Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam TOBB'dan Pakistan' a 7 milyon TL yardım

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TOBB'un başlattığı kampanyanın ilk etabında 7 milyon TL topladığını belirterek, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bu rakamın ben yakışmayacağına inanıyorum. Çünkü yakışanı yapması lazım. Onun için bu rakamın daha da ilerlemesi gerekir" dedi.

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sel felaketinin yaşandığı Pakistan'a gönderilmek üzere üyelerden topladıkları 7 milyon TL'lik yardım çekini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu.

        Başbakan Erdoğan ve Hisarcıklıoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya geldi. Burada konuşan Başbakan Erdoğan, Pakistan'da meydana gelen sel felaketi sebebiyle felaketin hemen ardından Başbakanlık Afet İşleri Başkanlığı, Kızılay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve birçok hayırsever kuruluşun devreye girdiğini hatırlattı. Başbakanlık Afet İşleri Başkanlığı'nın açtığı hesaba birçok hayırseverin para yatırdığını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu hesaplarda bugün itibariyle 113 milyon TL toplandığını açıkladı. Devletten devlete yapılan yardımların buna dahil olmadığına da dikkat çeken Erdoğan, ilk etapta devletten devlete 10 milyon dolar yardım yapıldığını hatırlattı.

        Ayni yardımların da sürdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, Kızılay'ın gönderdiği 20 vagonluk trenin yolda olduğunu ayrıca 56 TIR dolusu ayni yardımın gönderildiğini söyledi. Tüm bunların ardından eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanları Egemen Bağış ve Selma Aliye Kavaf'ın işkadınları ile birlikte Pakistan'a gittiklerini anımsatan Erdoğan, geniş bir basın mensubu kadrosuyla yapılan bu ziyarette helikopterle felaketin boyutunu görme fırsatları olduğunu anlattı.

        Başbakan Erdoğan, "Bu felaket hakikaten buradan dinlenenle anlaşılır gibi değil. Çok farklı bir olay. ABD Genelkurmay Başkanı bize uğradığında, o da bölgeyi gezmiş, o da bize anlattı. Felaket çok çok büyük ve rakamlarla ifade edilecek gibi değil. Pakistan'a uzatılması gereken elin çok güçlü olması lazım" dedi.

        Türkiye'nin Pakistan konusundaki hassasiyetinin malum olduğunu belirten Erdoğan, Pakistan'ın da Türkiye ile ilgili hassasiyetinin malum olduğunu dile getirdi. Bugün de TOBB camiası içerisinde başlatılan kampanyanın ilk etabında 7 milyon TL, eski parayla 7 trilyon topladığını belirten Erdoğan, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bu rakamın ben yakışmayacağına inanıyorum. Çünkü yakışanı yapması lazım. Onun için bu rakamın daha da ilerlemesi gerekir" dedi.

        TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun kampanyanın devam ettiğini söylediğini de belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığımız, bir genelgeyle Türkiye genelinde tüm camilerimizde bayram sabahı, bayram namazından sonra Pakistan için bu yardım kampanyasına devam edecek. Buranın çok önemli bir anlamı var. Katılımcı bir anlayış, halkın bu işe katılımını sağlama, devletin katılımından çok daha tabi anlamlı. Bu yarayı hep birlikte sarmanın da, milletçe sarmanın çok güzel bir ifadesi olacak" diye konuştu.

        "Ben milletimin, halkımın şu ana kadar gösterdiği hassasiyete özellikle çok çok teşekkür ediyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "İnanıyorum ki bu rakam çok çok daha iyi bir konuma gelecek. Bu 7 trilyonla beraber 120 trilyona ulaşıyoruz ve halk oylamasından hemen sonra ben de geniş bir teknik ekiple, hayırseverlerle Pakistan' a gitmeyi planlamış durumdayım. Allah nasip ederse halk oylamasından sonra geniş bir ekiple, inşallah Rifat Bey'i de yanımıza alırız, birlikte Pakistan'a gidip bölgeyi bizzat görmemiz lazım. Biz orada istiyoruz ki 2005 Pakistan depreminde Muzafferabad'da yaptığımız gibi, yine orada adeta bir Türkiye inşa edelim. Hastaneleriyle, okullarıyla, misafirhaneleriyle, kültür merkezleriyle, ibadethaneleriyle, hatta hükümet konağıyla. Muzaffefrabad'da bunları yaptık. Bize çok müteşekkir oldular. Gerçekten gayet güzel bir adeta şehir inşa ettik" dedi.

        Pakistan Başbakanı'nın kendisine yazdığı mektupta benzer bir çalışmanın yapılmasını istediğini belirten Erdoğan, Pakistan ziyaretinde yerinde tespitler yaparak gereken adımları atacaklarını bildirdi.

        Özellikle İslam dünyasının çok daha hassas olmasının gereğini daha önce dile getirdiğini belirten Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü Başkanı'ndan aldığı bilgiye göre Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerin önemli yardımlar yaptıklarını söyledi. Erdoğan ayrıca, TRT, Sabah ve Hürriyet gazetelerinin önemli yardım kampanyaları sürdürdüğünü belirterek, herkesin bu yardıma katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Erdoğan, sular çekildikten sonra kümelenmiş hayvan ölülerinin ortaya çıkacağını ve bunların da salgın hastalıklara sebep olduğunu belirterek, bunun için ilaçlama yapılması gerektiğini, BM, ABD ve İKÖ'nün bu konuda attığı adımlar olduğunu söyledi.

        Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Pakistan'a yardım konusunda önde olan ülke konumunda olduğunu da belirterek, orada acil yapılması gerekenler olduğunu, ayrıca orta ve uzun vadede yapılması gerekenlerin de yapılması gerektiğini kaydetti. Erdoğan, "Çekilen resimleri görünce insanın yüreği dağlanıyor" dedi.

        TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, kampanyanın ilk fazı olan 7 milyon TL'lik çeki takdim etmek üzere geldiklerini belirterek, bin 638 üyenin yardım kampanyasına katıldığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu ayrıca, her ildeki Oda'nın ayni yardıma yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Pakistan'da suların çekilmesinin ardından tarım alanlarına neler yapılabileceğine ilişkin kendilerinden yardım istendiğini de belirterek, sular çekildikten sonra bayındırlık ve tamir konularında üzerlerine düşeni

        yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

        Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu, 7 milyon TL'lik orijinal çekle birlikte, büyük boyutlu sembolik çeki ve yardım yapanların listelerini Başbakan Erdoğan'a sundu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ