Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump'tan Keşmir için arabuluculuk teklifi

        ABD'nin başkenti Washington'a giden Pakistan Başbakanı Imran Khan, ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

        Trump, Pakistan'ın Hindistan ile anlaşmazlık yaşadığı Keşmir sorunu için ara buluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi. Trump, Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi'nin de diyalog için istekli olduğunu kaydederek, "İki hafta önce Modi ile birlikteydim ve bu konu hakkında konuştuk ve ve bana 'Bir ara bulucu ya da hakem olmak ister misiniz?' dedi. 'Nerede?' dedim, 'Keşmir' dedi. Çünkü yıllardır devam eden bir sorun. Bence çözülmesini istiyorlar ve Imran Khan da çözülmesini istiyor. Yardım edebilirsem ara bulucu olmayı çok isterim" dedi. Imran Khan ise Trump'a cevap olarak, "Aracılık edebilir ve çözebilirseniz. 1 milyardan fazla insan size dua edecektir" dedi.

        REKLAM

        Başkan Trump ve Hindistan Devlet Başkanı Modi, geçtiğimiz ay Japonya'nın Osaka kentindeki G-20 Zirvesi'nde bir araya gelmişti. Pakistan Başbakanı Imran Khan da zirvede yer almış, ancak Modi ile ikili görüşme gerçekleştirmemişti.

        Pakistan, Keşmir sorununun çözülmesi için konuyu Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere çeşitli uluslararası platformlara taşımış ancak Hindistan üçüncü bir tarafın arabuluculuğuna bugüne kadar hep karşı çıkmıştı. ABD ise bugüne kadar hep Hindistan'ın politikasını destekleyerek, Keşmir'in ikili bir mesele olduğunu savunmuştu.

        HİNDİSTAN TRUMP'I YALANLADI

        Hindistan hükümeti, Başbakan Narendra Modi'nin ABD Başkanı Donald Trump'tan, Pakistan ile aralarındaki Keşmir sorunu konusunda "arabuluculuk" yapmasını istediği iddialarını yalanladı.

        NDTV'nin haberine göre, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Parlamentonun Eyaletler Meclisi'nde (Rajya Sabha) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Trump'ın, Modi'nin kendisine Keşmir konusunda "arabulucu" olup olmayacağını sorduğu yönündeki açıklamasını reddederek, "böyle bir talepte bulunulmadığını" belirtti.

        Jaishankar, "Başbakan tarafından ABD Başkanı'na böyle bir talepte bulunulmadığına dair meclisi kati surette temin etmek istiyorum.Ayrıca Hindistan'ın, Pakistan ile olan tüm önemli sorunların yalnızca iki taraflı olarak ele alınması konusunda tutarlı bir tutumu olduğunu yinelemek istiyorum." diye konuştu.

        KEŞMİR SORUNU

        İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

        Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak 2 özerk bölge statüsü verdi.

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ