Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Giresun'da 9 kişinin ölüm sebebi 10 numara yağ

        Görele Cumhuriyet Savcılığı tarafından bilirkişi raporu ve görgü tanıklarının verdiği bilgiler doğrultusunda hazırlanan fezleke tamamlandı. Fezlekede 8 Haziran 2012'de meydana gelen kazaya şoför Ali Yılmaz'ın aşırı hız ve uyuklamasının neden olduğu, 9 kişinin ölmesine 33 kişinin de yaralanmasına yakıt olarak motorin yerine, yağ-solvent karışımı yakıt kullanılmasının öncelikli olarak etkili olduğu mütalaasında bulunuldu.

        Savcılık fezlekesinde şu görüşlere yer verildi: "Suç tarihinde sürücülüğünü müteveffa Ali Yılmaz'ın sevk idaresindeki 61 S 0886 plaka sayılı Trabzon Metro Turizm Ticaret ve Seyehat Ltd. Şti.'ne ait yolcu otobüsünün Giresun ili Görele ilçesi istikametinden Trabzon istikametine seyir halindeyken yoldan çıkarak yol kenarındaki direğe çarpmak suretiyle kaza yaptığı; kaza sonrası otobüste yangın çıktığı, yangının çıkmasında ve yayılmasında kaza sonrası otobüsten alınan numunelerin incelenmesiyle içeriği sabit olan, motorin yerine yağ-solvent karışımının kullanılmış olmasının öncelikle etkili olduğu; Trabzon Metro Turizm yetkililerinin üzerlerine düşen dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak iş güvenliği açısından gerekli önlemleri almamaları, bu kapsamda müteveffa şoför Ali Yılmaz'ın uykulu halinin kazanın gerçekleşmesinde sebep olduğu; şoförlerin dinlenmesinde gerekli özeni göstermemeleri ve bilgileri dahilinde ya da denetim görevlilerinin ihmali sonucu otobüse yakıt olarak motorin yerine alınan yağ-solvent karışımının kaza sonrası çıkan yangının öncelikli sebebi olması nedeniyle fail olarak sorumlu oldukları; dokuz kişinin ölümü otuz üç kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayda şüphelilerin müsnet suçtan yargılanmasının yapılarak eylemlerine uyan maddeler uyarınca cezalandırılması için Giresun Ağır Ceza Mahkemesince dava açılmak üzere gereğinin takdir ve ifası kamu adına iddia ve arz olunur."

        OLAYLA İLGİLİ BİLİRKİŞİ GÖRÜŞLERİ

        Giresun Görele'de 8 Haziran 2012'de meydana gelen kazada 9 kişinin ölmesine 33 kişinin de yaralanmasına sebep olan kazayla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümün'den Prof. Dr. Atilla Bilgin, Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. M. Vefa Akpınar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi'den Yrd. Doç. Dr. A. Cengiz Köseoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümün'den Doç. Dr. Zehra Şahin, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya Bölümün'den Doç. Dr. Celal Duran'dan oluşan bilirkişi şu görüşlere yer verdi:

        "1) Sürücü Ali Yılmaz sevk ve idaresine aldığı 61 S 0886 plakalı otobüs ile yerleşim bölgesinde 50 km hızla gitmesi gerekirken 80 km hızla dikkatsiz bir şekilde gittiği ve uykulu bir halinin olduğu gerekçesiyle tam kusurlu olduğuna.

        2) Kazada otobüste meydana gelen yangın, yanarak ölüm ve yaralanmalara doğrudan sebebiyet verdiğinden ve kayıpları daha da artırdığından, yangının meydana gelmesine sebep olan yakıt hatta yakıtın türü ve niteliği olduğundan kayıpların çoğalmasına standart dışı kaçak yakıt olan 'solvent- yağ karışımı' kullanımının birinci derecede sebep olduğu kanaatine varılmıştır. Standart dizel (motorin) yakıt kullanılması durumunda yangının bu kadar kolay çıkmayacağı, çıksa dahi kısa sürede hızla yayılamayacağı, bu durumda da kayıpların azalacağı kanaatine varılmıştır.

        3) Yakıt deposunun yerinin kazada yangının çıkmasında ikinci derecede yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yakıt deposu otobüsün ortalarında olsaydı ya yangın çıkmayacaktı, çıksa da depo parçalanmayacağı için etkisi daha düşük olacaktı. Yakıt deposunun yerinin mühendislik bakımından uygun olmamasının, malzemesinin plastik esaslı olmasının ve kısa sürede ergimesinin de yangını hızlandıran etkenlerden biri olduğu kanaatini oluşturmaktadır.

        4) Otobüsün bağlı bulunduğu firma yetkilileri, iş güvenliği açısından gerekli önlemleri almaması, araç ve gereci noksansız bulundurmaması, işçilere iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitim vermemesi, araçlarda kullanılan yakıtla ilgili gerekli denetimler yapmaması, çalışanların çalışma ve dinlenme sürelerine uymaması nedeniyle asli kusurlu olduğuna sonucuna ulaşılmıştır."

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ