Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Altın Küre, SAG ve Eleştirmenlerin Seçimi (Critics’ Choice) adaylarının açıklanması ile Oscar yarışının yönü yavaş yavaş netleşmeye başladı. Bu izdüşümleri ışığında 2016’nın sürprizli bir yıl olacağını yeniden gündeme getirebiliriz. “Spotlight”ın belirgin üstünlüğü, ‘En İyi Özgün Senaryo’da da zor alt edilir gibi, ama ‘En İyi Yönetmen’de bizi ne gibi gelişmeler bekliyor? 88. Oscar adaylarının açıklanmasına bir ay kala (14 Ocak’ta) muhtemel rekabeti ele aldım. Güncellenmiş tahminlerime aşağıdan ulaşabilirsiniz.

        Oscar yarışında birçok aşamadan doğru stratejilerle geçmek önemli. Aralık başında da eleştirmenler birliği ödülleri var. Bu devreye kadar canlı kalmak şartken, sonraki iki ayı da doğru geçirmek en az o kadar değerli. Misal “Sosyal Ağ” (“The Social Network”, 2010) ve “Çocukluk” (“Boyhood”, 2014) bu dönemdeki başarılarıyla zor devrilir gibi gözükürken, son düzlükte beklenen hayal kırıklıklarını yaşamıştı.

        ‘BIRDMAN’İN YERİNDE ‘SPOTLIGHT’ MI VAR?

        Bu sene benzer bir tablo görecek miyiz? 2006’da “Çarpışma”nın (“Crash”) galibiyetinden 2015’e değin, 10 senede sekiz galip çıkaran Toronto Film Festivali yarışta kilit bir konuma sahip. Ama onu sarsma adına Telluride’in sürpriz dünya prömiyerleri de devreye girmeye başladı. 2011-2015 arasında ful çeken festival bu yıl da paralel etkinliklerle zafer kovalıyor.

        2014-2015 sezonunda “Birdman”in ‘Telluride-Venedik-New York’ üçlemesi ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ heykelciği getirdi. Ama Toronto, bu şoka bu yıl “Spotlight” ile cevap verdi. Kuzey Amerika’nın en önemli festivalinde ‘Seyirci Ödülü’nde ikinci olan eser, zayıf şirketine karşın farkındalık yarattı. Sırasıyla Telluride, Venedik ve Toronto prömiyerleri bir ‘ağırlık’ anlamına geldi.

        ARALIK’TAKİ RAKİPLER GÜÇLÜ ÇIKMADI

        Aralık’ın ilk iki haftasını da önde geçti. Gerçek bir olayı ele alan yapıtın, bence sadece performans dakikasıyla beğenilen Michael Keaton ile Altın Küre ve SAG’te ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ya aday olamaması birçoklarını şaşırttı. Ama “Spotlight”, halen ivmesini sürdürüyor. Eylül başındaki kadar güçlü…

        Zira yarışta karşısına çıkabilecek filmler beklenen etkiyi yaratmadı. “Steve Jobs”, ‘senaryo ve oyunculuk’ dışında öne çıkamadı, “Danimarkalı Kız” (“The Danish Girl”) çabucak devre dışı kaldı. Son düzlük için planlanan “The Hateful Eight”, “Joy”, TWC ve Fox 2000’e karşın bir şeyler yapamadı. Warner’ın girişi “Denizin Ortasında” (“In The Heart of The Sea”) hayal kırıklığı yarattı. Sadece 20th Century Fox’un “Diriliş”i (“The Revenant”) zirveyi görebilecek beğeniyi topladı.

        MILLER VE INARRITU ‘EN İYİ YÖNETMEN’DE CİDDİ TEHDİT

        Bu aşamada SAG’e En İyi Oyuncu Kadrosu dalında “Büyük Açık” (“The Big Short”), “Straight Outta Compton”, “Spotlight”, “Beasts of No Nation” ve “Trumbo”nun aday olduğu bir durum var. Orada en fazla iki sekme ile Oscar adayları belirleniyor. Bu noktada TWC’nin “Carol”ı darbe almış gibi. Bu sebeple de ‘En İyi Film’ zaferinde “Spotlight” iddialı hale geldi. Zira Amerikan Oyuncular Birliği’nin en üst kategorisinde adaylık almayan bir filmin Oscar zaferi çok görülmüş bir şey değil.

        Ama SAG üyelerinin sayısının fazla olması, “Joy”, “The Hateful Eight” ve “Diriliş”in DVD’lerinin bugüne değin az kişiye ulaşması durumu da var. Bu da Oscar’da bu filmlere yüklenme getirebilir. Ama “Joy”un beğenilmediğini de unutmamalıyız. Bana kalırsa Iñárritu’nun ‘En İyi Yönetmen’de şansı yüksek. Zira daha önce “Pi’nin Yaşamı” (“Life of Pi”, 2013), SAG’de ‘ensemble’ adayı olmadan bu kategoride heykelciğe ulaşmıştı.

        Elbette “Birdman”in zaferi bir dezavantaj. Oscar tarihinde daha önce ‘film’ ve ‘yönetmen’ ödüllerinden sonraki sene ‘En İyi Yönetmen’ mükafatını elde eden bir rejisör yok. ‘En İyi Yönetmen’ zaferinin ardından kendi yapıtıyla ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ heykelciğe ulaşan ise sadece iki isim var. Ama ikisini birden kucaklayıp da 4-5 sene sonra ‘yönetmen’ zaferiyle yetinenler de mevcut. “Spotlight”, filmle de son düzlükte mücadeleye girecektir. Ama ‘En İyi Film’de TWC’nin Cannes çıkışlı “Carol”ı esas her şeyi deneyen at olacak.

        Ama sanki yönetmen dalında Miller veya Iñárritu’dan biri McCarthy’yi devirecek. Bu kategoride artık ‘fark yaratan reji’nin inatla öne çıkarılması da bu ikiliyi devreye sokuyor. Eleştirmenler birliği ödüllerini ve geçen senenin galibini düşününce George Miller biraz daha önde. McCarthy, mini dizi dekupajı ile çektiği filmde artistik olarak zayıf kalıyor. Warner, daha yüksek hedefleri olan atlarını yeteri kadar beğendiremedi, “Mad Max: Fury Road”, Cannes prömiyeri ve oradan ödülsüz dönmesiyle (yarışma dışındaydı) bir sempati yaratmış gözüküyor.

        ALTIN KÜRE’DE NELER OLACAK?

        Altın Küre’den itibaren bu tabloyu görebiliriz. Göstergeler bunu işaret ediyor. “Spotlight”ın yavaş yavaş şirket dezavantajını hissedeceğini düşünürsek böyle bir sonuç kaçınılmaz gibi. “Trumbo”nun çıkışını SAG’e özel görmek (sadece oyuncu performansları bir film etmez), “Büyük Açık”ı ise adaylar arasına yerleştirmek sağlıklı tahmin yapmak olur. Paramount’ın pazarlama ve tanıtım gücünü de düşünürsek…

        ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da Tom Hardy ve Michael Keaton’ın Altın Küre ve SAG’de görmezden gelinmesi büyük sürpriz. Helen Mirren’ın “Trumbo” ile ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ya girmesi de… Açıkçası Hardy, filmin izlenme oranına, Keaton dal karmaşasına takılmıştır. ‘Komedi-Müzikalde En İyi Erkek Oyuncu’ya sızan Christian Bale, Oscar’da bu başarıyı elde edemeyebilir. Yan kategoride şanslı…

        STALLONE’YE DİKKAT!

        “Marslı”nın (“The Martian”) Altın Küre’deki başarısının Oscar’da taçlandıracağına ise çok inanmıyorum. Film birçok Toronto girişini geride bırakarak festivalin ikinci girişi olarak anılıyor. Ama favori filmlerin hayal kırıklığı yarattığı unutulmamalı. “Marslı”, 20th Century Fox’un “Diriliş”ine takılacaktır. Warner’ın “Mad Max: Fury Road”unun bu kadar önemsenmesi bir işaret. Teknik dallarda kimseye şans tanımayacak eser, ‘En İyi Film’de son dakika sürprizi kovalayacak.

        “Gizli Dünya”nın (“Room”) Jacob Tremblay’si ise yardımcı erkek oyuncuda hak ettiği bir SAG adaylığına ulaştı. Michael Shannon’ın “99 Homes”inden ziyade Stallone’in “Creed” girişinin kalıcı etki yaratabileceğini düşünüyorum. Stallone, Waltz’un “Zincirsiz” (“Django Unchained”, 2013) ile SAG’e aday olmadan yaptığını tekrarlayabilir. Profil uygun… 1946’lı oyuncunun antrenörlüğe gerileyen Rocky Balboa rolü bu kez işlevsel.

        ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında ise Avrupa Film Ödülleri ve Asya Pasifik Ödülleri’nin belirleyici olmaması kafa karışıklığı yarattı. Bu da Avrupa’dan “Saul’un Oğlu”nun (“Saul Fia”) ya da diğer kıtaların devreye girmesini sağlayacak. Eğer şansları olursa Sony Pictures Classics’in filmine “Ixcanul” ve “Theeb” kafa tutabilir. “Mustang”, Altın Küre’den zaferle ayrılırsa bir anda öne çıkabilir.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri için erken aday tahminleri:

        En İyi Film:

        1-Spotlight (Open Road Films)

        2-Carol (TWC)

        3-Diriliş (The Revenant) (Fox)

        4-Mad Max: Fury Road (Warner)

        5-Gizli Dünya (Room) (A24)

        6-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) (DreamWorks)

        7-Büyük Açık (The Big Short) (Paramount)

        8-The Hateful Eight (TWC)

        9-Brooklyn (Fox Searchlight)

        10-Ters Yüz (Inside Out) (Disney)

        En İyi Yönetmen:

        1-George Miller (Mad Max: Fury Road)

        1-Alejandro González Iñárritu (Diriliş)

        3-Tom McCarthy (Spotlight)

        4-Todd Haynes (Carol)

        5-Ridley Scott (Marslı)

        6-Steven Spielberg (Casuslar Köprüsü)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        1-Leonardo DiCaprio (Diriliş)

        2-Michael Fassbender (Steve Jobs)

        3-Eddie Redmayne (Danimarkalı Kız)

        4-Bryan Cranston (Trumbo)

        5-Steve Carell (Büyük Açık)

        6-Johnny Depp (Kara Düzen)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        1-Jennifer Lawrence (Joy)

        2-Cate Blanchett (Carol)

        3-Saoirse Ronan (Brooklyn)

        4-Brie Larson (Gizli Dünya)

        5-Charlize Theron (Mad Max: Fury Road)

        6-Carey Mulligan (Diren!)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

        1-Sylvester Stallone (Creed)

        2-Idris Elba (Beasts of No Nation)

        3-Mark Rylance (Casuslar Köprüsü)

        4-Tom Hardy (Diriliş)

        5-Jacob Tremblay (Gizli Dünya)

        6-Christian Bale (Büyük Açık)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

        1-Alicia Vikander (Danimarkalı Kız)

        2-Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)

        3-Rooney Mara (Carol)

        4-Kate Winslet (Steve Jobs)

        5-Rachel McAdams (Spotlight)

        6-Jane Fonda (Gençlik)

        En İyi Özgün Senaryo

        1-Spotlight

        2-The Hateful Eight

        3-Ters Yüz (Inside Out)

        4-Joy

        5-Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies)

        6-Straight Outta Compton

        En İyi Uyarlama Senaryo

        1-Gizli Dünya (Room)

        2-Steve Jobs

        3-Marslı (The Martian)

        4-Carol

        5-Brooklyn

        6-Büyük Açık (The Big Short)

        Not: Tahminler 88. Oscar adaylarının açıklanacağı 14 Ocak’a kadar yazılarımla birlikte güncellenecektir.

        Kerem Akça’nın 88. Oscar Ödülleri sürecinde yazdığı yazılar:

        Diğer Yazılar