Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Zigana faciası davasında karar

        Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda, yürüyüşe çıktıklarında geçen yıl çığ düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı olayda yargılanan 5 kişiden birinin 1 yıl 11 ay 10 gün hapsine, diğer 4'ünün ise beraatına karar verildi.

        Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan dönemin Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) Başkanı Ercan Bostan ile Figen Bilge, Serdar Yılmaz, Şehnaz Uzuner ve Ural Ayar katılmadı. Sanıkların avukatı Burak Temren ise duruşmada hazır bulundu.

        Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklardan yürüyüş ekibinin yardımcı sorumlusu Ural Ayar'ı, kusurlu bulup önce yürüyüşte gerekli tedbirleri almayarak olaya sebebiyet verdiği gerekçesiyle 2 yıl 4 ay hapse çarptırdı. Daha sonra sanığın duruşmalardaki iyi halini ve sabıkasız oluşunu dikkate alan heyet, Ayar'ın cezasını 1 yıl 11 ay 10 gün hapse düşürdü.

        Mahkeme heyeti, ardından Ayar hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve sanığın 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına hükmetti.

        Buna göre Ural Ayar, 5 yıl içinde başka bir suç işlemezse cezası kaldırılacak, aksi takdirde hakkındaki hüküm açıklanıp cezasını çekecek.

        Mahkeme heyeti diğer sanıklar Ercan Bostan, Figen Bilge, Serdar Yılmaz ve Şehnaz Uzuner'in ise olayda kusuru olmadığı kanaatine vararak, beraatlarını kararlaştırdı.

        OLAYIN GEÇMİŞİ

        Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi çığ altında kalmıştı. Çığ altında kalanlardan Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu ve Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı.

        Olayın ardından yürüyüşü düzenleyen eski TEDAK Başkanı Ercan Bostan, derneğin yönetim kurulu üyeleri Figen Bilge, Serdar Yılmaz, Şehnaz Uzuner ve yürüyüş ekibinin yardımcı sorumlusu Ural Ayar hakkında, ''taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak'' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ