Hesap sormak sistemi tıkar mı açar mı?
“Cumhuriyet ve demokrasi” adına “evrensel” sayılan ne kadar kavram varsa, bir çoğunun anavatanı, en azından ilk topraklarından biri olacaksınız…
Ama “sistem” hala oturmamış, hala sık sık sorgulanır, hala kaygan zeminlerde olacak.
Kimbilir, tartışmasız, sorgusuz sualsiz, mutlak sistemlere göre böylesi daha canlıdır…
Belki de, bu kadarı da fazladır!
Sorgulanıyor derken, dokunulmazlığından ötürü bizzat kendisi sorgulanamıyor; her ne kadar “Sorumlu benim, gelin beni alın” diye meydan okusa da.
Buna karşılık, bilhassa sol muhalefet, “5. Cumhuriyet Cumhurbaşkanı’nı aşırı koruyor, dokunulmaz kılıyor. 6. Cumhuriyet kurumları oluşturmak lazım, hesap verebilmesi için” diyor.
Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyasında bir organizasyon şirketinden 30 bin Euro kadar avantajlı fiyatlar alması da ciddi mesele!
Cumhurbaşkanlığı yazlığına bir havuz inşaatı da öyle oldu.
48 saat süreyle gözaltına alınıp sorgulanmıştı; iddianame hazırlanıyor.
Bir ikinci dosyası da, takma bir isimle edindiği telefon hattının takıldığı bir dinlemede ortaya çıkan yargıyı manipüle etme girişimleri.
Dünya Kupası’nın Katar’a verilişindeki rolü de sürekli sorgulanıyor.
Bir de 3’üncü bir şoför talebi var, çok tartışılan.
Doğrudan suçlanan, bir Fransız devi (şimdi İsviçreli Holcim’le ortak), dünyanın en büyük çimento üreticisi Lafarge: Suriye’de DEAŞ’a verdiği haraçlar, ondan temin ettiği ve ona sağladığı mallar. Para ve mal trafiği.
Yeni “Birinci Hanım”ın bütçesi seleflerinden daha düşüktü; 4 yardımcısına yıllık 278 bin 750 Euro, biri korumalara 2 otomobil, güvenliğe ayrılan dahil 6 çalışma odası, yılda 15 bini bulan mektupların okunup cevaplanması için 6 eleman. Kuaför ve makyaj Ellysee kadrosundan. Kıyafetlerini seçenin ücreti devletten değil!
Ama asıl fırtına “Saray’a yeni yemek takımı”nda koptu: 1200 parçalı yeni yemek takımının bedelini önce bir gazete 50 bin Euro diye yazdı. Cumhurbaşkanları ve her şeyi didiklemekle, Fransa’da büyük skandalları ortaya çıkarmakla ünlü haftalık kara mizah gazetesi “Zincirli Ördek” ise normal fiyatın 500 bin Euro’yu geçtiğini, ama Elysee’ye indirimli verilmiş olacağını açıkladı. Geleneksel olarak Sevres Limoges takımlarla donatılan Saray’ın “Sevres mavisi” yeni takımı Evariste Richer imzalıydı.
“Sorgulamalar”ın bir kısmı böyle. Senato ve Meclis (yargı dışında) iki haftadır “Başkan’ın dayakçı adamı” meselesinde bakanları, Saray üst düzey idarecilerini, Emniyet müdürlerini sorguladı.
Anayasa değişikliği tartışması yarım kaldı.
Dayak ve yalan meselesinde salı günü de (dün) “gensoru”yu, hem de biri merkez sağdan biri soldan iki ayrı gensoruyu göğüslemesi gereken ise, kişisel siyasi dünyası pek tartışılmayan Başbakan Philippe’di.
Bütün bu tartışmalarda elbet iktidar kendini korumaya muhalefet onu yıpratmaya çalışıyor, her yerdeki gibi. Ama aynı zamanda tartışma, hesap verme geleneğini de canlı kılıyor.
Bunun sistemin işleyişini tıkadığı mı yoksa tam tersine sisteme hayat mı verdiği ise, herkesin bulunduğu yere göre değişiyor olmalı!
- Komple saldırı mı komplo tezgâh mı?7 yıl önce
- Bundan böyle, Aznavour da yok!7 yıl önce
- İnci Sokağı'ndaki kız!7 yıl önce
- Fransa başbakanıydı… Barselona başkan adayı oldu!7 yıl önce
- Ajax'tan takasa, Avrupa'nın Pers seferi!7 yıl önce
- 380 yıl sonra Avrupa'nın 'din savaşları"7 yıl önce
- Cumhurbaşkanı adayına 'akli' muayene!7 yıl önce
- Faşizmin rehinesi olarak antifaşizm!7 yıl önce
- Her şey körleşiyor, derken… Devletler de itiraf eder!7 yıl önce
- İnsanların hüznü en çok gözlerinin içindedir!7 yıl önce