Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Tanrım biz barbar mıyız?

        HT CUMARTESİ / Heja BOZYEL

        Yazıya başlamadan: "Bienal" İtalyanca "her bir diğer yıl" anlamına gelen ve iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen addır. Çoğunlukla kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terimdir. En eski bienal, 1895'ten beri düzenlenen Venedik Bienali'dir. (Vikipedi'den alıntıdır)

        13. İstanbul Bienali'nin bu seneki kavramsal çerçevesi "Bir forum olarak kamusal alan." Ve fakat ironik bir şekilde bu sene "sokaklarda" bienal etkinlikleri olmayacak. Bienal organizatörleri bunu telafi etmek için Bienal'in tamamının ücretsiz olmasına karar verdi. Böylelikle aslında zorlu izinlerle sanata açılacak olan kamusal alanlardan vazgeçilse de kendi alanını yaratmış oldu Bienal.

        Geçen yıl olduğu gibi bu sene de sanatçılar önceden açıklanmadı. Son ana kadar merakla bekledik. Bienal'in teması ise Lale Müldür'ün bir kitabından alıntıyla "Anne Ben Barbar mıyım?". İçimizdeki ve çevremizdeki barbarlarla yüzleşmek sanata bizi daha yakınlaştırmış olabilir mi? Hem evet hem de hayır... Bu sorunun cevabı aslında temanın içinde saklı: Anne ben barbar mıyım?

        Ücretsiz gezilebilecek Bienal 20 Ekim'e kadar sürecek. Bienalin mekânları: Antrepo No.3, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, ARTER, SALT Beyoğlu ile ve İMÇ 5.Blok'taki 5533. 10.00-19.00 saatleri arasında pazartesi hariç her gün; 5533 ise pazar hariç her gün açık olacak. Açılış haftasına özel olarak, sergi mekânları 16 Eylül Pazartesi günü de gezilebilecek. Ayrıntılı bilgi için: 13b.iksv.org

        Öne çıkanlar

        · Jimmie Durham'in "Kapıcı" adlı eseri. Çelik, altın ve Murano camından heykel bizden biri.

        · Pilot Galeri sanatçısı Şener Özmen'in fotoğrafları.

        · Lux Linder'in poster çizimleri.

        · Carlos Eduardo Felix da Costa'nın bir büyüteç altında güneşe maruz bırakarak mevsim değişimlerini kayda aldığı 24 kağıttan oluşan serisi.

        · Diego Bianchi'nin tüketimi sorgulayan işleri.

        · Hintli sanatçı Praneet Soi'nin enstelasyonu.

        · HONF Vakfı tarafından geliştirilen Etkileşimli Medya Projesi.

        ·

        İMÇ 5.Blok'ta bulunan 5533'te ise disiplinlerarası bir pratikten gelen Lübnanlı mimar ve sanatçı Maxime Hourani'nin "Şarkılar ve Yerler Kitabı" projesi 5533 işbirliğinde gerçekleştiriliyor ve mutlaka görülmeli.

        Bienal'e paralel devam eden sergiler

        İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ

        Erol Akyavaş- Retrospektif

        01/12/2013'e kadar

        Küratör: Levent Çalıkoğlu

        YAP İstanbul Modern: Göğe Bakma Durağı

        20/10/2013'e kadar

        MoMA / MoMA PS1 işbirliğiyle

        Tasarım: Sevince Bayrak, Oral Göktaş (SO? Mimarlık ve Fikriyat)

        Program Koordinatörleri: Çelenk Bafra, Pelin Derviş

        YAP: Yeni Mimarlık Programı 2013 Finalistleri Sergisi

        20/10/2013'e kadar

        MoMA / MoMA PS1, MAXXI, CONSTRUCTO işbirliğiyle

        Küratörler: Çelenk Bafra, Pelin Derviş

        Geçmiş ve Gelecek

        Kalıcı Koleksiyon

        Sanatçılar: 136 sanatçının 180 çalışması

        Yakın Menzil

        27/10/2013'e kadar

        Fotoğraf Bölümü Yöneticisi: Sena Çakırkaya

        Fotoğraf Danışma Kurulu: Merih Akoğul, Orhan Cem Çetin, Murat Germen, Sıtkı Kösemen

        Sanatçılar: Özgür Atlagan, Fatma Belkıs, Dilan Bozyel, Yusuf Darıyerli, Cemil Batur Gökçeer, Ege Kanar, Korhan Karaoysal, Metehan Özcan, Civan Özkanoğlu, Emir Özşahin, Muhitin Eren Sulamacı, Özlem Şimşek, Sinan Tuncay, Gözde Türkkan, Devin Yalkın, Begüm Yamanlar, Sarp Kerem Yavuz, Cemre Yeşil

        88 sanatçı

        Farklı kuşaklar ve coğrafyalardan 88 sanatçı ve sanatçı grubunun işlerinin yer alacağı 13. İstanbul Bienali'ne Türkiye'den 11 sanatçının ve 2 sanat grubu/sivil kolektifin yanı sıra, hem Türkiye'den hem de yurtdışından sanatçıların birlikte oluşturduğu 3 ayrı sanatçı işbirliği de katılıyor. 13. İstanbul Bienali, bugüne kadar Türkiye'den en yüksek sayıda katılımın sağlandığı bienallerden biri oldu.

        Çocuklar için

        İstanbul Bienali'nde İKSV ve PACE Çocuk Sanat Merkezi işbirliğinde, Koç Holding'in desteğiyle çocuklar ve gençler için gerçekleştirilen eğitim programları bu yıl da devam edecek. Çocuklar ve gençler, onlar için düzenlenen eğitim programı kapsamında bu sene ilk kez bir sanatçı grubunun işine yaratıcı katkılarda bulunacak. Maya Ersan ve Jaimie Robson tarafından 2009'da Kanada'da kurulan yaratıcı stüdyo Mere Phantoms, Antrepo No.3'te yer alacak "Oyuna Gel (2013)" isimli interaktif gölge enstalasyonlarını eğitim programı kapsamında çocukların ve gençlerin yaratıcı katılımlarına açacak. 14 Eylül'den itibaren Bienalin sonuna kadar haftada altı gün Antrepo No.3'te gerçekleştirilecek eğitim programları, 8-11, 12-14 ve 15-18 yaş olmak üzere 3 farklı yaş aralığı için 25'er kişilik gruplar halinde yapılacak. Ücretsiz gerçekleştirilecek eğitim programına katılım için rezervasyon gerekli. (Rezervasyon için: Hande Tönük (212 334 08 24, hande.tonuk@iksv.org)

        Rehberli turlar

        13. İstanbul Bienali sergi mekânlarından Antrepo No.3, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve ARTER'de her gün 11.00, 13.30, 15.00 ve 16.30 saatlerinde Koç Holding sponsorluğunda rehberli turlar gerçekleştirilecek. Rehberli tur biletleri mekân girişlerindeki gişelerden ve Biletix satış sistemi üzerinden edinilebilir. Rehberli turlar hakkında detaylı bilgi ve rezervasyon için rehberlitur@iksv.org adresine e-posta gönderilmesi yeterli.

        Diğerleri

        Bienal'le birlikte açılan yeni sergiler Mixer'de İtalyan sanatçıların eserlerinden oluşan "Hotel Italia" sergisini mutlaka gezin. Galeri Mana'da Sarkis'in "Twin, Rainbow" sergisini görmeniz gerekli. Özellikle akşamüstü gidin. Karaköy Kulah'a uğrayın. Şaşıracaksınız. Borusan Contemporary, Perili Köşk'te 2 ayrı sergi var. Rafael Lozano-Hemmer'ın Vicious Circular Breathing sergisi ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan Segment #4 seçkisi. Görmeden Bienal'i kapatmış sayılmayacaksınız. Plato Sanat, Misafir Sanatçı Programı çerçevesinde gerçekleştirdiği "Balat?" sergisi ile 13. İstanbul Bienali'nin bir başka paralel etkinliği.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ