Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Beşiktaş - Galatasaray derbisinde kazanan kim olacak? - Galatasaray Haberleri

        BEŞİKTAŞ DOĞAL FAVORİ - Ali GÜLTİKEN:

        Beşiktaş’ın bu maçta favori olmasını gerektirecek çok şey var. Öncelikli olarak sahasında oynayacağı ilk derbi maçı olması nedeniyle taraftarının müthiş bir motivasyonu var. Bu coşkunun takıma yansıması da kaçınılmaz. İkincisi Beşiktaş, geçen senenin şampiyonu. Yani en iyi takımı. Oyun disiplini olarak, savunma olarak, özgüven olarak iyi bir yerde. Ligin en etkili hücum organizasyonlarına sahip, en verimli orta sahasına sahip takımı Beşiktaş. Bunların hepsini bir araya koyduğumuzda Beşiktaş’ın doğal olarak bu maçın favorisi olduğunu görebiliyoruz.

        Galatasaray, geçen sezon büyük bir şok yaşadı. Şampiyon bir kadronun bu kadar kırılması ve erken havlu atması çok alışık olduğumuz bir görüntü değildi. Fakat bu sezon Eren Derdiyok’un skor üretmesiyle Galatasaray kendi adına düşündüğü değişimleri gerçekleştirebilme zamanı yakaladı. Çünkü yeni gelen oyuncuların adaptasyonu, artı var olan takımın oyun mantalitesinin yeni bir teknik adamla değiştirmesi zaman isteyen işlerdir. Galatasaray kazanarak bu zamanı kendisine yarattı ve kredisini oluşturdu.

        ATAK OYNAYACAKTIR

        Beşiktaş’ın hücumda etkili, rakibini pozisyon olarak tehdit eden bir oyun düzeninde olacağını düşünüyorum. Çünkü bunu yapabilecek hem kadro derinliği hem de tecrübesi var. Yeni gelen oyunculardan Talisca’nın yarattığı heyecan, Caner-Gökhan Gönül’ün geriden kattıkları hücum artıları ve Gökhan İnler’in tecrübesi ve fizik gücü şu anda takımın iç zenginliğini de geliştirdi. Burada tabii ki en önemli konu Oğuzhan’ın durumu ve oynayıp oynamayacağı. Oynadığı zaman da hangi pozisyonda oynayacağı. Çünkü Oğuzhan, Atiba, Talisca üçlemesi renkli bir orta saha olur. Ancak bu maçta Atiba ve Gökhan’la beraber Oğuzhan da oynarsa, Talisca’yı kanatta da görebilir.

        KARTAL’IN ARTILARI

        TAKIM OYUNU: Sahanın belirli bölgelerinde takım halinde rakibine yaptığı etkili baskı ve bunun sonucunda kaptığı toplarda etkin çıkışı Beşiktaş’ın en önemli özelliği. Oyun akışkanlığı ve hücum bölgesine çok futbolcuyla girmesi üretkenliği artırıyor ve çok pozisyon buluyor. Skorer olması ve gole dönük çok oyuncunun bulunması da Beşiktaş’ın avantajları.

        TEKNİK DİREKTÖR: Şenol hoca, Riekerenk’e göre daha tecrübeli. Takımını maçlara göre daha doğru kurgulayabiliyor, oyuna hakim. Takımda yarattığı dinamizm ve güven de hocayı öne çıkarıyor.

        EV SAHİBİ OLMASI: Hiçbir kulüp, evindeki ilk derbisini kaybetmek istemez. Etkili seyircisini arkasına alan Beşiktaş’ın motivasyonu tavan yapabilir.

        KARTAL’IN EKSİLERİ

        KALE: Beşiktaş’ın kalesinin çok konuşuluyor olması bir dezavantaj. Savunma bölgesi de hala istenilen seviyede değil.

        ORTA ALAN: Oğuzhan’ın tam olarak hazır olmaması dolayısıyla orta alan henüz tam ideal pozisyona gelemedi.

        QUARESMA: Portekizli yıldızın bazı maçlarda çok fazla oyun içinde olmaması ve bölüm bölüm oynaması sıkıntı yaratıyor.

        MAÇIN KADER ADAMI KİM OLABİLİR?

        TALISCA - OĞUZHAN

        Talisca, her an golü düşünen bir oyuncu. Topla buluştuğu anda direkt kaleye gitmek isteyen, şut imkanı varsa direktvuran, yoksa en kısa yoldan kaleyi bulabilecek şekilde hareketlenen bir yetenek. Bu kadar golü düşünen bir oyuncunun, orta alanda serbest koşularla gelmiş olması tüm rakipler için büyük tehdit. Oğuzhan da oyunu yönlendiren, maçı elinde tutabilecek bir oyuncu.

        BİR DERBİ ANISI: FORVETE GEÇTİM, ŞAMPİYONLUK GELDİ

        1990-91 sezonu... Şampiyonluk maçında G.Saray 2-0 öne geçti. Oyuna orta alanın sağında başlamıştım. Metin ve Feyyazönde oynuyordu. Skor 2-0 olunca Metin “Kendimi iyi hissetmiyorum” dedi. Ben de “Gel yer değiştirelim” dedim. Forvetegeçince 2 gol attım. İkinci yarı da Feyyaz’ın ayağından bir gol atıp 3-2 kazandık ve şampiyon olduk. Aramızdaki inisiyatifkullanımı bizi zafere götürdü.

        KRİTİK EŞLEŞME: CANER-BRUMA

        Beşiktaş adına birçok kritik eşleşme sayılabilir.. Marcelo-Eren, Oğuzhan-Selçuk gibi... Ancak Bruma’nın, sağda oynaması halinde Caner’le girişeceği mücadele ilgi çekici olabilir. Bruma çok hareketli, tutması zor bir oyuncu. Caner de bindirmeleri ve ortalarıyla öne çıkan çok iyi bir sol bek. Bakalım nasıl sonuç çıkacak?

        GALATASARAY ORTAYI ALMALI - Gökhan ZAN

        Kendi açılarından ligin seyrini belirleyecek bir 90 dakika oynayacak Beşiktaş ve G.Saray. Henüz sezon başı olmasına karşın Vodafone Arena’daki derbi kırılma maçı olabilir mi? G.Saray geçen yıl TT Arena’da rakibine kaybetmesine karşın göz doldurmuştu. O derbideki futbol belki de bugün Riekerink’in takımın başında kalmasını sağladı bile diyebiliriz. Süper Kupa’da ise G.Saray ligdeki oyunun üzerine, koyarak rakibinin elinden kupayı almıştı.

        Son iki maçtan bugüne iki ekip daha da gelişti. Bu kez G.Saray’ın karşısında kadrosu daha zengin, oyunu bekleneninüzerine çıkmış bir Beşiktaş var. Ve de iç sahada oynamasının verdiği özgüven. Vodafone Arena’da oynadığı tüm maçlardaki rakip filelere en az 3 gol atmış bir Beşiktaş’tan bahsediyoruz.

        G.Saray, top ayağındayken iyi oynayan bir takım. Pas oyununa tempo kattıklarında etkili oluyorlar. Ancak Beşiktaş sahasında buna izin vermeyecektir. G.Saray ideal kadrosunu buldu. Beşiktaş karşısında topa ne kadar fazla sahip olabilirse o kadar avantaj. Oyunu orta sahada kilitleyebilmeli. Bunun için belki bu maçta Riekerink, orta sahayı eğer tam düzeldiyse De Jong, Tolga ve Selçuk üçlüsünden kurmalı. Eğer Beşiktaş, orta sahayı çabuk geçerse, çok rahat goller bulabilir. Tutkulu taraftarı, etkili bekleri ve pasör orta sahasıyla tüm yollardan gol bulabilir. Bu nedenle G.Saray, öncelikle savunmada sağlam kalmalı. Beşiktaş’ın akınlarını olgunlaştırmasına izin vermeden topu kazanmalı. Bu topları da Bruma ve Eren ile buluşturduğunda Beşiktaş’ı rahatsız edebilir. Bruma’yı sol kanatta yani Kartal’ın Beck ya da Gökhan ile savunacağı kanatta oynatmak bence daha mantıklı bir tercih olur.

        SNEİJDER FAKTÖRÜ ÖNEMLİ

        Sneijder, bu maçta G.Saray için çok önemli bir koz. Hollandalı’nın özel yeteneği ve deneyimi zorluk derecesi yüksek maçlarda değer kazanıyor. G.Saray’ın zayıf karnı ise savunması ve sağ kanadı. Zaman zaman savunma arasına ve arkasına atılan toplar tehlike yaratıyor ve Sabri’nin savunduğu kanat biraz zayıf kalıyor. Bu bölgede yardım gelmezse Beşiktaş maden bulur. Cavanda’yı maç eksiğini de düşünürsek sahaya sürmek riskli tercih olur. Beşiktaş bekleriyle birlikte geldiğinde, hem Carole’a hem de Sabri’ye kesin destek şart. Bu noktada yardım gelmezse G.Saray savunmada çok açıklar verir.

        ASLAN’IN ARTILARI

        DURAN TOPLAR: Riekerink takımın başına geçtiğinden bu yana Galatasaray duran topları etkili kullanıyor. Ölü toplardan sonuç almaya başladı. Eren, Chedjou, Hakan gibi iyi kafa vuran oyuncuları var.

        DİKİNE OYUN: G.Saray, dikine iyi oynayan bir takım, kontratakları iyi değerlendiriyor. Kanatlardan içeri kat ederken rakibini zor duruma sokuyor.

        BRUMA-MUSLERA: Bruma, durdurulması güç bir oyuncu ve çok formda. Ancak G.Saray’ın en büyük güvencesi kaledeki güven abidesi Muslera.

        ASLAN’IN EKSİLERİ

        TAKIM SAVUNMASI: Galatasaray toplu halde savunma yaparken bile pozisyon verebiliyor.

        DURAN TOPLAR: Korner ve serbest atışlarda adam paylaşımı yetersizliği ve dikkatsizliği dikkat çekiyor. (Genelde konsantrasyon eksikliğinden kaynaklanıyor, ancak derbide bu durum yaşanmayabilir)

        SÜREKLİLİK: Galatasaray’ı maçlara tempo ve pas oyunu anlamında iyi başlarken görüyoruz ancak devamında siyahla beyaz kadar oyunda farklılıklar oluyor.

        MAÇIN KADER ADAMI KİM OLABİLİR?

        BRUMA

        Galatasaray adına maçın kader adamı Bruma olabilir. Belki herkesin aklına ilk isim olarak Muslera gelebilir. AncakMuslera maç içinde G.Saray’ın kader adamı olacak konuma gelirse eğer G.Saray maçı kaybeder! G.Saray, Vodafone Arena’da mutlaka geniş alanlar bulacaktır. Ve bu toplar da genelde Bruma’ya gidecek. Bruma, eğer doğru kararlar verirseCimbom sahadan başı dik ayrılabilir.

        BİR DERBİ ANISI: O JESTİ UNUTAMAM

        G.Saray’da sevinciyle hüznüyle birçok derbide görev aldım. Beşiktaş’tan transfer olduğumda İnönü’ye gittiğim ilk maçönemliydi. Çekincelerim vardı ancak taraftarlar beni alkışlayarak karşılamıştı. O gün maçı kaybettik ama Siyah-Beyazlıtaraftarların jesti beni çok mutlu etti. Fakat son oynadığım deplasman maçında Drogba’nın golleri ile kazandığımız gece,son saniyelerde Melo atılınca saha karışmış, tribünler sahaya atlamıştı. O da bende tatsız bir anı olarak yer etti.

        KRİTİK EŞLEŞME: EREN-MARCELO

        Ligde attığı gollerle G.Saray’ı sırtlayan Eren Derdiyok; özellikle hava toplarında ve yan toplardaki etkisiyle dikkat çekiyor.Beşiktaş derbisinde takımının gol yollarındaki en önemli silahı olacak. Eren’in ligin en iyi hava topu hakimiyetine sahip savunmacılarından olan Marcelo ile eşleşmesi maçın kilit karşılaşması olarak öne çıkıyor. Bu ikiliden hangisi diğerine üstünlük sağlarsa o oyuncu takımını büyük oranda rahatlatacak. Eren indireceği toplar ya da ceza alanındaki kafa vuruşlarıyla Beşiktaş’ı tehdit edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ