Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig yeni yabancı kuralı, yeni yabancı kuralının detayları, Emin Bozkurt yabancı kuralı açıklaması, eski yabancı kuralları - Futbol Haberleri

        TFF Yönetim Kurulu'nun almış olduğu kararla Spor Toto Süper Lig'de 2015-2016 sezonundan itibaren kulüplere, en fazla 28 kişiye lisans çıkırtma hakkı tanırken, 28 futbolcudan oluşan takım kadrolarında 14, 18 kişilik maç kadrolarında ise tamamı ilk 11'de oynayabilecek şekilde 11 yabancı oyuncu bulundurma hakkı verildi. Bu, artık bir süper lig takımının sahaya 11 yabancı oyuncuyla çıkabilmesi anlamına geliyor.

        Ancak, bu açıklama çerçevesinde alınan bir takım başka kararların spor hukuku bakımından bir takım sorular ve hatta belki davalar gündeme getirmesi söz konusu. Bu durumu değerlendiren Spor Hukuku Uzmanı Av. Emin Özkurt şimdiden kulüpleri, yöneticileri, futbolcuları ve futbolcu temsilcilerini uyarıcı açıklamalar yaparak şöyle konuştu:

        "VATANDAŞIN ÇALIŞMA HAKKINI ELİNDEN ALAMAZSINIZ"

        "Anayasamız ve kanunlarımız çerçevesinde, vatandaşlık ile birlikte devlet kişiye sosyal, ekonomik ve siyasal olmak üzere birtakım haklar tanır.

        Vatandaşlık ile verilen haklar arasında; ülkede ikamet, seyahat, çalışma, miras, taşınır-taşınmaz mal iktisabı ve ferağı gibi haklar bulunur. Çalışma hakkı vatandaşın temel haklarındandır.

        TFF'nin bu Talimat değişikliğinde dikkat çeken önemli noktalardan biri çifte vatandaşlığa sahip Türk futbolculara kısıtlama getirilmesidir.

        Her ne kadar bu kuralın şu an için Türkiye'de futbol oynayan Erkan Zengin, Veli Kavlak gibi oyucuları etkilenmemesi "kazanılmış hak ilkesi" çerçevesinde yerinde bir yaklaşım olsa da bundan sonraki futbolculara kısıtlama getirilmeye çalışılması Anayasaya ve vatandaşın çalışma hakkına dair kanunlara aykırı görülmektedir.

        Çalışma hakkı her Türk vatandaşı için Anayasal teminat altındadır. TFF gibi bir özerk yapının kendisini Anayasa ve Kanunlar üstü görüp Türk vatandaşlarına tanınan böyle temel bir hürriyeti kısıtlama hakkı yoktur. Bu tür bir karara karşı etkilenen her kulüp ve kişinin yargı yoluna gitmesi mümkündür."

        "OYUNCU TRANSFERİ İÇİN MALİ KISTAS GETİRİLMESİ YERİNDE BİR ADIMDIR"

        "Anlaşıldığı kadarıyla yapılan değişikliklerden bir diğeri ise bir kulübün oyuncu transferi yapabilmesinin çeşitli mali kıstaslara bağlanması olmuştur.

        Yapılan açıklamaya göre bu sistemle birlikte SGK'ya, maliyeye, oyuncusuna borcu bulunan, UEFA'da veya FIFA'da kesinleşmiş borcu olan kulüplerin transfer yapamayacaklardır. Özellikle Türk takımlarının içerisine düştüğü ciddi mali dar boğazları ve borçluluk durumlarını düşündüğümüzde bunu yerinde bir adım olarak görmek lazımdır.

        Şu an itibarıyla Türk kulüplerinin FIFA'daki davalık dosya sayısı 600'ü aşmıştır. Bundan ötürü pek çok kulübümüze transfer yasağı ve sair cezalar gelmektedir. Buna bir dur denilmezse işler daha da kötüye gidebilir.

        Benzer bir uygulamaya UEFA Finansal Fair Play kurallarıyla gitmiş durumdadır. Avrupa'da UEFA'nın bu kuralına karşı "sözleşme hürriyetine müdahale" gerekçesiyle çeşitli davalar açılmışsa da AB yargı kurulları şu ana kadar hep bu düzenleme lehinde tavır sergilemişlerdir. Türkiye'de de bu konuda çeşitli davaların kulüpler tarafından "sözleşme hürriyetimize müdahale ediliyor" gibi gerekçelerle davalar açılabilmesi olasılık dâhilindedir.

        Aslında, burada önemli olan bu kuralın TFF tarafından nasıl uygulanacağıdır. Düzenlemeye dair bir talimat çıkarılmadan bu kuralların nasıl uygulanacağını kestiremiyoruz.

        "TAKIMLAR YA DA FUTBOLCULAR KARARA KARŞI DAVA AÇABİLİRLER"

        Bilindiği gibi kulüpler mevcut yabancı kuralını göz önünde bulundurarak uzun dönemli anlaşmalar yapıyorlar. TFF Yönetim Kurulunun daha 6 ay önce çok net bir şekilde ilan ettiği ve arkasında duracağını belirttiği yabancı kuralından böyle 180 derece farklı bir doğrultuya yönelmesinden ötürü kulüplerin yapmış olduğu sözleşmelerin akıbetinin üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.

        TFF Yönetim Kurulunun bu kararlarından ya da değişikliklerinden menfaatinin zarar gördüğünü düşünen takımlar ya da futbolcular konuyu TFF Tahkim Kuruluna taşıyabilirler. Zira, böyle önemli bir değişiklik gerek kulüplerin transfer stratejilerine ve planlamalarına, gerekse futbolcuların çalışma hakkına doğrudan etki etmektedir.

        Öte yandan, başvurularına rağmen TFF Tahkim Kurulu'ndan adil bir netice alamadığını düşünenler bu konuyu Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunu kullanmak suretiyle taşıyabilirler.

        Bu konu üzerinden öyle çok çabuk geçilip gidilecek bir mesele değildir. Hep birlikte nasıl sportif ve hukuki sonuçları olacağını izleyip göreceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ