Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Bayındır Zeytinliova'da Şehit Jandarma Astsubay Erdal Canbulat'ın 1. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende vatandaşlara seslendi.

        İZMİR / AHT

        CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Bayındır Zeytinliova'da Şehit Jandarma Astsubay Erdal Canbulat'ın 1. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende vatandaşlara seslendi. İktidarı eleştiri yağmuruna tutan Çıray, KCK'yı MİT'in yapılandırdığını iddia etti. Çıray, MİT Müştaşarı'nın bu çarpıcı gerçek ortaya çıkmasın diye iktidar tarafından kurtarıldığını öne sürdü. Oslo görüşmelerini anayasal düzene yönelik bir darbe girişimi olarak nitelendiren Çıray, "İktidarın Oslo'daki acemiliğini onlarca askerimiz canıyla kanıyla ödemiştir. Bir hükümet düşünün ki; ayrılıkçı terör örgütü ile Anayasamızı bozma, değiştirme veya ortadan kaldırmayı tartışmış olsun. Gayrımeşru zeminlerde, bir terör örgütü ile Anayasa değişikliklerinin görüşülmesi bir darbe teşebbüsüdür. Keser dönecek sap dönecek ve bir gün Başbakan'dan bunun hesabı hukuk önünde sorulacaktır. Benim merak ettiğim İzmir'e yerleşmesiyle pek de gurur duymadığım 'Darbesavar Hilmi Özkök'ün bu darbe girişimi karşısında soğan doğrayıp doğramayacağı!" diye konuştu.

        SAVCIYI TELAŞLA GÖREVDEN ALDILAR

        Aytun Çıray, PKK'nın devlet yapılanmasının MİT eliyle kurdurulduğunu iddia etti. Çıray, "Oslo süreci korkunç gerçekleri de ortaya çıkarmıştır. Savcıyı Hakan Fidan hakkında yakalama emri çıkarmaya yönelten dokümanlar KCK'nın MİT tarafından bizzat yapılandırıldığına dayanak oluşturacak şekildedir. Kısaca davaya ve soruşturmaya konu olan dokümanlar doğruysa KCK doğrudan doğruya MİT'in eseridir. Bu görüşmeler kaç şehidimizin hayatına mal olduğu bilinmeyen çok açık ve çok ağır bir suçtur. Olabilecek en ağır cürümlerden birisidir. Öyle olmasaydı Erdoğan ve AKP'liler ?suçluluk telaşı içinde' MİT müsteşarını değil asıl kendilerini kurtarma yasası çıkarırlar mıydı? Savcı Sarıkaya soruşturmadan alınır mıydı?" şeklinde konuştu.

        İKTİDARIN MASKESİ DÜŞTÜ

        CHP'nin, AKP'nin örgütle gizli kapılar ardında yapılan kanlı pazarlıklarını gün yüzüne çıkartarak iktidarın maskesini düşürdüğünü savunan Çıray, "olayın Başbakan'ın söylediği gibi birkaç iddia ve bir kağıt parçasından ibaret olmadığını" öne sürdü. "Orada verilen her söz Türkiye'yi bağlar" diyen Çıray, "Müzakereler hakem ülke ve örgüt tarafından da kayıt altına alınmıştır. Bu mutabakattaki taahhütlerin resmen Erdoğan başbakanlığındaki AKP hükümetinin taahhüdü ve sorumluluğu olduğu anlamına gelmektedir. Bunları bir müzakere stratejisi ve taktiği olarak göstermek ve bağlayıcılık taşımadığını ileri sürmek en hafif deyimiyle safdillik olur. Çünkü hakem devletin ve PKK'nın bunu hiç de böyle görmeyecekleri açıktır" diye konuştu.

        "ZAMLAR, SURİYELİ SÖZDE DİRENİŞÇİLER İÇİN"

        Türk dış pollitikasının tarihinde ilk kez iki yüzlü ve entrikalarla yönetilir hale geldiğini savunan Çıray, son zamların da iktidarın Suriye politikasından kaynaklandığını öne sürdü. Çıray, "Hatay'ı ajanların teröristlerin cirit attığı bir yer haline getiren hükümet; başka memleketlerin teröristlerinin parasını da milletin cebinden almaya kalkıyor. Türkiye'nin temmuz ayı savunma harcamaları ilk 6 aydan daha fazladır. Bütçedeki açığın asıl nedeni de budur. Yani AKP'nin Suriye kahramanlığının bedelini tüm Türk milleti ödemektedir. Rızkımızdan kesilip başka ülkelerin teröristlerine verilen hakkınızı helal edecek misiniz?" diye sordu.

        "Erdoğan'ın hesabı varsa milletin de vicdanı var" diyen Çıray, yapılanları milletin affetmeyeceğini öne sürdü. Çıray, "Bağımsızlığımızdan vazgeçen, haçlı savaşlarının mücahitliğine soyunan, 4+4+4 yasası ile lâik rejimi fiilen sonlandıran, hukukun üstünlüğünü Silivri'ye hapseden bu iktidar aslında Cumhuriyetimizi sonlandırmıştır. Artık anayasal olarak AKP iktidarının meşruiyeti tartışmalıdır. AKP'li milletvekillerinin vatanlarının kaderlerine el koymalarının zamanı gelmiştir. Aksi halde şehitlerimizin lanetini ve gazilerimizin gözyaşları onları sonsuza kadar boğacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ