Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadınlar aldatamaz!

        Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün 28 ilde, 6 bin 35 hanede görüşülerek “Aile Değerleri Araştırması” yaptı: Türk aile yapısının zayıfladığı eleştirileri gerçeği yansıtmıyor. Evliliklerde sadakat ve fedakârlık ön planda. Sadakat konusunda “erkek egemen” bakış hâkim. Yani aldatan kadın affedilmiyor.

        Bülent AYDEMİR / ANKARA

        Gençler eşini kendisi seçmeli

        ARAŞTIRMA, çocukların aile içinde çok özel bir konuma ve değere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 91’i çocukların kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde yetiştirilmesi, yüzde 83.7’si de çocukların evleneceği eşi kendilerinin seçmesi gerektiğini düşünüyor.

        Büyükler, gençlere müdahale etmesin

        TÜRK ailesi, aile büyüklerine saygı duyuyor ve onların sözünün dinlenmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak çekirdek aile ve eşler arasındaki sorunların kendileri tarafından çözülmesi gerektiği anlayışı yaygınlaşıyor. Katılımcıların yüzde 84.1’i “Aile içi sorunlar eşleri ilgilendirir” görüşünde

        ‘Erkek çocuk’ artık itibar sayılmıyor

        KATILIMCILARIN yüzde 56.1’i, “Erkek çocuk sahibi olmak daha çok itibar kazandırır” görüşüne katılmıyor. Yüzde 64.4’ü çocuk eğitiminde dayağın etkili bir yol olmadığı konusunda hemfikir.

        Kadının sadakati daha önemli

        KATILIMCILARIN yüzde 89.9’u evliliğin temelinin sadakat olduğuna inanıyor. Ama katılımcıların yüzde 82.4’ü “Kadının aldatması asla affedilemez” görüşünde. “Erkeğin aldatması asla affedilmez” görüşü ise yüzde 72.2 oranında destek aldı.

        ‘İtaatsiz kadın dövülür’ diyen azaldı

        KATILIMCILARIN sadece yüzde 16.4’ü kadının itaat etmediğinde kocası tarafından dövülebileceğini söylerken, yüzde 24.5’i de kadının kocasının tokadını sineye çekmesi gerektiği görüşünde.

        Ev işlerinden artık erkek de sorumlu

        TÜRKİYE’de yaygın olan, “Kadının asıl görevi çocuk bakımı ve ev işleridir” görüşü yıkılmak üzere. Bu görüş katılımcıların yüzde 50.8’i tarafından desteklenirken, yüzde 64.1’i ise ev işlerinden, kadın kadar erkeğin de sorumlu olduğunu düşünüyor.

        En büyük hayalimiz: Ev ve otomobil

        ARAŞTIRMAYA katılanların yüzde 95.7’si ev sahibi olmaya, yüzde 82.8’i otomobil sahibi olmaya, yüzde 94.3’ü ise tasarrufa önem veriyor. Katılımcıların yüzde 73’ü hayatlarından memnun olduğunu ifade etti. Türk ailesinin yüzde 92.3’ü birlikte en çok yapmayı sevdiği faaliyet olarak akşam birlikte yemek yemeyi gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ