Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Osmanlı Milletler Topluluğu kuralım' teklifi!

        ERDAL ŞEN'İN HABERİ

        Geçtiğimiz hafta sonu Cezayir’e iki günlük resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, izlenimlerini paylaşırken, seyahatin çok verimli geçtiğini söyledi. Davutoğlu, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ile yaptığı görüşmeyi şöyle aktardı:

        ‘OSMANLI’YIZ’ YAKLAŞIMINDA: Sayın Cumhurbaşkanı bizi çok iyi karşıladı. Türkiye’ye yönelik çok büyük bir sevgisi var. 2006’daki Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyareti sırasında bize ‘Osmanlı Milletler Topluluğu kuralım’ demişti. Şimdi de aynısını teklif etti. ‘Biz Osmanlı’yız’ yaklaşımında. Hatta bize dedi ki: ‘Kendi memleketinizi ihmal ediyorsunuz. Daha sık gelmelisiniz. Bunu söylerken 1960’lı yıllarda İhsan Sabri Çağlayangil’in bakan olarak Cezayir’e yaptığı bir ziyaretteki anısını anlattı.

        ÇAĞLAYANGİL ANISI: Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika o zaman 26 yaşında Dışişleri Bakanlığı yapmış en genç bakanlardanmış. İhsan Sabri Çağlayangil ile başında fesli, çevresinde saygı duyulan yaşlı bir Cezayirli arasında bir diyalog yaşanmış. Çağlayangil’in gözleri dolmuş. Sormuşlar çevresindekiler. Cezayirli adam demiş ki: ‘Biz sizi, 150 yıldır bekliyoruz, gelmekte çok geciktiniz.’ İşte Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika yıllar önceki bu anısını nakledip, ‘Şimdi de onun söylediği gibi söylüyorum. Biz sizi, Türklerin gelişini uzun zamandır bekliyorduk. Daha önce gelmenizi ve çok önce sılayı rahim yapmanızı bekliyorduk’ dedi. Ben de Türkiye ile Cezayir arasındaki tarihi ilişkileri, ‘Fransızlar Gaziantep’te camiye bayrak çektiğinde 3 gün halk isyan etti. Fransız ordusundaki Cezayir askerleri halkın yanına katılıp bir kısmı silahlarını askere verdi ’ diyerek anlattım.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ