Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Yasemin Mori: Görünür olmak ve şöhretten tırstım - Magazin haberleri

        Yasemin Mori, HT Magazin'den Arif Hür'ün sorularını yanıtladı.

        Rock müziğin özgün şarkıcılardan Yasemin Mori, dördüncü albümü ‘Estrella’ ile hayranlarının karşısına çıktı. 9 şarkının

        yer aldığı albümün sürprizi ise Cem Yılmaz ile birlikte düet yaptığı ‘Konyak’ adlı şarkısı oldu.

        2018 itibarıyla artık daha özgün içerikler üreteceğini açıklayan Mori, albümde sözü ve bestesi kendisine ait olan şarkıların içeriğinin yaşanan kaostan esinlenerek oluşturulduğunu da söylüyor...

        Dördüncü stüdyo albümünüz ‘Estrella’yı müzikseverlerle buluşturdunuz. Bu albümün çıkış süreci nasıl gelişti?

        Bugüne kadar çıkardığım diğer üç albümün aksine müziğimin biraz daha genişlemesini istedim. Geçtiğimiz yıl vizyona giren Onur Ünlü imzalı ‘Kırık Kalpler Bankası’ filminin müziklerini yaparken bir albüm çıkarmam gerektiğini hissettim. Bu albümle birlikte konfor alanımdan ayrılıp, yeni birşeyler denedim. Müzikte her zaman yenilikten yanayım.

        REKLAM

        Bundan on yıl önce piyasaya çıkardığınız ilk stüdyo albümünüz ‘Hayvanlar’dan bu yana sizi takip edenler, bu yenilikten biraz şikâyetçi sanki?

        Pablo Picasso ilk dönem yaptığı eserlere takılı kalsaydı Picasso olabilir miydi? Neden geçmişte yapılan bir projede takılı kalınıyor ki? O bir köşede duruyor, insanlar onu istedikleri zaman dinleyebilirler. Benim bir şeyin üzerine çıkma gibi kaygım yok. Sadece kendime has müzikler üreterek, zamanın ruhunu yakalamaya çalışıyorum. Açıkcası biraz da marjinal çıkışları seviyorum.

        Albümün kapağına, ‘Müziğe ve sözlere ilham olan karmaşaya teşekkür ediyorum” notunu düşmeniz dikkatimi çekti...

        Evet, hayatın kaosuna teşekkür ediyorum. Dünyada korunaklı bir yer bulmak çok zor. Bütün dengeler sürekli değişiyor. İnsanlığın belli şeyleri aştığından bahsedemiyoruz. Bu tip kaos durumlarında müzik ön plana çıkıyor haliyle.

        Sürpriz bir şekilde Cem Yılmaz ile ‘Konyak’ şarkısına düet yaptınız. Bu düet de marjinallığınınız bir parçası mıdır?

        Cem Yılmaz ile ‘Konyak’, Eypio ile de ‘Estirelim mi?’ şarkısına düet yapmak bana ortak bir şey yapmanın ne kadar zevkli olduğunu hatırlattı. Cem Yılmaz ile dostluğumuz çok eskiye dayanıyor. Bir gün Cem Yılmaz bana eski şarkım ‘Aptal’ın cover’ını yolladı. Yorumunu çok beğendim. Sesinin bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum.

        Konyak’ı ilk duyduğunda tepkisi ne oldu peki?

        ‘Çok acayip bir şarkı, bunu seslendirmeliyiz’ deyip zevkle kabul etti. Cem, inanılmaz davul çalıyor. Performansı on numara beş yıldızdı! Zaten evinde ciddi bir müzik sistemi var, uzay üssü gibi. O yüzden şarkıyı kavraması çok kısa sürdü. İçinde bir müzisyen yatıyor, onu gruba alacağım.

        ‘Görünmezlik benim silahım’

        Bir dönem ciddi anlamda popüler olduktan sonra kendinizi geri çektiniz. Bunun özel bir nedeni var mıydı?

        İlk albümüm ‘Hayvanlar’ çıktığında herkes beni tanımaya başladıktan sonra kendi kendime 'Ne oluyor?’ dedim. Kendimi biraz geri çektim. Fazla görünür olmak ve şöhretten tırstım. Sonrasında ‘Deli Bando’ ile geri döndüm. Gelinen noktada görünmez olmayı iyi başarıyorum. Bu benim silahım oldu.

        ‘Edis ile düet yaptık’

        Ediz Görgülü ile sıkı dost olduğunuzu biliyorum. Yakın zamanda birlikte bir proje yapabilir misiniz?

        Edis, son dönemin parlayan şarkıcılarından biri. Güzel şarkılar yapıyor. Beraber üretim halindeyiz. Edis’in önümüzdeki ay çıkarmayı planladığı ‘Sevişmemiz Olay’ şarkısını beraber seslendirdik.

        '2000’ler altın dönemdi’

        REKLAM

        Geçen yıllar içinde rock müzik nasıl bir noktaya evrildi sizce?

        Rock müzik bir başkaldırıdır. Ancak günümüzde bu başkaldırının tarzı ve türü değişti. Bireyin kendi hayatını yaşaması ve kendi istediği şeyi var edebilmesi büyük bir başkaldırı. Müzisyenler kendi evinde müzik yaratmaya başladığı için, pek çok kesim grup olup çalalım kafasında değil artık. 2000’lerin başında konserlere gittiğimde herkes kendisini rahatça ifade edebiliyordu, resmen altın dönemlerdi. Özellikle festivallerdeki insan çeşitlerini şimdi bile unutamıyorum.

        ‘Popüler olmak kolaylaştı’

        Son dönemde alternatif müziğin yükselmesini nasıl yorumlarsınız? Yıllar önce dijital ortamda adınızı duyurmuş biri olarak, günümüzde dijital platformları kullanarak popüler olmak daha kolay sanki?

        Müziğin birilerinin tekelinde olması zaten iyi değil, müzik insanlığa ait ortak bir duygu. Günümüzde artık insanlar kendi başlarına bir şeyler üretiyorlar. Sonrasında internette tanıdığı ya da tanımadığı kişilerle etkileşim yaratarak birbirlerine dokunabiliyorlar. Bu çok güzel bir şey. Günümüzde popüler olmak daha kolaylaştı.

        ‘Kendimi bulmak için resim yapıyorum’

        Sizi pek çok insan müzisyen kimliğiniz ile tanıyor ancak ressamlık da yapıyorsunuz. Resim yapmanızdaki temel gaye nedir?

        Yakın bir zamana kadar Beykoz’a bağlı Paşamandıra Köyü’nde bir ormanda yaşıyordum. Orada hem müziğe hem de resme geniş bir alan ayırmıştım. Şehre taşındıktan sonra başka bir düzen kurdum ancak resim yapmaya halen devam ediyorum. Resim çizerken ruhumu dinliyorum ve içimden geçen duyguları resmetmeyi seviyorum. Kendimi bulmak için resim yapıyorum.

        REKLAM
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ