Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Muhalefette toplu 'Evet' istifaları

        HABERTURK.COM ve AJANSLAR

        12 Eylül'de yapılacak referandumda 'hayır' cephesinde yer alan CHP ve MHP'de 'evet' istifaları yaşanıyor. Bugün MHP'den 4, CHP'den ise bir belediye başkanı partisiyle yollarını ayırdı.

        'EVET' DEYİP MHP'DEN İSTİFA ETTİ

        İlk olarak Aksaray'ın Eskil ilçe belediyesinin MHP'li Başkanı Niyazi Alçay 'ın referandumda 'evet' oyu vereceğini belirterek partisinden istifa etmesi haberi geldi. Alçay, yaptığı açıklamada, 12 Eylülde yapılacak halk oylamasına ilişkin görüşlerini MHP İl Başkanı'na aktardığını, istifa dilekçesini de partiye faks çekerek ilettiğini bildirdi. Kişisel ve bireysel çıkarların ülke çıkarlarının gerisine düşmemesi gerektiğini ifade eden Alçay, halk oylamasında millet iradesinin artık bu ülkede hakim olacağı, dolayısıyla ülkedeki mutlu azınlık iradesinin ortadan kalkacağı kanaatinin kendisinde oluştuğunu söyledi.

        Alçay, şunları kaydetti:

        ''Mensubu bulunduğum partimin düşüncesi bu anlamda beni bağlamıyor. Ben partimin şu anki görüşü ile farklı noktalarda olmak zorundayım. Çünkü hayata bir defa geldik. Bu hayatı tekrar bir daha yaşama şansımız yok. Ondan dolayı kendi çıkarlarımızın değil, siyasal çıkarlarımızın da değil, ülkemizin çıkarlarının çok daha önde olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü halk oylaması partilerin değil milletin meselesidir.''

        BİR 'EVET' İSTİFASI DA CHP'DEN

        Halk oylamasında 'evet' oyu kullanacağını açıklayan Konya'nın Doğanhisar ilçesine bağlı Konakkale Belde Belediyesinin CHP'li Başkanı Mehmet Çöğür, partisinden istifa ettiğini açıkladı. Çöğür, 4'ü asil toplam 8 meclis üyesi ile birlikte, mensup oldukları CHP'den istifa ettiklerini bildirdi. İstifa dilekçelerini CHP Konya İl Başkanlığı ve Doğanhisar İlçe Başkanlıklarının yanı sıra Doğanhisar Kaymakamlığına sunduklarını belirten Çöğür, istifalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şu değerlendirmede bulundu:

        ''09 Ağustos tarihinde, 12 Eylülde yapılacak referandumda 'evet' oyu kullanacağımı tüm kamuoyu ile paylaşmıştım. Bu karar, şahsımı Konakkale Belde Belediye Başkanı seçen hemşehrilerimin de CHPli meclis üyelerinin de ortak kararıdır. Açıklamamda belirttiğim üzere, ülkemizin menfaatini 'evet'te gördüğüm için bu kararı aldım. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden bugüne kadar ayrıca kasabamıza hiçbir zaman CHP'li bir milletvekili gelip ziyarette bulunmamıştır. Sadece seçimlerde hatırlanan, bilindik, bıkıldık bu tür siyaset yapanlara kapımız her zaman kapalıdır. Şahsım ve 8 meclis üyemle birlikte mensup bulunduğumuz CHP'den istifa ettik. Tüm kamuoyu ile bu kararı paylaşırız.''

        CHP'den istifa ettiği açıklanan meclis asil üyelerinin Aziz Ünal, Kenan Özyay, Mustafa Ali Atlı ve Süleyman Sığın, yedek üyelerin Ahmet Dinç, Mevlüt Caner, Sadullah Yıldız ve Ümit Babaoğlu olduğu bildirildi.

        Çöğür, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 9 Ağustosta Beyşehir'de düzenlediği açık hava mitingi öncesinde, üzerinde 'evet' yazılı bir şapka takarak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliği oylamasında 'evet' oyu kullanacağını söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ