Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Piri Reis yola çıktı! VİDEO

        Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapabilecek nitelikleri taşıyan, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesindeki Piri Reis, demirli olduğu Urla Limanı'ndan Akdeniz'e hareket etti.

        Urla Limanı'ndan Akdeniz'e yola çıkan gemi, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün yanı sıra limanda toplanan vatandaşlar ve gemi personelinin yakınları tarafından uğurlandı.

        Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derman Dondurur başkanlığındaki araştırma ekibinin de bulunduğu gemiye, limandan ayrılışı sırasında çevredeki teknelerde bulunanlar sevgi gösterisi yaptı.

        Geminin özellikleri

        Gemide 2'si Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) jeoloji ve jeofizik mühendisi olmak üzere 10 kişi olacak. 24 saat aralıklık çalışabilen gemi 20 gün boyunca açıkta 2 boyutlu sismik çalışma yapılmasına imkan veriyor.

        Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama girişimlerine başlama kararı üzerine bölgeye inmesine karar verilen gemi, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü bünyesinde bulunuyor.

        36 metre uzunluğunda olan ve 15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip gemi, gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip bulunuyor. Geminin bu yıl modernize edilmesiyle de daha çok veri toplama imkanına da kavuşuldu.

        Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmalarıyapabilecek Türkiye'nin tek gemisi olma özelliğine sahip Piri Reis ile yapılan çalışmaların ekonomik boyutunun yanı sıra diplomatik, askeri ve siyasi boyutu da bulunuyor.

        Kimse endişelenmesin

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Piri Reis her zaman Akdeniz'e barış getirmiştir. Onun ismini taşıyan sondaj gemisi de Akdeniz'de çalışmalar yapacak biliyorsunuz. Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında kıta sahanlığına ilişkin bir anlaşma imzalandı. Herhangi bir sorun yaşanacağını zannetmiyorum. Denizdeki haklar belirli ülkelere münhasır haklar değildir. Akdeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerin ortak haklarıdır. O bakımdan kimsenin endişelenmesine lüzum yok. Gönül arzu eder ki başkaları da emrivaki yapmasın, bu işler bir arada konuşulsun yapılsın, madem öyle olmadı biz de gereğini yaparız'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ