Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Süryaniler tapularına kavuştu

        M. Arif ALTUNKAYNAK / NUSAYBİN (AHT)

        Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2004 yılında Türkiye genelinde başlatmış olduğu kadastro çalışmaları sonucunda Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı 2 Müslüman, 5 Süryani köyünde 4 bin 971 parselde çalışmalar sona erdi.

        Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Üçköy'de düzenlenen tapu dağıtım törenine Mardin Valisi Hasan Duruer, Deyrul Umur Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz ve Dış İşleri Bakanlığı tarafından davet edilen Filipin, Hollanda, Nijerya, Senegal, Belçika, Venezuella, Suriye, İngiltere, Almanya, İsveç, Fransa, Danimarka gibi ülkelerden parlamenter, büyükelçi, müşteşar, misyon şefleri, metropolit ve Süryani Ortodoks Kiliseleri Federasyon üyeleri ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı ile İstanbul Süryani Vakfı Başkanı Yakup Tahincioğlu katıldı.

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Nusaybin İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan folklor ekibi yöreye özgü oyunlar sergiledi. Ardından daha önce uzman ekiplerce yapılan tespit sonucu Müslüman köyü olan Düzce ve Görentepe ile Süryani köyleri olan Dağiçi, Dibek, Taşköy, Üçköy ve Üçyol köyünde toplam 4 bin 971 hak sahibine uluslar arası gözlemciler huzurunda tapu verildi.

        Törende bir konuşma yapan, Mardin Süryani Metropoliti Samuel Aktaş'ın Hukuk Danışmanı Avukat Rodi Sümer, Süryani köylülerin yaşadığı tapu ve kadastro sorunlarının çözümü için iyi bir adım olarak algıladıklarını belirterek, "Süryani halkımız ve özellikle manastırımız yüz yıllardır kendilerine ait arazileri kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu sorunlarımızın ilgili yasal düzenlemeler ile çözüme kavuşması bizleri mutlu etmiştir. Geçmişte köylerini ve arazilerini terk etmek zorunda kalan Süryani vatandaşlarımızın köylerine geri dönüşlerini hızlandıracağı gibi Süryani vatandaşlarımızın yörede yaşamların huzur içinde devam ettirmeleri ve ülkemizin kültürel zenginliğine katkı sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ