Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sürekli yaşadığınız ama nedenini bilmediğiniz durumları açıklıyoruz! Uyku felci, göz dalması...
        1

        KARABASAN OLARAK ADLANDIRILAN UYKU FELCİ NEDEN OLUYOR?

        Uyku felci, uykunun REM döneminde yaşanır. Vücut uyuduğu için bütün kaslar felç durumundandır ancak beyin bir nedenle uyanır fakat kaslar felç durumunu korur. Kaslar uyanmadığı için de vücut hareket edemez hatta kişinin üzerine biri oturmuş gibi hissetmesinin nedeni kasların felç durumunda olmasıdır.

        2

        NEDEN UYKUYA DALARKEN DÜŞÜYOR GİBİ OLUYORUZ?

        İnsanların yüzde 70'i uykuya dalarken veya uyku esnasında düşme hissi yaşıyor ancak buna neyin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor.

        Bu konuda birkaç görüş var. Bunlardan ilki; düşme hissinin uyanıklık ve uyku arasındaki geçiş sırasında sinir hücrelerinin doğru şekilde çalışmamasından kaynaklandığı düşüncesi.

        Diğer bir görüş ise; bunun bir refleks olduğu yönünde. Buna göre; beyin, uyku esnasında gevşeyen kasların durumunu yanlış anlayarak, bedenin "gerçekten" düştüğünü algılıyor ve vücudun kendini koruyabilmesi için kaslara kasılma mesajı gönderiyor.

        3

        GÖZÜMÜZ NEDEN DALIYOR?

        Beyin görüntü elde ederken her iki gözden gelen bilgileri karşılaştırır. Bunun için de iki gözün de bakılan cisme doğru yönetilmesi gerekir. Göz refleksi, normalde görüşü kendiliğinden cisim üzerine kilitler. Çoğu zaman bilinçli olarak yapılan bu eylem yarı bilinçli yapıldığında göz dalması meydana gelir. Göz dalması ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bunun yanında, en çok kafası karışık ve yorgun kişilerde görülür.

        4

        NEDEN KONUŞMA ESNASINDA BİR ANDA KONUYU UNUTUYORUZ?

        Kişi konuşurken, beyin bir sonraki sözcüğü ve cümleyi düşünür ancak kişi aynı anda konuştuğu için beyin doğru sıralamayı yapamaz ve devreler birbirine karışır. Bu yüzden hararetli bir şekilde bir konuyu anlatırken söyleyeceklerimizi unuturuz.

        5

        NEDEN DİL SÜRÇMESİ YAŞIYORUZ?

        Bu konu hakkında en yaygın görüş ünlü Psikanalist Freud'un dil sürçmesi tanımlamasıdır. Freud'a göre bilinçaltımızdaki istek ve düşünceler bir anda "dil sürçmesi" ile ortaya çıkar. Hatta bu yüzden bu tanıma Freud Sürçmesi deniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ