE ALMANYA'DA ŞARTLI SINIRSIZLIK

        İngiltere'ye transfer olacak yabancı oyuncular, Premier Lig'de forma giyebilmek için İngiltere Futbol Federasyonu'ndan (FA) belli kriterlere dayanan bir çalışma izni almak zorunda. Buna rağmen saha içinde herhangi bir sınırlamaya takılmayan futbolcuların, transferi için milli takımlarında yeterli sayıda forma giyip giymediği şartı aranıyor. Yabancıların giderek Ada futboluna hakim olması üzerine, bu sezon kulüplere, "25 kişilik kadroda, altyapıdan yetişmeyen, 21 yaşından büyük 17'den fazla oyuncu bulunduramama" şartı getiren FA, buna ek olarak AB üyesi olmayan futbolculara bir kota getirmeyi de tartışıyor.

        Almanya'da da AB dışı ülkelerin futbolcularına yönelik kısıtlama da dahil olmak üzere herhangi bir uygulama yer almıyor. Bundesliga'da yalnızca en az 12 Alman futbolcunun bir takımın kadrosunda bulunması, altyapıdan da 8 oyuncu yetiştirilmesi koşulları aranıyor. Liglerinde yabancı uyruklu oyuncuları kısıtlayıcı herhangi bir uygulama bulunmamasına rağmen Alman futbolunun son yıllardaki yükselişi göze çarpıyor.

        İSPANYA, FRANSA VE İTALYA'DA AB DIŞINA KOTA VAR

        İspanya Birinci Futbol Ligi'nde (La Liga), AB'ye üye olmayan ülkelerin futbolcularına dair bir uygulama mevcut. İspanya'da her ne kadar AB dışında ülkelerin vatandaşı olan 3 oyuncunun maç kadrosunda yer almasına izin verilse de Türk ve Rus futbolcular da AB statüsünde kabul edilip yabancı sınırlamasına takılmıyor. Ayrıca La Liga'da 5 yıl forma giyen oyunculara İspanyol vatandaşlığı veriliyor.

        Fransa'daki durum da benzerlik taşıyor. AB vatandaşı oyuncuları yabancı kabul etmeyen Fransa Futbol Federasyonu, ilk 11'de birlik dışından en fazla 4 oyuncunun oynatılmasına izin veriyor. Ancak eski Fransız sömürgelerinden (Mısır ve Libya hariç tüm Afrika ülkeleri) gelen oyuncular ve ekonomik işbirliği anlaşmasına imza atan ülkelerin oyuncuları da yabancı kabul edilmiyor.

        İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A), İspanya ve Fransa'daki gibi AB üyesi ülkelerin vatandaşları, yerli statüsünde kabul görüyor. Serie A'da AB dışından her sezon yalnızca 2 oyuncu transfer edilmesi şartıyla 5 yabancı futbolcu sahada yer alabiliyor.

        PORTEKİZ, HOLLANDA VE BELÇİKA

        UEFA sıralamasında 5. sıradaki Portekiz, 9. sıradaki Hollanda ve 10. sıradaki Belçika'nın birinci liglerinde mücadele eden takımlara, ne kadrosunda ne de ilk 11'de yabancı oyuncu bulundurmama konusunda herhangi bir sınırlama geliyor. Ek olarak Hollanda'da 18-19 ve 20 yaş kategorisindeki futbolculara asgari maaş, Belçika'da ise kadroda altyapıdan yetişen en az 6 futbolcu bulundurma şartı var.

        RUSYA VE UKRAYNA, TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT UYGULAMAYA YAKIN

        UEFA sıralamasının 7. ve 8. basamağındaki Rusya ve Ukrayna'da ise bu sezon Türkiye'deki uygulamaya benzer şekilde kulüplerin sahada 7 yabancı bulundurmasına müsaade ediliyor.

        DİĞER AVRUPA LİGLERİ

        UEFA üyesi ülkelerin liglerinden Almanya ve İngiltere'nin yanı sıra Avusturya, Belçika, Galler, Hollanda, İrlanda, İskoçya, Kuzey İrlanda, Polonya, Portekiz ve Sırbistan'da yabancı futbolculara yönelik sınırlama kuralları yer almıyor.

        Bulgaristan, İsviçre ve Yunanistan liglerinde AB vatandaşı futbolcular yerli statüsünde oynuyor. Danimarka'da ise AB vatandaşlığı yerine Avrupa kıtası ülkeleri bazında bir yabancı sınırlaması uygulanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ