Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Thodex Türkiye'nin gündemine oturdu - İş-Yaşam Haberleri

        Kripto para borsası Thodex'in işlemlerini durdurup, CEO ve Kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurtdışına çıkması Türkiye'nin gündemine oturdu. Yatırımcılar paralarının akıbetini merak ederken milyar dolarlık varlığın buharlaşma ihtimali doğdu.

        MASAK şirketin Türkiye'deki finansal kuruluşlarda bulunan tüm hesaplarına bloke koydu.

        Faruk Fatih Özer ise şirketin internet sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada hesaplarındaki anormal dalgalanma nedeniyle işleme geçici kapatıldığını; şüpheli durumdaki kullanıcı hesapları netleşince ödemelerin yapılacağını duyurdu. Şirket 20 Nisan'da alt yapı çalışmaları dolayısıyla işlemleri 6 saat süreliğine durduğunu açıklamış ardından 21 Nisan'da ise "yeni bir ortak geleceği" gerekçesiyle işlemlerin kapatıldığını ve bu sürecin 4-5 gün süreceğini duyurmuştu.

        Özer dün son olarak ise Türkiye'ye dönerek yetkililerle iş birliği içinde olacağını beyan etti.

         Tarihi dolandırıcılık
        Tarihi dolandırıcılık Haberi Görüntüle

        YAKLAŞIK 391 BİN AKTİF KULLANICI

        Thodex'teki bazı yatırımcıların avukatı olan Oğuz Evren Kılıç borsanın kurucusunun yurtdışına çıktığını ve borsa kullanıcılarının savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Kılıç'ın verdiği bilgiye göre Thodex'in yaklaşık 391.000

        aktif kullanıcısı bulunuyordu.

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Gelişmelerin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Thodex'te gerçekleşen ve çok sayıda kişinin mağduriyetine yol açtığı iddia edilen olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, "Adı geçen sistem kapsamında gerçekleşip suç teşkil eden tüm eylemlerin tespiti ve failler hakkında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla gereken araştırmalar titizlikle sürdürülmektedir" açıklamasını yaptı.

         İşte skandalın perde arkası!
        İşte skandalın perde arkası! Haberi Görüntüle

        Öte yandan soruşturma ile ilgili gizlilik kararı alınırken, Reuters İstanbul Emniyeti'nin şirketin kurucusunun Arnavutluk'un başkenti Tiran'a gittiğini açıkladığını bildirdi. İstanbul Emniyeti soruşturma kapsamında Thodex binasına

        girildiğini ve gerekli işlemlerin yürütüldüğünü söyledi.

        MASAK tarafından firmanın Türkiye'deki finansal kuruluşlarda bulunan hesaplarına bloke konulurken olayda adı geçen kişi ve firma hakkında inceleme başlattı.

        Yaklaşık dört yıldır faaliyet gösteren Thodex'in internet sitesinde ilk yapılan açıklamasında "dünya çapında bilinirliği

        olan" banka ve fonların borsaya ortaklık teklifinde bulunduğu ifade edilerek, "Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup; devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç ise yaklaşık 4-5 gün sürecektir" denilmişti.

        Şirketin kullanıcıları Twitter'daki mesajların dünden bu yana borsada duran varlıkların borsa dışına transfer

        edilemediğinden şikayet ediyordu. Türkiye'de büyük bölümü küçük tasarruf sahibi olduğu tahmin edilen çok sayıda yatırımcı dolar bazında fiyatlandığı, ülkedeki yüksek enflasyona karşı koruma oluşturduğu için gündelik değer artışı ve kayıpların yüksek olduğu kripto para piyasasına yöneldi.

        Dünya çapındaki kripto para borsalarının işlem hacimlerini derleyen Coinmarketcap'e göre, işlemler aksamaya başlamadan önceki son gün borsanın günlük işlem hacmi yaklaşık 540 milyon dolardı.

        Avukat Kılıç, borsanın aylık işlem hacminin 8 ila 13 milyar dolar arasında değiştiğini belirtti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ