Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 2013’ün yürek uçuran gösterileri

        Hava araçlarının yürekleri ağza getiren aerobatik hareketlerini hayal bile etmek, eminim birçok kişiyi heyecanlandırıyordur.

        Önümüzde gösterilerle dolu koca bir sezon var. 2013'ün ilerleyen günlerinde dünya genelinde havacılıkla ilgili yaklaşık 600 hatırı sayılır fuar, gösteri ve etkinlik yapılacak. Bu heyecan dolu gösterileri sizin de izlemeniz için yurtiçinde ve dışında en çok alkış toplayacaklardan bir seçki yaptım.

        TÜRK SEMALARINI SÜSLEYENLER

        Eskiden, ülkemizde hava gösterilerini çoğunlukla bayramlarda izleme fırsatı bulurduk. Özel kuruluşlar tarafından yapılan gösteri sayısı çok azdı. Görülen o ki ticari havacılığın kalkınması, sivil havacılığı da etkilemiş. Şimdi, o kadar çok hava gösterisi var ki hangisine gideceğimizi şaşırıyoruz. İşte o gösterilerden en heyecan verici olanlar.

        * Future Flight Design (FFD) Etkinlikleri (10-12 Mayıs, İstanbul)

        Hava Harp Okulu, 10-12 Mayıs arasında Hezarfen'de bir organizasyon düzenliyor. Organizasyon kapsamında "Geleceğin Robotik Hava Aracı Tasarımı Yarışması" yapılacak. Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından gelen takımların üzerinde çalıştığı tasarımlarını uçurması planlanıyor. Organizasyonun son günü özel tasarımlı F-16 C Blok-40 savaş uçağı ile Solotürk gösteri ekibi, katılımcılara yine unutulmaz bir görsel ziyafet sunacak. Türk Hava Kuvvetleri'nin diğer gösteri ekibi Türk Yıldızları da organizasyonu müthiş bir gösteriyle kapatacak. Bu sene Türk Yıldızlarını ve Solotürk'ü iki farklı gösteride daha bir arada görme şansı yakalayabilirsiniz. Bu gösteriler: 4-5 Mayıs arasında Eskişehir'de düzenlenecek 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı Kuruluş Yıldönümü Kutlamaları ve 1 Haziranda Ankara'da düzenlenecek Hv.K.K'lığının 102'nci Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri.

        * Airshow Side (25-26 Mayıs, Antalya / Manavgat)

        Antalya Side, 2011'den beri görsellik açısından inanılmaz zengin bir hava gösterisine ev sahipliği yapıyor. Her sene denizin üstünde, akıl almaz hareketler yapan uçaklar ve wingsuit'le atlayış yapan paraşütçüler, gösteriyi cezbedici kılıyor. Airshow Side, 2013'te Türk Hava Kurumu paraşütçüleri, Romanian Yakers ve Air Bandit gibi gösteri gruplarını ağırlayacak. Gösteride aynı zamanda Svetlana Kapanina, Jurgis Kaiyrs ve Ali İsmet Öztürk gibi ünlü akrobasi pilotları da yer alacak.

        * ProBase İstanbul Showdown 2K13 (21 – 26 Mayıs - İstanbul)

        Avrupa'nın en yüksek binalarından biri olan Sapphire'de 2011'den bu yana paraşütlü atlayışlar düzenleniyor. BASE jumping olarak adlandırılan bu atlayışlar ismini Building (bina), Antenna (Anten), Span (Köprü) ve Earth (Toprak) kelimelerinin baş harflerinden alıyor. Bu organizasyona birçok ünlü base jumping sporcusu katılıyor. Mesela geçen sene, diğer paraşütçülerin cesaret edemediği birçok nefes kesen atlayışa imza atan dünyaca ünlü sporcu Jokke Sommer katılmıştı. Bu sene gerçekleştirilecek etkinlikler Beylikdüzü'ndeki Skyport'ta başlayacak. Atlayıcılar, burada 120 metreden atladıktan sonra, ertesi gün Haliç'te helikopterden atlayış gerçekleştirecek. Organizasyonun geri kalanı Sapphire'da. BASE jumping sporcuları, burada 233 metreden atlayacak.

        Yurtdışından nefes kesen gösteriler

        Yurtdışında her yıl birçok hava gösterisi düzenleniyor. Ülkemizde bu kadar çok gösteri varken yurtdışına çıkmak size hiç cazip gelmeyebilir. Ancak yurtdışında düzenlenen bazı gösteriler, ülkemizdekilerle kıyaslanamayacak kadar büyük. Binlerce kişinin katıldığı bu devasa organizasyonlar, festival havasında sürüyor. Yurtdışındaki bu gösterilerin birçoğuna, Türk Hava Yolları'nın 99 ülkedeki 222 uçuş noktası sayesinde rahatlıkla erişebilirsiniz.

        * EAA AirVenture Oshkosh (29 Temmuz-4 Ağustos, ABD / Wisconsin)

        Büyük otomobillerin, büyük binaların ve büyük projelerin ülkesi ABD'de hava gösterileri de büyük. Daha rahat anlaşılmak için belki de şu bilgiyi vermeliyim: EAA AirVenture Oshkosh hava gösterisine her sene yaklaşık 10 bin adet uçak katılıyor! Experimental Aircraft Association (Deneysel Uçak Birliği - EAA) Air Venture Oshkosh, ilk 1953'te toplanmıştı. O zamanlar birkaç uçak ve 150 civarında seyirciyle toplanan gösteri, şimdi 500 binden fazla havacılık tutkununu çekiyor. AirVenture'da gösteri yapacak takımlar saymakla bitmez. AeroShell Aerobatic Team, Aerostars, Lima Lima, Red Bull Helicopter, Team Aerodynamix, Tora Tora Tora, Trojan Horsemen, WHF F-86F Sabre, Younkin Twin Beech 18 ve B-25J Mitchell "Panchito" katılacak takımlar arasında en dikkat çekenleri. Gösteriye gelecek uçaklar arasında evde üretilmiş olanı da var, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılanı da... Hazır oraya kadar gitmişken TV dizisi CSI'dan tanıyacağınız Gary Sinise'in müzik grubu Lt. Dan Band'i de 2 Ağustos'ta gösteriler kapsamında canlı dinleyebilirsiniz.

        * Airpower 13 (28-29 Haziran, Avusturya / Styria )

        Avusturya'nın yeşil kalbi Styria eyaletinin Zeltweg kasabasında düzenlenen Airpower, Avrupa'nın en iyi savaş uçağı gösteri organizasyonlarından. Avusturya Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen gösteri, en yetenekli hava akrobasi takımlarını ve pilotları ağırlıyor. Bu sene 300 bin ziyaretçinin katılması beklenen gösteride Türk Yıldızları da yer alacak. Gösteriye katılacak diğer takımlar: İspanyol Patrulla Aguila, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri F-16 Solo Gösteri Takımı, İsviçre F/A – 18 Hornet Solo Gösteri Takımı, İsviçre Hunter Takımı, İsviçre Super Puma Helikopter Gösteri Takımı, Patrouille Suisse ve Frecce Tricolori.

        * Royal International Air Tattoo - RIAT (20-21 Temmuz, İngiltere / Gloucestershire)

        Dünyanın en büyük askeri uçak gösterisi RIAT, savaş uçağı meraklılarının cenneti. Gösteriye "en büyük" unvanını 2003'te Guinness Rekorları vermiş. Birçok askeri hava akrobasi takımının katıldığı gösteri, dünyanın her yerinden ve her yaştan izleyiciyi çekiyor. Her sene 250'nin üzerinde uçak ve 130 binin üzerinde ziyaretçi alan RIAT, ilk kez 1971'de düzenlenmiş. O seneden beri İngiltere'de gelenek haline gelen gösteri; bu sene Breitling Wingwalkers, Frecce Tricolori ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin gösteri takımları gibi onlarca önemli ekibi ağırlayacak.

        * Tannkosh 2013 (23-25 Ağustos, Almanya / Tannheim)

        Eğer eski uçak meraklıysanız ama "Görmek için ABD-Oshkosh'a kadar gidemem" diyorsanız, Tannkosh oldukça iyi bir alternatif. Hatta "alternatif" sözcüğü eksik kalır, tam anlamıyla bir imitasyon. Zira gösteri ismini bile ABD'deki EAA AirVenture Oshkosh'tan esinlenerek almış. Oldukça da başarılı olduğunu itiraf etmek gerek. Gösteri, her sene Avrupa'nın birçok ülkesinden binden fazla pilotu uçaklarıyla birlikte çekiyor. Bazı katılımcılar gösteriye klasik otomobil ve motosikletleriyle katılıyor. Biraz nostalji yaşamak için oldukça uygun bir ortam.

        * Bournemouth Air Festival (29 Ağustos - 1 Eylül -- İngiltere / Dorset)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ