Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Barajlarda son durum

        Türkiye'de, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın ardından, son yağışlarla birlikte barajlarda su seviyesi yükselirken, bazı barajlarda su seviyesi halen istenilen düzeye çıkamadı.

        Trakya Bölgesi'nde 8 barajdaki su miktarı, geçen yılın en kurak dönemi olan Eylül ayına göre 95,15 milyon metreküp arttı.

        DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerine göre, toplam 584 milyon metreküp depolama hacmine sahip Süloğlu, Altınyazı, Kadıköy, Yeni Karpuzlu, Sultanköy, Kayalıköy, Kırklareli ve Karademir barajlarında 294 milyon metreküp su bulunuyor.

        Barajlarda geçen yılın en kurak ayı olan Eylül ayında 199 milyon metreküp su bulunduğunu ifade eden yetkililer, yağmur ve kar yağışıyla birlikte bu oranın Ocak ayında 95 milyon metreküp arttığını bildirdi.

        SAMSUN

        Samsun'daki Altınkaya ile Hasan Uğurlu barajlarındaki su seviyesi de son yağışların ardından mevsim normallerinde seyrediyor.

        Yetkililer, Bafra ilçesinde Kızılırmak üzerindeki 190 metre su koduna sahip Altınkaya Barajı'nda su seviyesinin 166 metrede bulunduğunu, yaklaşık 5 milyar 600 metreküp su depolama alanına sahip baraj gölünde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğunu söyledi.

        Altınkaya Barajı'nın hemen altında kurulu 57 metre su koduna sahip Derbent Barajı'nda su seviyesinin ise Altınkaya Barajı'ndan kontrollü su bırakılarak sağlandığını belirtiliyor.

        Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak üzerindeki 190 metre su koduna sahip Hasan Uğurlu Barajı'nda ise su seviyesi yaklaşık 169 metre dolayında bulunuyor.

        Hasan Uğurlu Barajı'nda geçen yılın Ağustos ayında 151.5 metre civarındaki su seviyesi Ağustos 2006'da 175 metre dolayında bulunuyordu.

        Hasan Uğurlu'nun hemen altındaki Suat Uğurlu baraj gölündeki su seviyesinin de Hasan Uğurlu Barajı'ndan salınan suyla kontrol altında tutulduğu, Suat Uğurlu baraj gölündeki su seviyesinin ise 60 metre dolayında olduğu ifade edildi.

        ZONGULDAK

        Zonguldak'ta Ulutan Barajı'nda geçen yıl ağustos ayı sonu itibariyle 5,2 milyon metreküp olan doluluk oranı 9,3 milyon metreküpe yükseldi.

        Kuraklık nedeniyle akan su miktarı azalarak yatağında derin toprak yarıkları oluşan Filyos Çayı'nda da su seviyesinin arttığı görüldü.

        Ayda 1 milyon metreküp civarında su tüketilen kentte 24 milyon metreküp kapasiteye sahip Ulutan Barajı'ndaki doluluk oranı, kış mevsiminin gelmesiyle artan yağışlar sonucu 9 milyon 324 bin metreküpe yükseldi.

        Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, baraj çevresinde biriken karların erimesiyle su miktarının 11 milyon metreküp yükselmesini beklediklerini, yaz aylarında su seviyesindeki düşüşe rağmen, sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

        Gonca, hayata geçirilecek projeyle Doğanlı Deresi'nden yılda 10 milyon metreküp su akıtılması planlanan barajda en kurak zamanlarda bile su sıkıntısının yaşanmamasını amaçladıklarını kaydetti.

        KOCAELİ

        Kocaeli'nde, Yuvacık Barajı'nda 30 milyon metreküp su bulunduğu, barajın yüzde 60 oranında dolu olduğu bildirildi.

        Yuvacık Barajı'nın işletmecisi İngiliz firması Thames Water'in Türkiye Direktörü Evren Köprülü, son iki yıla göre barajda doluluk oranının normal değerlerde bulunduğunu, su giriş ve çıkışının saniyede 3,5 metreküp olduğunu, yağışlarla bu durumun değişmesini ve barajın daha fazla su tutmasını beklediklerini söyledi.

        Köprülü, Kocaeli'nin su ihtiyacının aylık 10 milyon metreküp olduğunu, kentin şu an için susuz kalma tehlikesi bulunmadığını, ancak halkın kurak geçen dönemleri unutmayarak su tasarrufuna önem vermesi gerektiğini kaydetti.

        ÇANAKKALE

        Çanakkale'de geçen yıla oranla bazı barajlarda su seviyesi artarken, bazı barajlarda ise su seviyeleri halen istenilen düzeye ulaşmadı.

        DSİ 252. Şube Müdürlüğü yetkililerine göre, toplam su kapasitesi 351 milyon metreküp olan 6 barajda toplam 156 milyon metreküp su bulunuyor.

        52 milyon metreküp hacme sahip Atikhisar Barajı'nda geçen yıl ocak ayında 19 milyon metreküp olan doluluk oranı bu yıl 14 milyon metreküpe düştü. Yaz aylarındaki kuraklık nedeniyle su seviyesinin düştüğü Atikhisar Barajı'nda, bu yıl beklenen yağışların henüz istenilen kadar düşmemesi nedeniyle doluluk oranı henüz istenilen seviyeye yükselmedi.

        Gökçeada ilçesinde bulunan ve 14 milyon metreküp hacme sahip Zeytinliköy Barajı'nda geçen yıl ocak ayında 11 milyon metreküp, bu yıl ise 12 milyon metreküp, Bayramiç ilçesindeki 88 milyon metreküp hacme sahip Bayramiç Barajı'nda geçen yıl 44 milyon metreküp, bu yıl ise 60 milyon metreküp su bulunuyor.

        Biga ilçesinde 139 milyon metreküp hacme sahip Bakacak Barajı'nda ise geçen yıl 56 milyon metreküp, bu yıl ise 41 milyon metreküp su bulunduğunu söyleyen yetkililer, Gelibolu ilçesinde 4 milyon metreküp hacme sahip Tayfur Barajı'nda geçen yıl ocak ayında 3 milyon metreküp olan doluluk oranının bu yıl 4 milyon metreküpe ulaştığını belirttiler.

        Geçen yıl hizmete sokulan ve 54 milyon metreküp su hacmine sahip Umurbey Barajı'nda ise ocak ayı itibarıyla 23,6 milyon metreküp su bulunduğunu bildiren yetkililer, bu barajdaki su doluluğunun da artmaya başladığını ifade ettiler.

        DSİ yetkilileri, yaz ayında ülkenin bir çok bölgesini etkileyen susuzluk tehlikesinin Çanakkale'de önemli bir etki yaratmadığını kaydettiler.

        İZMİR

        İzmir'de, Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğüne bağlı barajlardaki su miktarı, geçen yıldaki en düşük değerlere göre yüzde 66 oranında arttı.

        DSİ 2. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, geçen yıl ülke genelini etkileyen kuraklık nedeniyle barajlardaki su miktarları, özellikle ekim ve kasım aylarında en alt seviyeye inerken, bölgenin yağış almaya başlamasıyla su seviyeleri yükseldi.

        Son yağışlarla birlikte Demirköprü Barajı'nda 161,6 milyon metreküpten 284,4 milyon metreküpe, Marmara Gölü'nde 26,3 milyon metreküpten 43,7 milyon metreküpe, Avşar Barajı'nda 3,5 milyon metreküpten 17,5 milyon metreküpe, Buldan Barajı'nda 1,5 milyon metreküpten 4,2 milyon metreküpe yükseldi.

        Sevişler Barajı'ndaki su miktarı 28,3 milyon metreküpten 40,3 milyon metreküpe çıkarken, Kestel Barajı'nda 3,4 milyon metreküpten 10,3 milyon metreküpe, Balçova Barajı'nda 1,5 milyon metreküpten 2,7 milyon metreküpe, Güzelhisar Barajı'nda 78,5 milyon metreküpten 99,2 milyon metreküpe, Ürkmez Barajı'nda 0,76 milyon metreküpten 1,3 milyon metreküpe ulaştı. Seferihisar Barajı'ndaki doluluk oranı 1,7 milyon metreküpten 2,2 milyon metreküpe, Alaçatı Barajı'nda 2 milyon metreküpten 4,8 milyon metreküpe, Kavakdere Barajı'nda 1,4 milyon metreküpten 2,1 milyon metreküpe, Küçükler Barajı'nda ise 8,3 milyon metreküpten 8,9 milyon metreküpe çıktı.

        İzmir'in su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı'nda ise ekim ayında ölçülen 79,6 milyon metreküp su hacminin, kullanım yoğunluğu nedeniyle 79,4 milyon metreküpe düştüğü belirlendi.

        BURSA-BALIKESİR-YALOVA

        Bursa'nın içme suyu ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan Doğancı Barajı'nda, Ekim 2007'de 2.5 milyon metreküpe kadar düşün su seviyesi, yaklaşık 9 milyon metreküpe yükseldi.

        Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğünün, Doğancı Barajı'nın su durumuyla ilgili hazırladığı rapora göre, küresel ısınmaya bağlı olarak azalan yağışlar, kentin en önemli su kaynaklarından biri olan barajdaki su seviyesini önemli ölçüde düşürdü.

        Kentin içme suyu ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı barajda geçen yıl 5 Ekimde su seviyesi 2.5 milyon metreküpe düşerek, 20 gün yetebilecek seviyeye inmişti. Barajda, özellikle son 2 ay içinde etkili olan yağışlar sonucu kullanılabilir su hacmi bu ay 8,9 milyon metreküpe ulaştı. Yağışların devam etmesi halinde barajın 251 günlük suyu karşılayabileceği tahmin ediliyor.

        Bursa'ya günde ortalama 239 bin metreküp su verilirken, bunun 150 bin metreküpü Doğancı Barajı'ndan, 27 bin metreküpü pınar kaynaklarından, 62 bin metreküpü de yeraltı kuyularından temin ediliyor.

        BALIKESİR

        Balıkesir ve ilçelerindeki 5 baraj ve 1 gölde, 2 ay önce 183 milyon metreküp olan su miktarı yağışlarla birlikte 515 milyon metreküplük seviyeye ulaştı. Barajlardaki yüzde 14'lük doluluk oranı ise yüzde 37'ye yükseldi.

        Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan, yağışların etkisini sürdürmesi halinde 3-4 ay içinde barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 75-80 seviyelerine ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

        Durukan, 10 Ocakta kaydedilen su rezervi ölçümlerine göre, Sındırgı Çöygören Barajı'nda Kasım 2007'de yüzde 6.5 olan doluluk oranının yüzde 26'ya, İkizcetepeler Barajı'nda yüzde 31'den yüzde 39'a, Sarıbeyler Barajı'nda yüzde 10'dan yüzde 38'e, Gönen Barajı'nda yüzde 20'den yüzde 52'ye, Madra Barajı'nda yüzde 10'dan yüzde 29'a, Manyas Kuş Gölü'nde ise yüzde 9.5'tan yüzde 38'e yükseldiğini kaydetti.

        Durukan, Gönen Barajı'nda su miktarının 64 milyon metreküplük artışla 106 milyon metreküpe yükseldiğini bildirdi.

        MANYAS GÖLÜ

        Türkiye'nin önemli su alanlarından ve göçmen kuşların uğrak yerlerinden olduğu için ''Kuş Gölü'' olarak da nitelendirilen Balıkesir'in Manyas ilçesi sınırlarındaki Manyas Gölü'ndeki su miktarı de yeni yılla birlikte yükselişe geçti.

        Kuraklıktan en fazla etkilenen sulak alanlardan biri olan Manyas Gölü'nde, 70 milyon metreküp seviyesine kadar düşen su miktarı, yağışların ardından 275 milyon metreküpe çıktı.

        Manyas Gölü'nün su seviyesindeki artışla birlikte bölgedeki kuş popülasyonu da canlandı. Bandırma'ya 18 kilometre uzaklıktaki kuş cennetinde halen çok sayıda pelikan, gri balıkçıl, beyaz balıkçıl, kaşıkçı, ördek, kaz ve karabatak gibi kuş türleri barınıyor.

        YALOVA

        Yalova ve çevresinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nda Kasım 2007'de yüzde 20'ye kadar düşen su seviyesi, son iki ayda etkili olan yağışlarla 1 Ocakta yüzde 65 seviyesine ulaştı.

        Yetkililer, barajdaki su seviyesinin hala beklenilen boyutta olmadığını, bu nedenle alınan tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini bildirdi.

        ANTALYA, BURDUR VE ISPARTA

        Antalya, Burdur ve Isparta'da barajlarda sıkıntı olmamasın rağmen, daha fazla yağış bekleniyor.

        DSİ 13. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2 Ocak 2008 itibariyle, Oymapınar Barajı'nda doluluk oranı geçen yıl yüzde 2 iken bu yıl yüzde 22,8, Manavgat Barajı'nda geçen yıl yüzde 39,3 iken bu yıl yüzde 43,7, Karacaören I Barajı'nda geçen yıl yüzde 42,8 iken bu yıl yüzde 24,3, Karacaören II'de geçen yıl yüzde 23,2 iken bu yıl yüzde 36,4, Korkuteli Barajı'nda geçen yıl yüzde 28,9 iken bu yıl yüzde 17,8, Alakır Barajı'nda geçen yıl yüzde 102 iken bu yıl yüzde 42,8, Çayboğazı Barajı'nda ise geçen yıl yüzde 17,4 iken bu yıl yüzde 18,6 seviyesinde oldu.

        Ekşili Göleti'nde geçen yıl yüzde 100 doluluk varken, bu yılın aynı dönemindeki doluluk yüzde 54,1, Kozağacı'nda geçen yıl yüzde 62 iken bu yıl yüzde 33,4, Dikenli'de geçen yıl yüzde 100 iken bu yıl yüzde 56,6, Yelten'de geçen yıl yüzde 28,9 iken bu yıl yüzde 11,9, Hatipler'de geçen yıl yüzde 78.6 iken bu yıl yüzde 25,3, Yeşilyayla'da geçen yıl yüzde 38,6 iken bu yıl yüzde 32,9, Osmankalfalar'da geçen yıl yüzde 0,9 iken bu yıl yüzde 3,5 ve Doyran'da ise geçen yıl yüzde 59,1 iken bu yıl yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti.

        Isparta DSİ 18. Bölge Müdürü İsmail Hakkı Ertekin de geçen yaz mevsimine göre, bölgedeki barajlarda su seviyesinin arttığını ancak daha fazla yağış beklediklerini söyledi.

        Kış mevsiminde yağış ve karlar ile barajların yeniden dolmaya başladığını anlatan Ertekin, şöyle devam etti:

        ''1 Ocak 2008 itibariyle Eğirdir Gölü'nde su seviyesi 1 milyar metreküpe ulaştı. Yalvaç Barajı'nda su seviyesi yüzde 32'ye, Gülcük Gölü'nde yüzde 70'e, Kovada Gölü'nde yüzde 100'e, Sorgun Barajı'nda yüzde 31'e, Karacaören Barajı'nda yüzde 43'lük seviyeye ulaştık.''

        Burdur Gölü'nde yüzde 64, Yapraklı Barajı'nda yüzde 27, Çavdır Barajı'nda yüzde 43, Afyonkarahisar Selevir Barajı'nda yüzde 20, Örenler Barajı'nda yüzde 50 su seviyesine ulaşıldığını belirten Ertekin, ''Yaz döneminde sulama yapılması ve buharlaşma nedeniyle Uluborlu Barajında su seviyesi sıfır noktaya kadar inmişti. Ancak şimdi artmaya başladı. 1 Ocak 2008 itibariyle yüzde 7'lik seviyeye ulaştık'' dedi.

        MUĞLA

        DSİ Aydın Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Muğla ve ilçelerine su sağlayan baraj ve göletlerdeki su seviyesinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını bildirdi.

        İndap, Muğla'ya su sağlayan Geyik Barajı'nda geçen yıl Ocak ayında yüzde 36 olan doluluk oranının yüzde 57'ye, Bodrum'a su sağlayan Mumcular Barajı'nda ise geçen yıl yüzde 26 olan doluluk oranının yüzde 34'e yükseldiğini kaydetti.

        İndap, Muğla'nın Bayır beldesinde bulunan ve sulama amaçlı kullanılan Kazan Göleti'nde ise doluluk oranının yüzde 31 olduğunu söyledi.

        Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki yağışların barajlardaki doluluk oranının artmasında önemli etki yaptığını belirten İndap, ''Yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle, toprak suya açtı. Bu açlık, yağan yağmurlarla giderildi. Artık yağan yağmur akışa geçiyor ve barajları dolduruyor. 3-4 ay içerisinde yağmur ve kar yağışları ile barajlarımızın dolmasını umuyoruz'' diye konuştu.

        DENİZLİ

        Denizli'de işletmeye açılmış 3 barajın doluluk oranının geçen yılın oranlarıyla eşdeğer olduğu, 2 gölette tespit edilen su seviyelerinde ise kayda değer artış gözlendiği bildirildi.

        Devlet Su İşleri (DSİ) Aydın 21. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 10 Ocak itibariyle Aydın, Denizli ve Muğla'daki 8 baraj ile 7 göletin toplam doluluk oranı yüzde 28 olarak belirlendi. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 23 olarak ölçülmüştü.

        KONYA

        Konya, Karaman ve Aksaray'da bulunan baraj ve göllerdeki su miktarları yaz aylarına göre artış gösterse de doluluk oranları yüzde 5.8 ile 52 arasında değişiyor.

        DSİ 4. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, özellikle hububat ve pancar tarımının yaygın olarak yapıldığı Konya, Karaman ve Aksaray'da bulunan baraj ve bunları destekleyen göllerdeki su miktarları yaz aylarına göre ciddi oranlarda artış gösterdi.

        Konya'daki Apa Barajı'nın su miktarı geçen yıl eylül ayında 6.4 milyon metreküp iken son yağışlarla birlikte ocak ayında 31.5 milyon metreküpe yükseldi.

        Sulama amaçlı olarak yoğun miktarda suyun çekildiği Beyşehir Gölü'ndeki su oranı ise 2 milyar 524 milyon metreküpten 2 milyar 832 milyon metreküpe çıktı, ancak 2 milyar 882 milyon metreküp olarak ölçülen geçen yılın aynı dönemine göre azaldı.

        Çavuşcu Baraj Gölü'ndeki su seviyesi 14.2 milyon metreküpten 34.7 milyon metreküpe, Altınapa Barajı'nda 6.9 milyon metreküpten 11 milyon metreküpe, Sille Barajı'nda 500 bin metreküpten 700 bin metreküpe ulaştı.

        İvriz Barajı'ndaki su oranı 6.8 milyon metreküpten 19.7 milyon metreküpe yükseldi, ancak geçen yıl barajdaki su miktarı 26.4 milyon metreküp civarındaydı.

        May Barajı'ndaki su seviyesi 100 bin metreküpten 6.2 milyon metreküpe, Suğla Depolaması'nda ise su miktarı 40.3 milyon metreküpten 130 milyon metreküpe yükseldi.

        DOLULUK ORANLARI HALEN ÇOK DÜŞÜK

        Su miktarlarında artış olsa da son yıllarda yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle suları iyice çekilen baraj ve göllerdeki doluluk oranlarının halen düşük olması dikkat çekiyor.

        Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü bile yağışlı periyotta bulunulmasına karşın kaybettiği suyunu geri kazanmış değil. Beyşehir Gölü'ndeki doluluk oranı yüzde 52 seviyelerinde seyrediyor.

        Konya Ovası sulamasında önemli rol oynayan Apa Barajı'ndaki su miktarının azlığı da bölge çiftçisini endişelendiriyor. Barajın şu andaki doluluk oranının yüzde 18.3 düzeyinde olması yaz aylarında tarımsal sulamada sıkıntı yaşanabileceğini gösteriyor.

        Konya'nın diğer baraj ve göllerindeki doluluk oranları da çok düşük seyrediyor. Çavuşçu Gölü'nün doluluk oranı yüzde 18.8, Altınapa Barajı'nın yüzde 34, Sille Barajı'nın yüzde 29, İvriz Barajı'nın yüzde 24.4, May Barajı'nın yüzde 14.5, Suğla Depolaması'nın ise yüzde 46 olduğu öğrenildi.

        KARAMAN VE AKSARAY'DAKİ BARAJLAR

        Karaman'da bulunan Ayrancı Barajı'ndaki su miktarı yaz aylarına göre 900 bin metreküpten 1.8 milyon metreküpe, Gödet Barajı'nda ise 11.4 milyon metreküpten 15.9 milyon metreküpe yükseldi.

        Aksaray'daki Mamasın Barajı'ndaki su miktarı da yaz aylarına göre 7.6 milyon metreküpten 24.8 milyon metreküpe çıktı. Pancar, ayçiçeği ve hububat tarımının yapıldığı bölgedeki barajın doluluk oranın yüzde 16 olması çiftçileri korkutuyor.

        KAYSERİ

        DSİ 12. Bölge Müdürlüğü sınırlarında Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde'de bulunan 26 barajın su seviyesinin geçen yıl Ağustos ayındaki seviyelerde bulunduğu bildirildi.

        DSİ Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Ocak ayındaki kar yağışının barajlara henüz katkı sağlamadığı, ancak önümüzdeki günlerde yağışların barajlardaki su seviyesini artıracağı belirtildi.

        Açıklamada, ''DSİ 12. Bölge Müdürlüğü sınırları dahilinde toplam 26 baraj bulunmaktadır. Bu barajların 1 Ağustos 2007 tarihi itibariyle ortalama doluluk oranları yüzde 23.6'dır. 1 Ocak 2008 tarihinde ise barajlarımızın doluluk oranları yüzde 23'tür'' denildi.

        SİVAS VE TOKAT

        Sivas Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, il genelinde özellikle içme suyu ve elektrik üretimi yapan barajlarda su kullanımındaki hareketlilik nedeniyle düşüşler olduğunu söylediler.

        Yetkililer, yağan karın barajlara etkisinin olmadığını, su seviyesinin karların erimesiyle yükseleceğini bildirdiler.

        Tokat'ta ise yaz aylarına göre barajların su seviyelerinde artış kaydedildi.

        DSİ 72. Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sadece Almus Barajı'nda yaz aylarında yüzde 76 olan su seviyesi yüzde 72'ye düşerken, kentteki diğer barajlardaki su seviyeleri yükseldi.

        ESKİŞEHİR, KÜTAHYA VE BİLECİK

        DSİ 3. Bölge Müdürü Remzi Ertek, Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te bu yıl içme, kullanma ve sulama suyu konusunda sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

        Ertek, DSİ 3. Bölge Müdürlüğünün sorumluluğu altındaki Eskişehir, Adapazarı, Bilecik ve Kütahya'nın geçen yıl en kurak sezonlarından birini yaşadığını kaydetti.

        Mevsimin kurak geçmesi nedeniyle Sakarya ve Porsuk nehirlerinin birleştiği yerde bulunan köylere talep üzerine sulama amaçlı su verdiklerini ifade eden Ertek, şöyle konuştu:

        ''Bu nedenle su rezervlerimizde azalma oldu. Eskişehir Porsuk Barajı'nda geçen yıl bu zamanlarda yüzde 67 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 52'ye düştü. Bilecik Dodurga Barajı'nda yüzde 42'den yüzde 23'e, Kütahya Çavdarhisar Barajı'nda yüzde 44'den yüzde 30'a düştü.''

        Geçen yıl su rezervleri kullanıldığı için bu yıl yağışlar artmasına rağmen, barajların doluluk oranlarının az göründüğünü ifade eden Ertek, ''Eskişehir'deki Porsuk Barajı 454 milyon metreküp kapasiteye sahip. Baraj dolduğu zaman Eskişehir'in 1 yıllık içme, kullanma ve sulama suyu ihtiyacını karşılıyor. Eskişehir yılda maksimum 210 milyon metreküp su harcıyor. Porsuk'ta şu anda 236 milyon metreküp su var. Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'in 2008 yılında içme, kullanma ve sulama suyu sıkıntısı olmayacak.''

        YOZGAT

        Yozgat'ta kuraklık nedeniyle boşalan barajlarda, yağışlara rağmen henüz su toplanmaya başlamadı.

        Yozgat belediye Başkanı Yusuf Başer, şebeke suyuna takviye olarak kullanılan Kirazlı ve Çamlık göletlerinde, yaz dönemindeki kuraklık nedeniyle su seviyesinin sıfır noktaya indiğini söyledi.

        Barajlarda dağlardaki karın erimesiyle birlikte suyun biriktiğini ifade eden Başer, ''Şu anda dağlardaki kar olduğu gibi duruyor. Gölet içerisindeki az miktardaki su da donmuş vaziyette. Havalar ısınıp, buzlar erimeye başladıktan sonra barajlardaki su seviyesinin yükselmesini bekliyoruz'' dedi.

        GAZİANTEP

        Gaziantep'te geçen yıla göre yağışın az olmasına rağmen, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) barajlardaki suyu takviye edecek yatırımları tamamlamasından ötürü kentte su sıkıntısı bulunmuyor.

        DSİ 202. Şube Müdürü Abdullah Göze, Gaziantep'in Oğuzeli ilçesindeki GAP Kayacık Barajı'nda su seviyesinin şu anda yüzde 20 olduğunu, geçen yıl bu dönemde yaklaşık 12 milyon metreküp su varken şimdi 19 milyon metreküp su bulunduğunu belirtti.

        Göze, şunları söyledi: ''Şu anda mevsim kurak geçiyor, geçen yıla göre yağmur daha az yağdı. Ama, Kayacık Barajı'nın su seviyesini artırmak için yaptığımız Gündoğan Regülatörü ve İletim Kanalı'nın yapımı bitti. Bu yatırımla Sacır Deresi'nden kanal aracılığıyla Kayacık Barajı'na su taşınacak. Kartalkaya Barajı ve Mizmilli hattından da sanayide 4.5 metreküp içme amaçlı su geliyor. Bunlar kullanıldıktan sonra arıtıldığı için oradan gelen suyu da alıyoruz. Yağmur yağsa da yağmasa da artık su sıkıntımız yok.''

        Kayacık Barajı'nda doluluk oranının geçen yılın çok önünde olduğuna işaret eden Göze, ''Nisan ayına kadar 63 milyon metre küp suyumuz olacak. Bahar yağmurları önemli'' dedi.

        Nizip ilçesindeki Hancağız Barajı'nda ise suyun her yıl yetersiz olduğunu ifade eden Göze, su sıkıntısını gidermek amacıyla Belkis-Nizip Pompaj Sulama Ünitesi'ni bitirmeyi hedeflediklerini, ünitenin yüzde 95'inin tamamlandığını, saniyede 3 metreküp takviye yapılacağını anlattı.Abdullah Göze, ''Mart ayında ünitenin yapımı bitecek. Birecik Barajı'ndan pompalarla alınan su 23 kilometre uzunluğundaki kanalla Hancağız Barajı'na aktarılacak. Böylelikle su sıkıntısı bitecek'' dedi.

        ADANA

        Adana'da, kuraklık döneminde, su seviyesi yüzde 4 ile 9'a düşen Kozan, Yarseli ile Tahtaköprü barajlarındaki doluluk oranlarının, son yağışlarla birlikte önemli miktarda arttığı, ancak bunu rağmen henüz yeterli seviyeye ulaşmadığı bildirildi.

        DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sorumluluk alanlarındaki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'deki 12 baraj ve 5 göletin, toplam su depolama hacminin 5 milyar 768 milyon metre küp olduğunu söylediler.Yetkililer, kuraklık döneminde Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'daki bazı barajlarda yeterli su depolanamamasına karşın kar yükünün takibi ve gelen akımların değerlendirilerek, tarım alanlarının sulanması ve içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla çeşitli önlemler alındığını kaydettiler.

        Son yağışlarla birlikte doluluk oranları Kozan Barajı'nda yüzde 4'ten yüzde 7'ye, Tahtaköprü Barajı'nda yüzde 7'den yüzde 15'e, Yarseli Barajı'nda yüzde 9'dan yüzde 21'e yükseldiğini vurgulayan yetkililer, bu doğrultuda sulamadaki kısıtlamanın azaltılması yönünde çalışmalar yapıldığını, ancak, doluluk oranının özellikle Kozan Barajı'nda daha da artması gerektiğini bildirdiler.

        MALATYA

        Malatya'da, kar yağışları barajlardaki su oranını etkilemedi.Devlet Su İşleri (DSİ) 92. Şube Müdürü Mehmet Albostan, barajlardaki su miktarının mart ayında karın erimesiyle artmasını beklediklerini belirterek, ''Son zamanlarda yağan kar barajlardaki su oranında bir değişiklik yapmadı. Geçen yılla kıyaslarsak barajlardaki su oranı bu yıl daha az. Son zamanlarda kar yağmasına rağmen mevsimin kurak gittiğini söyleyebilirim'' dedi.

        DİYARBAKIR-BATMAN-MARDİN

        Bu üç ilde bulunan barajlardaki su seviyesinin yaz dönemine göre düştüğü bildirildi. Geçen yıl temmuz ayı ile bu aya ait veriler karşılaştırıldığında, Diyarbakır'daki Dicle Barajı'nda su seviyesinin yüzde 79'dan yüzde 72'ye, Kralkızı Barajı'nda yüzde 55'den yüzde 36'ya, Karakaya Barajı'nda yüzde 84'ten yüzde 78'e, Devegeçidi Barajı'nda yüzde 65'ten yüzde 27'ye, Göksu Barajı'nda yüzde 70'ten yüzde 50'ye, Batman'daki Batman Barajı'nın yüzde 62'den yüzde 41'e ve Mardin'deki Dumluca Barajı'nın yüzde 42'den yüzde 23'e düştüğü görülüyor.

        Devegeçidi Barajı'nda bakım ve onarım çalışmalarının yapılması nedeniyle sular boşaltıldığı için su seviyesinin çok düşük olduğu öğrenildi.

        ATATÜRK BARAJI

        Yaz aylarında yurt genelinde etkili olan kuraklıktan çok fazla etkilenmeyen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Atatürk Barajı'nda doluluk oranı kışın, yaz aylarına oranla gerileyerek yüzde 33.7'e düştü.

        Geçen yılın haziran ayı başında yüzde 59'luk doluluk oranına sahip olan, ağustos ayında bu oran yüzde 50'ye düşen Atatürk Barajı'nda bu yıl su kapasitesi, buharlaşma, kış aylarındaki yağışların azlığı ve tarımsal sulamada kullanılan suyun miktarına göre azaldı.

        Doluluk oranı ocak ayı itibariyle yüzde 33.7'ye düşen Atatürk Barajı'nda, su kotu 531 metreye geriledi. Atatürk Barajı, geçen yılın ocak ayında 535 metrelik su kotuna sahipti.

        BİRECİK BARAJI

        Fırat Nehri havzasında yer alan barajlardan Birecik Barajında da doluluk oranı geçen yıla oranla azaldı. Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi sınırlarında yer alan ve 2007 yılının ocak ayında yüzde 89,6 doluluk oranı olan Birecik Barajı'nda, bu yılın aynı döneminde yaz aylarındaki sıcaklığın ve buharlaşmanın yanı sıra şu ana kadar yeterli yağış düşmemesi nedeniyle doluluk oranı yüzde 77 olarak ölçüldü.

        KEBAN İLE KARAKAYA BARAJLARI

        Fırat Nehri üzerindeki Keban Barajı'nda geçen yıl ağustos ayında 833 metre olarak ölçülen su kotu ocak ayında 828 olarak ölçüldü. Geçen yıl ocak ayında Keban Barajı'nda su kotu 831,5 metre olarak ölçülmüştü.Karakaya Barajı'nda ise geçen yıl ağustos ayında 688,4 metre olan su kotu bu ay 686,5 metre olarak ölçüldü. Geçen yıl ocak ayında su kotu 686,6 metre olarak ölçülmüştü.

        DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

        Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki baraj göllerinde su seviyelerinin beklenen düzeyde olduğu, geçen yıllara göre artma ya da azalma olmadığı bildirildi.

        Erzurum DSİ Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2007 yılının haziran ayı itibarıyla Erzurum'daki Kuzgun Barajı'nda doluluk oranı yüzde 86, 2006 yılında su tutulmaya başlanan Palandöken Barajı'nda yüzde 47, Demirdöven Barajı'nda yüzde 98 seviyelerinde oldu. Erzincan'daki Tercan ve Erzincan Baraj göllerinde ise doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı.Geçen yılın ağustos ayı sonunda yapılan ölçümlerde göre ise su seviyesi Kuzgun Barajı'nda yüzde 73, Palandöken Barajı'nda yüzde 50, Demirdöven Barajı'nda yüzde 65, Tercan Barajı'nda yüzde 45 ve Erzincan Barajı'nda da yüzde 49 seviyesine düşmüştü.

        DSİ Erzurum Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, bölgedeki barajların su seviyelerinde geçmiş yıllara göre bir azalma ya da artış görülmediğini kaydetti.

        KARS VE BİNGÖL'DEKİ BARAJLAR...

        Kars'ta, geçen yıl sulama sezonunun açılışında yüzde 100 oranında su seviyesine sahip olan Arpaçay Barajı, 2007 yılı sonu itibariyle yüzde 27'ye düştü. Bu yıl ocak ayında ise kış döneminde artan yağışların etkisiyle su seviyesi yüzde 38'e yükseldi.

        Kars'taki Çıldır Barajı Gölü'nde geçen yıl yüzde 94 oranındaki doluluk oranı sulama sezonu sonunda yüzde 87'ye düştü. Bu yılın ocak ayında yapılan ölçümlere göre, barajın doluluk oranı yüzde 92'ye yükseldi.Bingöl'deki Gayt Barajı'nın 2007 yılı ocak ayı itibarıyla doluluk miktarı maksimum 8 milyon 240 bin metre küp olarak belirlendi. Aynı yılın sulama sezonunun açılışında, bu barajın su seviyesi maksimum 40 milyon 720 bin metreküpe yükselmişti. Bu yılın ocak ayında yapılan ölçümlere göre ise barajdaki su miktarının 8 milyon 240 bin metre küp olduğu tespit edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ