Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi 5. madde görüşülmedi

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Suriye'nin, cuma günü bir Türk uçağını vurması bugün yapılan NATO toplantısında ele alıdı. Saat 11'de başlayan toplantının yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Türkiye'nin talebiyle yapılan toplantıda Ankara, 28 üye ülkeye konuyla ilgili detaylı bir brifing veridi.

        SURİYE'YE KINAMA

        NATO Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen toplantı sonrasında yaptığı basın açıklamasında "NATO'nun güvenliği ayrılmaz bir bütündür. Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz" şeklinde konuştu. Rasmussen'in basın toplantısında okuduğu NATO açıklamasında da "Durumu yakından ve büyük endişeyle izlemeye devam ediyoruz ve NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri kontrol altında tutmaya devam edeceğiz" denildi.

        5. MADDE GÜNDEME GELMEDİ

        Rasmussen bir soru üzerine 5. maddenin görüşülmediğini, toplantının 4. madde çerçevesinde yapıldığını açıkladı. Genel Sekreter ayrıca, toplantıda mütefiklerin Türkiye'ye güçlü bir destek verdiklerinin ve dayanışma içinde olduklarını belirtti.

        NATO Genel Sekreteri, Suriye'nin benzer bir saldırı yapması durumunda neler yapılacağı yönündeki soruları ise "Suriye'nin gelecekte bu tür olaylardan kaçınmak için gereken önlemleri almasını bekliyorum. Eğer benzer bir olay gerçekleşirse müttefikler gelişmelerden haberdar edilecek, durum dikkatle takip edilecek ve gerekli istişarelerde bulunacak" sözleriyle yanıtladı.

        4. VE 5. MADDE NE GETİRİYOR?

        NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti.

        5. madde ise "üye ülkelerden birine yapılan tecavüz, tamamına yapılmış kabul edilir" diyor.

        RUSYA'DAN UYARI

        Toplantı öncesinde Rusya'dan uyarı geldi. Rusya Disisleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Gruşko, NATO'nun Suriye konusundaki gerginliği daha da artıracak ve 16 aydır devam eden krizin çözümü için harcanan uluslararası çabanın altını dinamitleyecek bir adım atmamasını umut ettiklerini söyledi.

        Gruşko, Rus RİA Novosti ajansına yaptığı açıklamada, ''Türkiye'nin NATO'ya 4. Madde başvurusu Suriye çevresindeki gerginliğin artması olasılığı acısından son derece alarm verici'' görüşünü savundu.

        SURİYE: NATO'YA BAŞARILAR

        Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihat Makdisi, de dün yaptığı açıklamada NATO toplantısı hakkında “Toplantı, Suriye’deki krizin birlik içerisinde çözülmesi yolunda olacaksa başarı diliyorum fakat amaç saldırıysa, Suriye karasuları ve hava sahası kutsaldır” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ