Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kadın dayanışması üzerine 10 film

        Bu hafta gösterime giren “Ghostbusters” ve “Eyvah Annem Dağıttı!”, kadın dayanışması ve kadınların arkadaşlığı üzerine kurulu filmleri hatırlattı bize. İspanya’dan Hollywood’a uzanan listemiz, 80’li yıllardan günümüze kadar geliyor.

        Bagdad Cafe - 1988

        Yönetmen: Percy Adlon

        Orta yaşlı bir Alman kadını olan Jasmin, eşiyle yaptığı kavganın ardından otomobilin kapısını çarpar ve iner. Elinde valiziyle ABD’deki bir çölde tek başınadır. Bulduğu ilk mola yerine girer ve oda ister... Bu, onun için yeni bir hayatın başlangıcıdır. Otel sahibi Brenda’nın desteğiyle Jasmin, yeni heyecanlar yaşar, kadınlığını keşfeder ve hatta kendine yeni bir iş bulur. Birçok ankette 1988’in en iyi filmlerinden biri seçilmişti

        Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar - 1988

        (Mujeres al borde de un ataque de nervios) Yönetmen: Pedro Almodovar

        Pepa, kendisini başka bir kadın için terk eden sevgilisine ulaşmak, onunla yüz yüze konuşmak için elinden geleni yapar... Pepa bu süre içinde sevgilisinin bir oğlu olduğunu öğrenir ve psikolojik sorunlar yaşayan ilk eşiyle tanışır. Bu arada arkadaşı Candera, onun evine sığınmıştır... Seyri son derece keyifli bu Almodovar klasiği, kadınların bir araya gelince, acılarla çok daha iyi baş edeceklerinin altını çizer.

        Çelik Manolyalar - 1989 (Steel Magnolias)

        Yönetmen: Herbert Ross

        Louisiana’daki bir güzellik salonunda bir araya gelip dedikodu yapan ve birlikte iyi vakit geçiren farklı kuşaklardan 6 kadının öyküsü... Hayat hiçbirisi için kolay olmasa da sıkıntıları aşmanın bir yolunu hep bulurlar. Kuşkusuz, aşamayacakları sıkıntılar da vardır... Bir komedi gibi başlayan ama giderek hüzün duygusunun baskın çıktığı film, harika diyalogları ve mütevazı öyküsüyle seyircileri yakalamayı, etkilemeyi başarıyor

        Kızarmış Yeşil Domatesler - 1991 (Fried Green Tomatoes)

        Yönetmen: Jon Avnet

        Evliliğiyle ilgili sorunlar yaşayan Evelyn, ziyarete gittiği bakımevinde Ninny ile karşılaşır. Ninny, ona 50 yıl önce ABD’nin güneyinde yaşayan ve çevrelerindeki toplumsal baskıya, hoşgörüsüzlüğe karşı direnen iki genç kadının öyküsünü anlatır. Evelyn, öyküyü dinledikçe hayatına farklı gözlerle bakmaya başlar.. Irkçılığa, bağnazlığa ve erkek baskısına karşı kadın dayanışmasını öneren gerçekçi ve iyimser bir film.

        Thelma ve Louise - 1991 (Thelma & Louise)

        Yönetmen: Ridlay Scott

        Hayatlarındaki erkeklerin maddi-manevi baskılarından bunalan ev kadını Thelma ile garson Louise, her şeyi boşverip yola çıkarlar. Amaçları, birlikte özgürce vakit geçirmektir. Louise, Thelma’ya tecavüze yeltenen bir erkeği öldürünce polis peşlerine düşer. İki kadının yolculuğu feminist bir isyana dönüşmüştür artık... Callie Khouri’nin senaryosundan çekilen film, eğlenceli olduğu kadar politik bir nitelik de taşıyor.

        Takvim Kızları - 2003 (Calendar Girls)

        Yönetmen: Nigel Cole

        Gerçek olaylardan yola çıkan film, yerel hastaneye bağış toplamak isteyen bir grup kadının öyküsünü anlatır. Chris, hayır amaçlı satılan ve yıllardır hiç para getirmeyen takvim için hep birlikte soyunup poz vermeyi önerir. Daha önce kameraların önünde hiç soyunmamış orta yaşlı kadınlar için çılgın bir fikirdir bu... Ama kadın dayanışmasıyla her şeyin altından kalkmayı başaracaklardır. Mütevazı ve eğlenceli bir İngiliz komedisi.

        Kötü Kızlar - 2004 (Mean Girls)

        Yönetmen: Mark Waters

        Antropolog ebeveynleri nedeniyle eğitim hayatına Afrika’da başlayan Cady, ABD’de kaydolduğu yeni lisede, herkesi dış görünüşüne göre değerlendiren öğrencilerin dogmatik kültürleriyle karşılaştığında şok yaşar... Bu lise cehenneminden tek çıkış yolu, kız dayanışmasıdır. Senaryosunu Tina Fey’in yazdığı film, Amerikan gençlik filmlerinin klişelerinden uzak, eğlenceli bir hikâye anlatıyor.

        Duyguların Rengi - 2011 (The Help)

        Yönetmen: Tate Taylor

        Yoğun bir ırkçılığın hüküm sürdüğü 1960’lı yılların Mississippi’sinde, kölelik koşullarında çalışan hizmetçilerin tanıklıklarını kitaplaştırmak isteyen genç bir kadının öyküsü... Bir yanda hizmetçilere psikolojik şiddet uygulayan ve sürü gibi hareket eden beyaz kadınlar; diğer yanda ise geleneklere karşı gelerek kendi yollarını çizmeye çalışan kadınlar... Biraz iyimser ve duygusal olsa da özellikle dönem üzerine yaptığı ayrıntılı gözlemlerle öne çıkan bir film.

        Nedimeler - 2011 (Bridesmaids)

        Yönetmen: Paul Feig

        Hollywood tarzı duygusal kadın filmlerine gerçekçi ve eğlenceli bir alternatif... Annie, Lillian’ın baş nedimeliğini yapacağım derken yanlış tercihleri ve sorumsuzluklarıyla her şeyi yüzüne gözüne bulaştırır... Gösterişe dönüşmüş evlilik ritüellerine hınzır bir gözle bakan “Nedimeler”, kadınların sinir krizlerine, çıkardıkları rezilliklere bir tür isyan ve kurtuluş gözüyle bakıyor. Öyle ki filmde her şey, ancak iyice parçalanıp dağıldıktan sonra doğru yola giriyor...

        Diren: Zamanı Geldi - 2015 (Suffragette)

        Yönetmen: Sarah Gavron

        Geçtiğimiz yüzyılın başlarında İngiltere’de oy hakkı için mücadele eden ve “süfrajet” olarak anılan kadınları anlatan film, feminist mücadele tarihi açısından önemli bir dönemi ele alıyor. Tarihsel kişiliklere ve olaylara işçi sınıfından genç bir kadının gözünden bakan film, bir bilinçlenme sürecini, polis ve devlet baskısının şiddetiyle getiriyor karşımıza. Farklı sınıflar ve kültürlerden gelen İngiliz kadınların erkek egemen sisteme isyanları ve direnişleri görmeye değer...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ