Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeterince su içip içmediğinizde oluşan inanılmaz hidrasyon denklemi!
        1

        Birleşik Krallık'ta NHS, yiyeceklerden de su aldığımıza işaret ederek günde altı ila sekiz bardak veya 1,2 litreye kadar sıvı önerir. Harvard Tıp Fakültesi günde dört ila altı bardak önerir. Ancak çoğunlukla duyduğumuz günde iki litre su için daha aşırı bir tavsiyedir.

        2

        2016 yılında, sıvılarınızın çoğunu sudan almanın daha faydalı olduğu fikri, Stirling Üniversitesi'nde fizyoloji, egzersiz ve beslenme alanında doçent olan Dr Stuart Galloway tarafından çürütüldü.

        3

        Çalışması, lager ve hazır kahve gibi diüretikler de dahil olmak üzere bir dizi içeceğin, normal miktarlarda içildiğinde sudan daha fazla sıvı kaybına neden olmadığını gösterdi.

        4

        Ancak hepimizin ne kadar içmeye ihtiyacı olduğunu kimse tam olarak söyleyemez, çünkü hepimizin farklı vücutları, diyetleri ve aktivite düzeyleri vardır ve değişen ortamlardan (sıcak, kuru, nemli, vb.) bahsetmeye bile gerek yok.

        5

        Çoğu insan, daha fazla suya ihtiyaç duyup duymadıklarını susadıklarını hissettikleri için anlayabilir, ancak bu dürtü yaşlılıkta azalır.

        6

        Galloway, yetişkinlerin çoğu için şüphe durumunda, tuvalete gidiş sayısının yeterli hidrasyon için potansiyel olarak yararlı bir rehber olabileceğini söylüyor.

        7

        Çevre veya aktivite seviyesinden kaynaklanan sıvı kayıplarındaki farklılıkların yanı sıra sıvı alımındaki değişiklikleri de hesaba katar.

        8

        Su gereksinimlerinizi yeterince karşılıyorsa, tipik bir gün içinde işemek için tuvalete dört ila altı ziyaret kaba bir kural olacaktır.

        9

        Altıdan fazla tuvalete çıkmak, aşırıya kaçtığınız anlamına gelirken, dörtten azı muhtemelen daha fazla içmeniz gerektiği anlamına gelir.

        10

        "Bu yaklaşımın bazı eksiklikleri olabilir, örneğin yaşla birlikte böbrek fonksiyonunda herhangi bir değişikliğin etkileri, bazı ilaçlar veya tümü idrar konsantrasyonunu ve hacmini etkileyen farklı içecek bileşimleri gibi" diye uyarıyor. "Dolayısıyla, doğru bir kılavuzdan ziyade kaba bir kuraldır."

        Benzer uyarılarla idrar renginin de yararlı olduğunu söylüyor. "En iyi fikri elde etmek için tek bir kaleme güvenmeyin, bir kombinasyon kullanarak değerlendirin."

        Kaynak: BBC

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ