Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uzun uçuşlardaki Covid-19 kontrollerinin kısa uçuşlardan farklılık göstermesi havacılık sektöründeki tartışılmaya başlanan bir husus olarak dikkat çekiyor. Talep edilen ise 8 saatin üzerindeki uçuşlarda önlemlerinin daha detaylı yapılarak, uçuşun belli saatlerinde en azından yolcuların ateşinin ölçülmesi, koronavirüse yakalanma riski taşıyan yolcuların uçuş esnasında belirtiler gösterebilme ihtimaline karşılık tedbir alınması.

        Bu tartışmalar eşliğinde Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) Covid-19 sürecinde seyahat eden yolcuların fikirlerini öğrenmek için ağırlığını Fransa ve Almanya’nın oluşturduğu meydanlarda anket gerçekleştirdi. Koronavirüs sürecinde seyahat eden küresel yolcu sayısının yüzde 12’sini tekabül eden bir kesime sorular yöneltildi. Japonya ve Singapur çeşitli ülkelerde de yapılan anket neticesinde yolcuların yüzde 30’unun uçuşlarda hiç endişe duymadıkları ortaya çıktı.

        Neler Güvende Hissettiriyor?

        Yüzde 30’luk bir bölüm endişe duymuyor, ama bu oran havacılık sektörü için çok düşük. Dünyanın en önemli havacılık kuruluşları da yapmış oldukları anketleri analizler yaparak havacılık sektörüne sunuyorlar. Yolcuların güvenini kazanabilmek, yeniden hava trafiğini artırmak için anketler önemli. Anket sonuçlarına göre yolcuları uçuşta en güvenli hissettiren 5 husus da yapılan anketlerle ortaya çıktı.

        REKLAM
        • Zorunlu maske takmak; % 34
        • Kalkışta yapılan yolcu taraması; % 32
        • Uçakta güvenli mesafe; % 31
        • Kalkıştan önce ateş ölçümü; % 28
        • Uçak temizliği; % 28

        Virüs Kapma Korkusu

        Yolcuların en büyün korkusu evlerinden çıktıklarında başlıyor. Kendi araçlarıyla veya taksilerle havalimanına giden yolcular yapılan ankete göre en korkusuz olanlar oluyor. Ama havalimanına taksiyle veya özel araçlarla gitmek yolcuların seyahat masraflarını artırıyor. Dünya genelinde havalimanına kendi arabasıyla veya taksiyle gidenlerin sayısı oldukça az. Dünyada herkes havalimanı içine kadar giden metroları veya trenleri yada toplu ulaşım araçlarını kullanıyor. Bunun en önemli örneğini Uzak Doğu’daki havalimanlarında görebilirsiniz. İstanbul’da yakın zamanda İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen demiryolu imkanını kavuşacak. Ancak havalimanı otoparklarında ücretlerin yüksekliği, taksilere ödenen paraların iç hatlarda uçak bilet fiyatları kadar olması yakın mesafelerde seyahat edecekleri havayollarından soğutuyor.

        Netice itibariyle anketler yolcuların çeşitli sebeplerden havalimanlarına kalabalık otobüs, metro, tren gibi toplu ulaşım araçlarıyla gelirken Covid-19’a yakalanma riskinden korkuyorlar. Bu korku yüzde 63’le anketlerde zirve yapmış durumda. Havalimanlarında alınan önlemler yolcularda güven sağlarken toplu ulaşım endişe kaynağı.

        Güvenlik Geçişi Endişesi

        Yapılan ankette yolcuların havalimanına geldiklerinde en çok korktukları alan X-ray geçişlerinin olduğu bölüm olarak ortaya çıkıyor. Yolcular geçişlerde temasın yoğun olduğu tepsilerden virüs kapmaktan çok korkuyorlar. Çünkü bu tepsileri yaklaşık olarak 30 saniyede bir farklı yolcu kullanıyor. Tepsilerdeki sirkülasyon olayı çok fazla. Hızlı bir dönüşüm var. Ancak bu konuyla ilgili havalimanları ciddi yatırımlar yapıp çok önemli uygulamalar yaptılar. 16 Mayıs tarihli yazımda İstanbul Havalimanı’nda uygulanan X-ray geçişleri ve tepsilerin nasıl temizlendiğini yerinde test edip yazmıştım. Ultraviyole ışınlarla bu sistemin nasıl olduğunu anlatmıştım. Ama bu korku dünya genelinde yolcuları kaygılandırmaya devam ediyor. Ankette yüzde 41’le yolcuların en çok virüs bulaşacağı yer olarak X-ray geçişlerindeki tepsilerden korkuyor.

        REKLAM

        Kuyrukta Korona Kaygısı

        Dünyada tüm havalimanlarında, dijital panolarda, yerlerde “Güvenli Mesafeye Uyun” uyarıları yer alıyor. Terminalde bilet check-in kontuarları ve pasaport kuyrukları için sosyal mesafe dikkate alınarak zemine yapılan etiketlemeler ve kuyrukları belirleyen yan şeritlerle sıralar 1 dolu 1 boş olacak şekilde organize ediliyor. Ayrıca daha önce iki kişinin yer aldığı check-in kontuarları veya diğer çalışma alanlarında bir kişi görev yapıyor. Ama yolcular hala kuyrukta beklerken virüs kapmaktan korkuyor. Ankette üçüncü sırada yüzde 40’la kuyrukta bekleme endişesi yer alıyor.

        Uçak İçinde 2 Korku

        Yolcuların seyahat esnasında uçak içinde virüs kapmaktan kaynaklı korkuları da dikkat çekiyor. Öne çıkan korkular şöyle;

        1) Yandaki Yolcu Koronalıysa...

        Uçak yolcusu en çok yan koltuğunda oturan kişiden virüs bulaşma ihtimalinden korkuyor. Yüzde 67 gibi yüksek bir oranla virüsün kendisine uçak içinde yanında oturan yolcudan bulaşabileceği şeklinde. Uzun uçuşlarda yolcular yanındaki yolcunun her hareketinden endişelendiğini gösteriyor. Basit bir öksürük, ateşli gibi görünme veya başka hususlar diğer yolcuların dikkatini çekip, kaygılandırıyor. Bu endişeleri azaltmak için uzun uçuşlarda ateş ölçümü yapılması tartışılıyor.

        2) Tuvaletten Virüs Kaparsam

        IATA anketinde “Uçak içinde tuvaletten virüs kapmaktan korkuyorum” diyenlerin oranı yüzde 40. Ancak uçakların tuvaletleri eskisinden daha sık ve detaylı bir şekilde temizleniyor. Özel görevli hijyen uzmanları bu konuyla birebir ilgileniyor. Türk Hava Yolları (THY) hijyen uzmanlarıyla, diğer havayolları özel ihtimamlarla tuvaletleri çok daha sıkı kontrol altında tutuyor. Normalde 2 saatlik kısa bir uçuşta bir veya iki kere temizlenen tuvaletler artık her beş yolcudan sonra ve duruma göre nerdeyse 10 dakika da bir temizleniyor. Ama kaygılar henüz azalmış değil.

        Diğer Yazılar