Bu hafta gösterime giren “Ghostbusters” ve “Eyvah Annem Dağıttı!”, kadın dayanışması ve kadınların arkadaşlığı üzerine kurulu filmleri hatırlattı bize. İspanya’dan Hollywood’a uzanan listemiz, 80’li yıllardan günümüze kadar geliyor.
Bagdad Cafe - 1988
Yönetmen: Percy Adlon
Orta yaşlı bir Alman kadını olan Jasmin, eşiyle yaptığı kavganın ardından otomobilin kapısını çarpar ve iner. Elinde valiziyle ABD’deki bir çölde tek başınadır. Bulduğu ilk mola yerine girer ve oda ister... Bu, onun için yeni bir hayatın başlangıcıdır. Otel sahibi Brenda’nın desteğiyle Jasmin, yeni heyecanlar yaşar, kadınlığını keşfeder ve hatta kendine yeni bir iş bulur. Birçok ankette 1988’in en iyi filmlerinden biri seçilmişti
Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar - 1988
(Mujeres al borde de un ataque de nervios) Yönetmen: Pedro Almodovar
Pepa, kendisini başka bir kadın için terk eden sevgilisine ulaşmak, onunla yüz yüze konuşmak için elinden geleni yapar... Pepa bu süre içinde sevgilisinin bir oğlu olduğunu öğrenir ve psikolojik sorunlar yaşayan ilk eşiyle tanışır. Bu arada arkadaşı Candera, onun evine sığınmıştır... Seyri son derece keyifli bu Almodovar klasiği, kadınların bir araya gelince, acılarla çok daha iyi baş edeceklerinin altını çizer.
Çelik Manolyalar - 1989 (Steel Magnolias)
Yönetmen: Herbert Ross
Louisiana’daki bir güzellik salonunda bir araya gelip dedikodu yapan ve birlikte iyi vakit geçiren farklı kuşaklardan 6 kadının öyküsü... Hayat hiçbirisi için kolay olmasa da sıkıntıları aşmanın bir yolunu hep bulurlar. Kuşkusuz, aşamayacakları sıkıntılar da vardır... Bir komedi gibi başlayan ama giderek hüzün duygusunun baskın çıktığı film, harika diyalogları ve mütevazı öyküsüyle seyircileri yakalamayı, etkilemeyi başarıyor
Kızarmış Yeşil Domatesler - 1991 (Fried Green Tomatoes)
Yönetmen: Jon Avnet
Evliliğiyle ilgili sorunlar yaşayan Evelyn, ziyarete gittiği bakımevinde Ninny ile karşılaşır. Ninny, ona 50 yıl önce ABD’nin güneyinde yaşayan ve çevrelerindeki toplumsal baskıya, hoşgörüsüzlüğe karşı direnen iki genç kadının öyküsünü anlatır. Evelyn, öyküyü dinledikçe hayatına farklı gözlerle bakmaya başlar.. Irkçılığa, bağnazlığa ve erkek baskısına karşı kadın dayanışmasını öneren gerçekçi ve iyimser bir film.
Thelma ve Louise - 1991 (Thelma & Louise)
Yönetmen: Ridlay Scott
Hayatlarındaki erkeklerin maddi-manevi baskılarından bunalan ev kadını Thelma ile garson Louise, her şeyi boşverip yola çıkarlar. Amaçları, birlikte özgürce vakit geçirmektir. Louise, Thelma’ya tecavüze yeltenen bir erkeği öldürünce polis peşlerine düşer. İki kadının yolculuğu feminist bir isyana dönüşmüştür artık... Callie Khouri’nin senaryosundan çekilen film, eğlenceli olduğu kadar politik bir nitelik de taşıyor.
Takvim Kızları - 2003 (Calendar Girls)
Yönetmen: Nigel Cole
Gerçek olaylardan yola çıkan film, yerel hastaneye bağış toplamak isteyen bir grup kadının öyküsünü anlatır. Chris, hayır amaçlı satılan ve yıllardır hiç para getirmeyen takvim için hep birlikte soyunup poz vermeyi önerir. Daha önce kameraların önünde hiç soyunmamış orta yaşlı kadınlar için çılgın bir fikirdir bu... Ama kadın dayanışmasıyla her şeyin altından kalkmayı başaracaklardır. Mütevazı ve eğlenceli bir İngiliz komedisi.
Kötü Kızlar - 2004 (Mean Girls)
Yönetmen: Mark Waters
Antropolog ebeveynleri nedeniyle eğitim hayatına Afrika’da başlayan Cady, ABD’de kaydolduğu yeni lisede, herkesi dış görünüşüne göre değerlendiren öğrencilerin dogmatik kültürleriyle karşılaştığında şok yaşar... Bu lise cehenneminden tek çıkış yolu, kız dayanışmasıdır. Senaryosunu Tina Fey’in yazdığı film, Amerikan gençlik filmlerinin klişelerinden uzak, eğlenceli bir hikâye anlatıyor.
Duyguların Rengi - 2011 (The Help)
Yönetmen: Tate Taylor
Yoğun bir ırkçılığın hüküm sürdüğü 1960’lı yılların Mississippi’sinde, kölelik koşullarında çalışan hizmetçilerin tanıklıklarını kitaplaştırmak isteyen genç bir kadının öyküsü... Bir yanda hizmetçilere psikolojik şiddet uygulayan ve sürü gibi hareket eden beyaz kadınlar; diğer yanda ise geleneklere karşı gelerek kendi yollarını çizmeye çalışan kadınlar... Biraz iyimser ve duygusal olsa da özellikle dönem üzerine yaptığı ayrıntılı gözlemlerle öne çıkan bir film.
Nedimeler - 2011 (Bridesmaids)
Yönetmen: Paul Feig
Hollywood tarzı duygusal kadın filmlerine gerçekçi ve eğlenceli bir alternatif... Annie, Lillian’ın baş nedimeliğini yapacağım derken yanlış tercihleri ve sorumsuzluklarıyla her şeyi yüzüne gözüne bulaştırır... Gösterişe dönüşmüş evlilik ritüellerine hınzır bir gözle bakan “Nedimeler”, kadınların sinir krizlerine, çıkardıkları rezilliklere bir tür isyan ve kurtuluş gözüyle bakıyor. Öyle ki filmde her şey, ancak iyice parçalanıp dağıldıktan sonra doğru yola giriyor...
Diren: Zamanı Geldi - 2015 (Suffragette)
Yönetmen: Sarah Gavron
Geçtiğimiz yüzyılın başlarında İngiltere’de oy hakkı için mücadele eden ve “süfrajet” olarak anılan kadınları anlatan film, feminist mücadele tarihi açısından önemli bir dönemi ele alıyor. Tarihsel kişiliklere ve olaylara işçi sınıfından genç bir kadının gözünden bakan film, bir bilinçlenme sürecini, polis ve devlet baskısının şiddetiyle getiriyor karşımıza. Farklı sınıflar ve kültürlerden gelen İngiliz kadınların erkek egemen sisteme isyanları ve direnişleri görmeye değer...
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.