Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye sınırında IŞİD Kobani'ye saldırdı. Patlama

        Suriye'nin Kobani bölgesinde IŞİD'in gerçekleştirdiği iki bombalı saldırıda ve ardından çıkan çatışmalarda 55 kişi öldü, 85 kişi de yaralandı. Hem Dışişleri Bakanlığı hem de Şanlıurfa Valiliği, saldırıları düzenleyen IŞİD militanlarının Türkiye'den Kobani'ye girdiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Türkiye'ye 134 yaralının getirildiğini dört kişinin yaşamını kaybettiğini açıkladı.

        IŞİD ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani kent merkezinde yoğunlaştı.

        Terör örgütü IŞİD'in Halep'in kuzeydoğusunda yer alan Kobani (Ayn Arap) ilçesinde bomba yüklü iki araçla saldırı düzenlediği bildirildi.

        Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında meydana gelen iki patlamada 55 kişi öldü, 85'den fazla kişi yaralandı.

        Suriye Devrim Koordinasyonundan (SRC) yapılan açıklamada, terör örgütü IŞİD 'in Halep'in kuzeydoğusundaki Kobani ilçesinde, "PYD güçlerine ait kıyafetler giyerek bomba yüklü iki araçla saldırı düzenlediği" belirtildi. Saldırıda ölen ve yaralananların olduğu ifade edilen açıklamada, patlamanın ardından ilçede şiddetli çatışmaların meydana geldiği kaydedildi.

        Patlamada yaralananlar Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan 112 Acil Servis ekipleri tarafından Türkiye'ye alındı. Yaralılar, başta Suruç Devlet Hastanesi ve kent merkezindeki hastanelere yönlendirildi.

        Kobani'de doktor olarak çalışan Welat Ömer, Reuters'a yaptığı açıklamada, IŞİD saldırısında yaklaşık 60-70 kişinin yaralandığını söyledi.

        İKİNCİ SALDIRI DÜZENLENDİ

        Terör örgütü IŞİD, Kobani'de (Ayn el Arap) bomba yüklü araçla ikinci kez intihar saldırısı düzenledi.

        IŞİD militanları, Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısında ikinci kez aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırısı gerçekleştirdi.

        PYD'ye ait kontrol noktası önünde meydana gelen patlamanın sesi, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu.

        Öte yandan güvenlik güçleri sınır hattındaki önlemlerini artırdı.

        Bölgeden gelen son bilgilere göre IŞİD ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani kent merkezinde yoğunlaştı.

        Bazı yerel kaynaklarda ise IŞİD'in sabaha karşı Kobani'de yaşayan sivil insanları öldürdüğü iddia edildi.

        ŞANLIURFA VALİLİĞİ: IŞİD KOBANİ'YE CERABLUS'TAN GİRDİ

        Şanlıurfa Valiliği, saldırıları düzenleyen IŞİD militanlarının Türkiye'den Kobani'ye girdiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti.

        Reuters'ın haberine göre, Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamada, IŞİD militanlarının, Suriye'nin Cerablus kasabasından Kobani'ye girdiği ifade edildi. Resmi kaynaklardan alınan bilgilere göre de Kobani saldırısı Türkiye kaynaklı değil. Bunu kanıtlayan Mürşitpınar görüntüleri medya ile paylaşılacak. IŞİD mensupları Cerablus’tan saldırdı.

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada "Saat 16.30 itibariyle 134 kişi Türkiye'ye geldi. Dört kişi yaşamını kaybetti. Bir kişi sınırı geçerken vefat etmiş.

        Şu an yaralıların tedavileri devam ediyor. Bir kısmının ağır yaralı olduğunu bildiğimi 134 Kobanili var. Sayısını bilmediğimiz kadar yaşamını kaybetmiş insan da şehrin içerisinde kaldı. Elbette vahim bir tablo. Bütün ölenlere rahmet diliyoruz. En kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz" diye konuştu.

        BAŞBAKAN YARDIMCISI KURTULMUŞ: TÜRKİYE'Yİ KARALAMAYA ÇALIŞIYORLAR

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada: "Birtakım kirli odaklar Kobani'deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar. 'Bugün Kobani'deki bombayı patlatan IŞİD militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır." dedi.

        TELABYAD'DA DÖNÜŞLER DURDU

        Çatışma ve bombardıman endişesiyle evlerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ve IŞİD'in terk etmesiyle kontrolün YPG ve ÖSO güçlerine geçtiği Suriye'nin Telabyad kentine geri dönüşler, Kobani'de meydana gelen patlama sonrası durdu.

        Sabah saatlerinden itibaren ülkelerine dönmek için Akçakale Sınır Kapısı'na gelen Suriyeliler, Kobani'de meydana gelen patlama nedeniyle tedirginlik yaşayınca Suriye'ye gitmekten vazgeçti.

        KAYMAKAM ÇİFTÇİ: SADECE YARALILARI ALIYORUZ

        Suruç Kaymakamı Çiftçi Abdullah Çiftçi, Kobani'de yaşanan saldırı ve ardından başlayan çatışmalar nedeniyle tedirgin olan 200 kadar Suriyelinin sınıra geldiğini söyledi.

        Sınırda şu an için sadece yaralıların geçişine izin verdiklerini belirten Kaymakam Çiftçi şöyle konuştu: "Bugün sabah saat 05.20 itibarıyla Mürşitpınar Sınır Kapısına yakın bir bölgede bombalı araçla intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu saldırı Suriye'nin Cerablus kasabasından geldikleri bizim güvenlik kameralarımızda tespit edilmiştir.

        Saldırının ardından çok yoğun bir şekilde sınır hattına yaralı getirildi. Şu ana kadar 54 yaralı Suruç ilçemize ambulanslarla getirildi. Bunlardan 1 çocuk sınırdan alındığı sırada yaşamını kaybettiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

        Patlamanın gerçekleştiği araç Kobani içerisinden gelen beyaz bir araç olduğu güvenlik kamerası görüntülerinde mevcuttur. Şu an Kobani'nin üç ayrı bölgesinde çatışmalar devam etmektedir. Saldırı öncesinde IŞİD kent merkezine keskin nişancılar yerleştirdiğinin duyumunu alıyoruz. Şu ana kadar sınır hattımıza yaklaşık 200 civarında Kobanili Türkiye'ye geçmek için sınır hattına geldi.

        Ancak bu çatışmaların uzun süreli olacağını tahmin ederek bunların geçişlerine izin vermiyoruz. Sadece yaralılar alınarak tedavi ediliyor."

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ