Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanlığı için bir adayları olmadığını belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hem Gül hem Erdoğan aday olursa, kime destek verirsiniz? Gül'e destek verir misiniz?” sorusuna “Bakarız, niçin olmasın” yanıtını verdi.

        Cumhurbaşkanlığı için bir adayları olmadığını belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hem Gül hem Erdoğan aday olursa, kime destek verirsiniz? Gül'e destek verir misiniz?” sorusuna “Bakarız, niçin olmasın” yanıtını verdi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Star TV ana haber bülteninde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Irak ziyaretinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, tarihin belli olmadığını söyledi.

        “Maliki'yle görüşmede, Enerji Bakanı'nın uçağın indirilmemesi gündeme gelecek mi” sorusuna, gündeme gelip gelmeyeceğini bilmediği yanıtını veren Kılıçdaroğlu, uçağın indirilmemesini ise doğru bulmadığını kaydetti.

        Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine parti yöneticilerinin önümüzdeki günlerde Gazze'yi ziyaret edeceklerini bildirdi.

        Mısır Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti sırasında kendisini davet ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, uygun koşullar olması durumunda bu ülkeyi de ziyaret edeceğini ifade etti.

        Çin Halk Cumhuriyeti'nden de davet geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, Ocak ayı ortalarında bu ülkeye gideceğini bildirdi.

        İktidar partisinin bu davetleri “manidar karşıladığının” hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Normalde iyi çalışan bir iktidarın, anamuhalefet liderinin başka ülkeler tarafından davet edilmesini memnuniyetle karşılaması lazım. Ama içinize sindiremezseniz, manidar bulduğunu söylersiniz. Ortada manidarlık bir durum yok, tanımak istiyorlar bizi. Türkiye büyük bir ülke. Benim yurt dışına davet edilmem, iktidarı rahatsız etmemeli, memnun etmeli” dedi.

        Cüneyt Ünal'ın kurtarılmasının manidar bulunmasını da anlamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bu durumu ise “kıskançlık” olarak niteledi.

        Dış politikanın ülkenin çıkarları üzerine inşa edilmesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Suriye, Irak, İsrail, Filistin, yani Ortadoğu politikası Türkiye'nin çıkarları üzerine inşa edilen bir politika değil. Türkiye izlediği politikayla ülkelerin içişlerine müdahale ediyor. Biz olsaydık Suriye'nin içişlerine karışmazdık. Almanya, Fransa, ABD doğrudan müdahale etmiyor, niye biz ediyoruz? BM var. BM varsa oturur karar alır, Türkiye'de o kurala uyar” dedi.

        Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin üzerinin çizildiğini, Irak'la da ilişkilerin bozulduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Eğer siz mezhep bağlamında Ortadoğu'da yandaş aramaya kalkarsanız kaybedersiniz. Benim izlediğim dış politika, Türkiye Cumhuriyeti'nin izlemesi gereken dış politikadır” görüşünü savundu.

        Kılıçdaroğlu, başka bir soru üzerine, Esed'le bir temasının söz konusu olmadığını, şu ana kadar bu ülkeden bir davet de gelmediğini söyledi.

        Büyükşehir Belediye Yasası'yla ilgili soru üzerine Kılıçdaroğlu, büyükşehir olan kentleri kutladığını söyledi.

        Yasaya göre kapatılan beldelerin kapanmasını doğru bulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Belde belediyelerinin halka sorulmadan kapatıldığı için Anayasa'ya aykırı buluyoruz. Belde belediyelerin açılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Karar Anayasa Mahkemesi'nin olacak” dedi.

        Dokunulmazlıklar konusu

        “Dokunulmazlıklar konusunda, BDP'lileri mi koruyorsunuz” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Hayır biz ilke partisiyiz. Benden önce de aynı ilkeler savunuluyordu. Yoksa biz BDP veya başka parti milletvekillerinin dokunulmazlığı kalksın kalmasın diye gereksiz bir tartışmaya girmiyoruz. Milletvekillikleri bitince zaten yargılanacaklar” dedi.

        Kılıçdaroğlu, kürsü dokunulmazlığı hariç diğer dokunulmazlıklara karşı olduklarını ifaderek, şunları söyledi:

        “Bugün öyle koşullar oluştu ki bırakın milletvekili dokunulmazlığını bir Erdoğan dokunulmazlığı çıktı. Nedir bu? Deniz Feneri'ne el süren yanıyor. Bu da dokunulmazlık, dokunabiliyorlar mı onlara? Hayır. Başkaban'a yakınsanız kimse size dokunamıyor, milletvekili olmanıza da gerek yok. Bir kişi istediği zaman dokunulmaz oluyor, bir kişi istediği zaman dokunulmazlığı tümüyle kaldırılıyor. Bu çifte standart. Hukuk bunları kabul etmez.”

        Kılıçdaroğlu, iktidar partisinin dokunulmazlıkların daraltılması konusunda bir çalışmaları varsa destek verebileceklerini söyledi.

        Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine geçtiğimiz günlerde akademisyenlerle bir araya geldiklerini, burada “Kürt sorununu masaya yatırdıklarını” söyledi.

        “Hiç bir Hakkarili'nin bayrağa karşı çıktığını görmedim”

        “Hakkari'ye giderseniz Türk bayrakları olacak mı” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

        “Bayrak hepimizin bayrağı. Hiç bir Hakkarilinin bayrağa karşı çıktığını görmedim ben nereden çıktı bu bayrak krizi onu da anlamadım ben. Bayrağı günlük siyasetin tartışma alanına dönüştürmek zavallılıktır. Hepimiz gururla taşırız. Başbakan'a bir soru sormak istiyorum; Esendere Sınırı Kapısı'nda, Türk bayrağı indirildi mi indirilmedi mi? İndirildiyse kaç gün indirildi ve Başbakan ne yaptı? Niye o bayrak 3 gün çekilmedi.”

        Patriotlardan Suriye'nin değil, İran'ın Rusya'nın rahatsız olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, halkın Patriotlar konusunda doğru bilgilendirilmediğini ileri sürdü.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu da eleştiren Kılıçdaroğlu, Ak Parti'de başarılı bulduğu bir isim olmadığını söyledi.

        “Başarısız olanın koltuğunda oturmaması lazım”

        “Önümüzde 3 seçim var. En azından birinden başarılı çıkmanız gerektiği yorumları yapılıyor, başarabilir misiniz” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Çalışırsak başarırız” yanıtını verdi.

        “Başaramazsanız istifa eder misiniz?” denmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Halka güven verirsek başarırız. Başarısız olanın koltuğunda oturmaması lazım, bu da işin kuralıdır. Benim inancımda böyledir zaten” yanıtını verdi. İstanbul için birden fazla adayları olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, bu kenti alacaklarını iddia etti.

        “Gül'ü destekleriz”

        Cumhurbaşkanlığı için bir adayları olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Hem Gül hem Erdoğan aday olursa, kime destek verirsiniz? Gül'e destek verir misiniz?” denmesi üzerine “Bakarız, niçin olmasın. Eğer farklı adaylar olursa, bu farklı adayları değerlendiririz ama diyelim ki koşullar sadece iki adayı öngördüyse o zaman bakarız tabii” dedi.

        “Siz cemaate nasıl bakıyorsunuz, bugüne kadar temasınız oldu mu” sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, herhangi bir temasının olmadığını söyledi.

        “Eşiniz bugünkü Kılıçdaroğlu'nu nasıl buluyor” sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, “Zaman zaman eleştiriyor, onu da doğal karşılıyoruz zaten” dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ