Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türk bilim seferi ekibi Antarktika’dan döndü

        Kübra Asena ŞAHİN/İSTANBUL

        Antarktika’da iklim değişikliği üzerine çalışmalar yapan Türk bilim seferi ekibi yurda döndü. Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, “Kıtadaki zorluklardan dolayı Ukraynalılar kadın araştırmacılara ‘Hayır’ politikası izliyor ama biz Türk kadınının her şeyi başarabileceğini gösterdik” dedi.

        Disiplinlerarası İlk Türk Antarktika bilim seferi; İTÜ PolReC, 7 üniversite, TÜDAV ve TÜBİ- TAK’ın da katkıları ile gerçekleştirildi. Bilim seferinden dönen İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek ve Kaptan Özgün Oktar, Antarktika’daki araştırmaların küresel iklim değişikliğinin incelenmesine hizmet ettiğini söyledi.

        ‘Sefer’ sırasında yaşadıkları güçlüklere değinen Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, “İstasyona inebiliriz” dedikleri sırada hava patlaması sonucu 2.5 gün sığınma noktası aradık. Kıtadaki bu zorluklardan dolayı Ukraynalılar kıta üzerinde kadın araştırmacılara ‘Hayır’ politikası izliyor ama biz kıtaya iki kadın akademisyen olarak gittik ve Türk kadınının her şeyi başarabileceğini gösterdik” dedi.

        Çiçek, dünyanın en zorlu denizi olarak bilinen Drake Geçiti’nden geçerken karşılaştıkları 10 metre boyundaki dalgalar nedeniyle korkuluklara tutunarak uyuduklarını belirtti. Gemide 13 Türk, 12 Ukraynalı araştırmacı olduğunu belirten Çiçek, “Üsse ayak bastığımızda Ukraynalılar bayrağımızı göndere çekti. Bu çok onur vericiydi” diye konuştu.

        MERAKLI PENGUENLER

        Ukraynalı araştırmacıların kendilerini leopar foklarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardığını anlatan Çiçek, penguenlerin ise aşırı meraklı olduğunu ifade etti. Kıtadan aldıkları örnekler ve çalışmaların analizlerine başlayacaklarını belirten Çiçek şöyle dedi: “Şimdi orada yaptığımız çalışmaların analizlerine ve örneklerin incelenmesine başlayacağız ve aslında o zaman gittiğimiz bilim seferinin sonucuna ulaşmış olacağız.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ