Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam OKS, korsan okulları ortaya çıkarttı.

        'Açılış onayı bulunmayan okullar'la ilgili sıkıntı Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda anlaşıldı. Öğrenciler internetten sınav başvurusunda bulununca, ilgili okulların sistemde gözükmediği tespit edildi. Milli Eğitim, öğrencilerin mağdur olmaması için bu okullara geçici kod vererek, başvuruları kabul etti. Ancak konuyu araştırdığında ilginç bir örnekle karşılaştı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu'nun açılış başvurusu olmamasına rağmen, haftalık ders çizelgesi ve yönetmeliğinin Talim ve Terbiye Kurulu'nca onaylandığı görüldü. Bakanlık hem kurul hem de il Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında soruşturma açtı.

        Soruşturmada 'Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu'nun usul yönünden noksan açılıp işlediği ve sistem içinde kaydının bulunmadığı' sonucuna varılırken, Tevhidi Tedrisat Kanunu ile Milli Eğitim Temel Kanunu gereği üniversitelerin bünyelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izinsiz ve denetimsiz ilköğretim ve lise açılamayacağı vurgulandı. Raporda Bilkent gibi diğer üniversitelerin konservatuarları bünyesinde açılan ilköğretim ve liselerin de Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na uygun açılıp açılmadığının incelenmesi, tespit edilen okulların ise 'en kısa sürede açılış iş ve işlemlerindeki noksanlıklarının tamamlattırılması' istendi. Öğrencilerin kazanılmış haklarının saklı tutulacağı vurgulanan raporda, resmî işlemleri yerine getirmeyen okulların kapatılması ve ilgililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulması talep edildi.

        Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma raporunda belirtilen teklifleri bir yazı ile bakanlıktan izin alınmadan okul açan üniversitelere bildirirken, üniversitelere yeni öğretim yılı başlangıcına kadar okulların eksikliklerinin giderilmesi için süre verdi. Bakanlık, kendilerinden 'izin alınmadan faaliyette bulunan üniversiteler bünyesindeki ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin başka bir okula nakillerinde ve mezun olan öğrencilerin OKS sınavına müracaatlarında sorunlar yaşandığını ve her yıl geçici çözümlerle sorunların giderilmeye çalışılarak öğrencilerin mağduriyetinin önlendiğini' kaydetti. 'Usul yönünden noksan işlemlerle açılmış olan bu okullarda bugüne kadar okuyan veya mezun olan öğrencilerin elde ettikleri haklarda herhangi bir sorun olmadığını' belirten bakanlık, başvuru için ek süre de verilebileceğini bildirdi.

        Uygulama Tevhidi Tedrisat'a aykırı

        Üniversitelerin uygulamaları Tevhidi Tedrisat Kanunu'na aykırı. Üniversiteler ise bakanlığın yazısına tepki gösterirken YÖK'ün izni ile üniversiteler bünyesinde açılan okullar için bakanlıktan izin almalarına gerek olmadığını savunuyor. Hacettepe Üniversitesi'nin çağrısı ile 20 Ağustos'ta Ankara'da bir araya gelecek üniversiteler, konuyu tartışarak bir karara varacak. Uygulamadan Bilkent, İstanbul, Trakya, Hacettepe, Çukurova, Mersin, İstanbul, Mimar Sinan ve Anadolu üniversitelerinin devlet konservatuvarlarına bağlı ilköğretim okulları etkilenecek. Üniversitelerin bu okullara resmiyet kazandırması için kanun ve yönetmeliklerde istenen belgelerle birlikte bakanlığa başvurmaları yeterli olacak. ODTÜ, Ankara, Bilkent, Gazi, Başkent, Dokuz Eylül ve Sakarya gibi çok sayıda üniversitenin herhangi bir fakülteye bağlı olmadan vakıflar aracılığıyla açtığı özel ilköğretim ve liseler ise açılış için bakanlıktan izin almaları nedeniyle herhangi bir sorunla karşılaşmıyor.

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ