Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Sıra bende" cinayetine travesti desteği

        Halil ÖZÇOBAN / Uğur USLUBAŞ (AHT)

        Bursa'da evinde birlikte olmak için buluştuğu "İrem" takma adlı travesti 29 yaşındaki Şaban Okan'ı 44 yerinden bıçaklayarak öldürmek suçundan tutuklanan 23 yaşındaki Emrah Şen'in yargılanmasına başlandı. Duruşmaya, öldürülen travestinin annesi Melek Okan da katıldı. Melek Okan, oğluyla farklı cinsel eğilimlerine rağmen hiçbir zaman diyalogunu kesmediğini ve sürekli görüştüklerini söyleyerek, "Ben onu hiç dışlamadım" dedi.

        Bursa'da geçtiğimiz Eylül ayında Altıparmak Mahallesi'nde yaşanan olayda, "İrem" takma adlı travesti Şaban Okan ile ilişkiye girmek için buluşan metal işçisi Emrah Şen, evde çıkan tartışma sonucu Şaban Okan'ı başına laptop ile vurup, bıçaklayarak öldürmüş, kaçtıktan bir gün sonra da yakalanarak tutuklanmıştı. Olayla ilgili soruşturma tamamlandı ve Emrah Şen, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde cinayet suçundan yargılanmaya başlandı.

        ÇEŞİTLİ DERNEKLER ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDI

        Yargılama öncesi Bursa ve İstanbul'dan travesti, gay, lezbiyen ve transseksüellerin üye olduğu Lambda İstanbul, Listek Lambda İstanbul Aile Grubu, Kadın kapısı, Lubunya Boğaziçi GBT Topluluğu ve Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi ile Gökkuşağı derneği üyeleri Bursa Adliyesi önünde bir araya geldi. Söz konusu topluluklar adına basın açıklaması yapan ve kısa adı Gökkuşağı olan Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği Başkanı Öykü Özen Evren, şunları söyledi:

        "Bu bir nefret cinayettir bir insanın 44 bıçak darbesiyle öldürülmesi dehşet vericidir. Biz arkadaşımızın yanındayız, hukuk olarak yanındayız arkadaşlarımızın fuhuş dışında keslekler yapabilmeleri için devletten destek bekliyoruz. Biz İrem'in davasını sonuna kadar takip edeceğiz. Arkadaşlarımın gidebilecekleri restoran bile yok. Bir fabrika sahibi alıp arkadaşımı çalıştıracak mı? Nitelikli arkadaşlarım da var. Ben devlet desteğiyle bir bijuteri dükkanı açtım, arkadaşlarım için de bu yapılabilir. İrem'in 2 yıl önce geçirdiği operasyon da bunun en büyük kanıtıdır kendisi kesinlikle aktif bir cinsel ilişki kurması mümkün değildir, bu konuda hastaneden gelecek rapor da bunu gösterecektir. Bu tamamen suçtan kurtulmaya yönelik bir adımdır."

        "TRAVESTİ KATİLLERİNİN HEPSİ AYNI YALANI SÖYLÜYOR"

        İrem'in katil zanlısının mahkemede "Benimle pasif ilişkiye girmek istedi, onun için öldürdüm" diyerek ifade vermiş olmasını "Suçtan kaçmak için yalan söylüyor" şeklinde değerlendiren Lambda İstanbul Derneği yöneticisi Demet S. bu sözlerin bütün katillerin söylediği gibi klasik yalanlar olduğunu öne sürdü. Demet S., "Bütün katiller (benle pasif ilişkiye girdi bu sebeple öldürdüm) diye yalan söylerler. Aslında böyle bir şey yok. Bütün katiller hırsızlık yapıyor ve kendilerini kurtarmak için (benimle pasif ilişkiye girdi) diye savunma yaparak kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar. Aslında travesti ve transseksüellerle birlikte olanların bir çoğu bi-seksüel, kimi gizli eşcinsel kimi de gizli travesti. Genelde çoğu da pasif ilişkileri için geliyorlar. Kendilerini kurtarmak için yalan söylüyorlar, ceza almasını istiyoruz" dedi.

        "O DA BENİMLE İLİŞKİYE GİRMEK İSTEDİ"

        Bu arada duruşmada ifade veren ve emniyette söylediklerinin geçerli olduğunu belirten sanık Emrah Şen, "Ben para karşılığı ilişkiye girmek için eve gitmiştim. Ama maktül de benimle ilişkiye girmek istedi. Böyle bir şeyin olmayacağını söyleyince de evden gitmeme izin vermedi. Aramızda tartışma çıktı ve bu tartışma da ölümle bitti" dedi.

        TRAVESTİNİN ANNESİ: "OĞLUM İLİŞKİYE GİREMEZDİ, AMELİYAT OLDU"

        Duruşmada ifade veren Şaban Okan'ın annesi Melek Okan ise, oğlunun kimseye zarar verecek bir yapısının olmadığını söyleyerek, "Oğlumla cinsel tercihine rağmen diyalogumu hiç kesmedim, dışlamadım. Takdir edilen birisiydi, sosyal bir insandı. Bir travestinin müşterisini öldürmeye çalışması da imkansızdır. Kaldı ki aktif bir insan gibi cinsel ilişkiye girmesi mümkün değil. Birkaç yıl önce testislerini ve cinsel organını aldırmıştı" dedi.

        Duruşma, travestinin ameliyat olup olmadığının belirlenmesi için ilgili hastaneye yazı yazılmasına, sanık tarafından evden bazı eşyaların alınmış olması nedeniyle de savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verilerek ertelendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ