Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Mezar taşları şehrin tarihini aydınlatacak

        Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski mezar taşlarını okutma çalışması başlattıklarını belirterek, ''Osmanlıca yazılmış mezar taşlarının latin harfleriyle çözümünü yapıyoruz'' dedi.

        Mezar taşlarının okunmasıyla birlikte Sivas'ın geçmiş tarihiyle ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak istediklerini ifade eden Ürgüp, Halifelik Mezarlığı'ndaki birçok mezar taşını okuttuklarını, Yukarı Tekke Mezarlığı'ndaki mezar taşlarının da fotoğraf ve görüntüleri çekilerek okuma işleminin gerçekleştirileceğini söyledi.

        Yürütülen bir çalışma esnasında çıkan mezar taşını da çözümünü yaptıktan sonra makam odasında bulunduran Ürgüp, Halifelik Mezarlığı'nın Sivas tarihi açısından çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        ''Bu mezar taşlarının okunması benim bu konuya ilgimden kaynaklanıyor. Sivas'ta Osmanlıca metinler okuyan birkaç kişiden birisi olan İsmail Karadağ isimli bir hemşehrimizden bu konuda yardım aldık. Mezar taşlarının fotoğraflarını çekip o arkadaşımıza verdik ve o da bu mezar taşlarını okudu. Sıra Yukarı Tekke Mezarlığındaki taşlara geldi. Onları da okutturacağız. Mevlana Caddesinde bir mezarlık var. Nakşi şeyhlerinden birisi Şeyhülislam Efendi'nin mezarı var, onları da okutturarak tarihimize kazandıracağız. Bu bir kültürel mücadeledir. Aynı zamanda inanç mücadelesidir. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceğini oluşturması, organize etmesi mümkün değildir. Bu mezar taşlarının okunmasıyla birlikte Sivas'ın geçmiş tarihiyle ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Bunlar Sivas'ın geçmişiyle ilgili bizlere mutlaka birtakım bilgiler, ipucları verecektir. Sadece mezar taşlarının değil eski birtakım kitabeleri okutmak lazım.''

        Şu ana kadar okutulan mezar taşları arasında 1323 yılına kadar gidebildiklerini ifade eden Ürgüp, bunlar arasında 1323 yılına ait Abdurrahman Paşa'ya ait bir mezar taşı, Hazreti Peygamber'in torunlarından bir Seyyid'e ait mezar taşı çıktığını söyledi.

        Bu mezarların kendileri tarafından tespit edilenler olduğunu belirten Ürgüp, ''Bunlar sadece kalanlar. Bunların birçoğunu maalesef biz muhafaza edemedik. Sivas eski belediye başkanları, valileri, Sivas eşrafından birtakım veliyullahtan zatlar, Şakir Baba, Aziz Baba, Törnük Hoca gibi bazı Sivas evliyalarının kabir taşları var. Sivas'ın yerlisi birçok insanın burada dedesi vardır'' dedi.

        Okunan mezar taşlarının çözümünü de isteyen vatandaşlara verdiklerini aktaran Ürgüp, Abdurrahman Paşa'nın torunu olduğunu söyleyen bir vatandaşa çözümlenen mezar taşının fotokopilerini ilettiklerini anlattı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ