Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi En manzaralı uçuşlar

        Sayın yolcularımız, şu an Pargalı İbrahim’in köyü Parga’nın üzerindeyiz. Solda Korfu Adası var. Sağda oturan yolcularımız ise Parga Köyü’nü görebilirler.” Türk Hava Yolları (THY) Kazablanka-İstanbul uçuşunda kaptan pilot Süleyman Can Erşen’in bu anonsu üzerine başımı ve objektifimi solda oturduğumiçin Korfu Adası’na çevirdim. Bir süre sonra “Sayın yolcularımız Selanik sol tarafınızda” diye devam etti. Kısa süre önce Kenya-Nairobi’den dönerken uçağımız Kahire semalarına girdiğinde solda kalan Piramitler için pilotumuz uyarı anonsu yaptı.

        Yolcularsa Tahrir Meydanı’nımerak ediyordu. Bir başka uçuşta ise İstanbul’a geldiğimizde şanslı günümüzdü. Muhteşem bir gece manzarasıyla Boğaz’ın ışıltıları arasında adeta bir görsel şölenle İstanbul yolculara “Merhaba” dedi. Bu arada kaptanın bilgilendirme anonsları eşliğinde koridorda oturanlar da dahil özellikle yabancı yolcuların tamamı gözlerini pencereden ayıramadı. Uçaklarda sıkıcı ve uzun yolculuğu görsel bir şölen haline getirmek artık sizin elinizde. Uçtuğunuz rotayı önceden araştırmanızda fayda var. Böylece doğa harikalarını, muhteşem yapıları havadan görme şansınız olabilir. Zimbabve’de Victoria Şelaleleri, Güney Afrika’da Kruger Milli Parkı, New York’ta Hudson Nehri ile Özgürlük Anıtı, Kanada’daki Niagara Şelaleleri, Colorado’daki Grand Kanyon, İstanbul’da Boğaz, Dalaman’da Datça, Van Gölü, Erzurum Palandöken gibi uçuş rotanız üzerinde bulunan veya iniş-kalkışta görsel şölen sunan seferler seyahatinize başka bir anlamkatabilir. Film izlemek, oyun oynamak, kitap, dergi okumakla zaman geçmiyorsa uçağa binmeden önce bir plan yapın. Tekerlekler piste dokümandan önce iyi bir manzaranın keyfini çıkarmak istiyorsanız, nerede oturmanız gerektiğini bilmelisiniz. Şüphesiz camkenarları manzara keyfi için tercih nedeni. Tabii sadece cam kenarında oturmak yetmiyor. Rotanız üzerinde yer alanmanzaraları biliyorsanız hangi tarafa oturduğunuz da önemli. Bunu önceden ayarlayarak denizleri, dağları, buzulları, çölleri, Eyfel Kulesi’ni, Özgürlük Anıtı’nı kuşbakışı izleyebilirsiniz. Çoğu yolcu varacağı noktayı bilmesine rağmen, gittiği rota üzerinde bulunanmanzaraların farkında değil. Ancak bu bilinç hemhavayolları hemde yolcu tarafında oluşmaya başladı. Yeriniz camkenarınde değilse de gelişen teknoloji sayesinde koltuğunuzun önündeki ekrandanmanzarayı izleyebilirsiniz. Mesela Amerika’da California üzerinde uçuyorsanız Yosemite Ulusal Parkı içindeki El Capitan ile Half Dome ve Tahoe Gölü buranın en özelmanzaralı rotalarından. İstanbul’a gece geliyorsanız Boğaz’ın görsel şölenini izlemek biraz da şansınıza kalmış bir durum...

        EN GÖRKEMLİSİ GRAND KANYON

        Amerika’da bulunan pek çok ulusal parkın belki de en görkemlisi olan Grand Kanyon, havadan görülmesi gereken en popüler yer. 320 km uzunluğunda 25 kmgenişliğindeki Büyük Kanyon, güneş ışığının geliş açısına göre rengi değişen tortul tabakasıyla ilginç bir güzellik sunuyor. Las Vegas uçuşlarında pilotlar hâlâ en doğalmanzara ve varış rotalarının burada olduğunu bildikleri için Kanyon üzerinde daha alçaktan uçuyor. Ayrıca pilotlar her iki tarafta oturanlara aynımanzarayı göstermeyi de deniyor. Hatta pilotlar Las Vegas’a yaklaşırken gerekli temaslar sonrası, 10 bin feet’ten 5 bin feet’e kadar alçalıp Colorado Nehri üzerinden uçarak bu muhteşemmanzaranın keyfini çıkarıyor. Los Angeles Havalimanı’na ineceksiniz Harbor’dan güzel görüntüler göremezsiniz. Çünkü buraya iniş yapan uçaklar Harbor rotasından ilerlemiyor. Uçaklar SantaMonica’nın doğusundan çapraz uçarak sadece uçağın sol tarafında oturan yolculara omeşhur Hollywood yazısını gösteriyor. Aynı şekilde yine sol tarafta oturuyorsanız uçak güneye doğru uçuşla sizleri eşsiz Los Angeles Memorial Coliseumgörüntüsüyle baş başa bırakıyor. Sadece Grand Kanyon’da değil, Portland’da bulunan tarihiMaine Feneri ve Alaska buzulları da uçarken görülecek eşsiz manzaralardan.

        BEYAZ SARAY YANINIZDA

        Washington'un Reagan Ulusal Havaalanı’na kuzeyden yaklaşan uçaklar, şehrin içinden geçen Potomac Nehri üzerinde yol alarak sol tarafta oturan yolculara Beyaz Saray, ABD Capitol ve ulusal anıtlardan harika görüntüler sunuyorlar. Eğer sağ tarafta oturursanız ArlingtonMezarlığı ve Pentagon'u görürsünüz. Ama uçağın sol tarafında oturmak daha avantajlı, benden söylemesi. HAVADAN

        DÜNYANIN BAŞKENTİNE

        New York’un La Guardia Havalimanı pist 22 için uçaklar Hudson Nehri üstündenManhattan’a uçarak yolculara kartpostal görünümünde mükemmel birmanzara sunuyor. Genellikle sağ tarafta oturan yolcular Özgürlük Heykeli, Manhattan gökdelenleri ve Central Park’ın muhteşemmanzarasını izliyor.

        ŞELALEYE KANAT DALDIRMA

        Kuzey Amerika’nın en büyüğü Niagara Şelalesi’ni görmek istiyorsanız, New York ve Chicago arası uçuşları kullanmanız gerek. Pilotlar da zaten gerekli bilgilendirmeyi yapıyor. Bazı pilotlar ise ABD ile Kanada sınırında yolculara daha iyi bir görüntü vermek için kanat daldırma yapıyor.

        ALASKA’DAN NEFİS MANZARALAR

        Kuzey Amerika’nın en büyük dağlarını ve çok geniş düzlükleri içeren kutup bölgesi çöllerinin yanı sıra geniş buzul alanlarıyla kaplı olan bu topraklarda 3milyondan çok göl ve 12 ırmak sistemi var. Doğa güzellikleri ve yabani hayvan türleri açısından benzersizdir. Alaska Havayolları pilotları özellikle Seattle rotasından geçerken Rainier, St. Helens, Adams ve Hood Dağları’nın üzerinden geçiyor. Favoriler arasında iseMendenhall Buzulu ve Juneau Gastineau Kanalı yer alıyor.

        TÜRKİYE’NİN GÜZELLİKLERİ

        Türkiye’de en güzel uçuş noktalarından biri olan Dalaman Havalimanı’na kara tarafından inişte Datça ve Gökova manzarası sağda, denizden inişlerde solda kalıyor.  Bodrum’a gidişte uçağınız denizden yaklaşırsa sağda Bodrum, solda Didim sizi selamlıyor. Bodrum kalkışları ise genellikle denize doğru olduğu için nefis bir deniz mavisiyle Bodrum’a “Elveda” deme şansınız var.  Van’a giden uçaklar sabit bir rota takip ettiği için Van Gölü’nü görebiliyor.  Antalya rotası tek bir hat üzerinden yapıldığı için inişe geçen uçaklar Toros Dağları’nı ve Eğridir Gölü’nü mutlaka görüyor. Adana’da ise ikinci veya üçüncü piste inecek uçaklar Seyhan Gölü’nü görme imkânına sahip. İzmir’de ise havadan görülebilecek yerler arasında İzmir Körfezi bulunuyor. Çünkü uçaklar bu şehirlerde asla rota değiştirmiyor. Erzurum yolculuklarında Palandöken mutlaka bir vesileyle sizi karşılayıpuğurluyor. Kayseri’de ise Erciyes Dağı inişlerde nefis bir hoş geldin seremonisi yapıyor.

        İstanbul'a iki köprü arasından indiniz mi?

        İstanbul’a yaklaştığınızda uçağınız Ataköy yönündeki 24 pistine inecekse şanslı gününüz demektir. Çünkü bu uçuşlar genellikle İstanbul Boğazı’nın gerdanı iki köprünün arasında geçerek sona eriyor. Bu uçuşlar her türlü hava şartında gece ve gündüz doyumsuz oluyor. Ayrıca 17 pistinden kalkışlarda ise Adalar manzarası var. Aslında İstanbul’a iniş ve kalkış yapan uçakların hepsinde mutlaka sizi büyüleyen, pencereye kilitleyen güzelliklerle karşılaşabilirsiniz. Yeter ki sizde o arzu olsun...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ