Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik BDP heyeti Habur'da

        İnan GEDİK/HABERTÜRK - AJANSLAR

        Öcalan’ın çağrısına olumlu yanıt veren PKK, elinde tuttuğu 8 rehineyi bırakıyor.

        Doğu ve Güneydoğu'da çeşitli tarihlerde yol kesen PKK'lı teröristler tarafından kaçırılan 8 asker ve kamu görevlisini teslim alacak heyet, bu sabah Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak'a geçti. Heyetin güvenliğini, zırhlı araçlar ve sinyal bozucu jammer’lar tahsis eden Kuzey Irak yönetimi sağlayacak.

        SEBAHAT TUNCEL GİDEMEDİ

        PKK’nın Kandil’de çok uzun zamandır rehin tuttuğu Kaymakam adayı Kenan Erenoğlu, Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç, Uzman Çavuş Kemal Ekinci, erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran, Reşat Çeçan ile polis memuru Nadir Özgen’in ailelerine kavuşması için sayılı saatler kaldı. Diyarbakır'dan dün ayrılan ve geceyi Şırnak'ın Cizre İlçesi'nce geçiren BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici'den oluşan 6 kişilik heyet, Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'na geçti. BDP Milletvekili Adil Kurt, Türkiye'ye dönüşte açıklamayı yapacaklarını belirtirken, "İnşallah hayırlı haberlerle döneceğiz, bugün dönmeyi umuyoruz" dedi.Sebahat Tuncel, yurt dışına çıkma yasağı nedeniyle Silopi'ye kadar heyete eşlik etti, ancak Irak'a geçiş yapmadı.

        Heyet, Habur Gümrük Sahası'ndaki işlemleri ardından Kuzey Irak'a geçti. Heyete Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden de bazı görevlilerin katılması bekleniyor. Kaçırılmalarının ardından 3 ayrı kampta tutuldukları öne sürülen 2'si uzman çavuş, 1'i astsubay, 1'i polis, 1'i kaymakam adayı ve 3'ü de er olmak üzere kaçırılan 8 kişinin dün yeri açıklanmayan, bir kampa getirilerek toplu olarak bekletildikleri ifade edilmişti.

        Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, örgütün elinde tutulan kamu görevlileri için özel güvenlik birimleri oluşturduğu, onların BDP heyetine teslim edilmesinden sonra sinyal kesici jammerler eşliğinde zırhlı araçlarla gidecekleri yere kadar götürülecekleri kaydedildi.

        "KAMU GÖREVLİLERİ YARIN TESLİM EDİLECEK"

        BDP Erbil Temsilcisi ve eski Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, PKK'nın kaçırdığı kamu görevlilerinin yarın teslim edileceğini açıkladı. Aydın, "Yarın teslim edilecek ancak yer ve mekanı şimdiden açıklamak onların can güvenliği açısından iyi olmayacaktır." dedi. Aydın, bu sürecin barış için bir zemin hazırlamasını umduğunu da kaydetti.

        "PAZARLIK YOK"

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör örgütü PKK tarafından serbest bırakılacak kamu görevlileri ile ilgili bir pazarlığın olmadığını söyledi.

        Beşir Atalay, "Bunlar süreçle ilgili iyi niyet gösterileri. Şu anda heyet Habur'da. Sınırdan karşı tarafa geçiş yaptılar. Oradaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu gün olabilir yarın olabilir, teslimler gerçekleşecek. Burada da hazırlık yaptılar. Gelişmeleri oradan takip edeceğiz." dedi.

        İÇİŞLERİ BAKANI GÜLER'DEN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Muammer Güler, ''7 kamu görevlisinin ailesi Habur'a gelmiş durumda. Bu akşam yetişirse olmasa bile yarına sabaha kendilerini bekliyoruz'' dedi.

        Güler, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterrs'ı kabulünde gazetecilerin soruları üzerine, kaçırılan kamu görevlilerinin getirilmesi için oluşturulan heyetin sabah 7.50 itibarıyla Habur'dan çıkış yaptığını ifade etti.

        Herhangi bir propagandaya izin verilmeden kamu görevlilerini aileleriyle buluşturmak istediklerini vurgulayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, ''7 kamu görevlisinin ailesi de Habur'a gelmiş durumda. Bu akşam yetişirse olmasa bile yarına sabaha kendilerini bekliyoruz'' dedi.

        BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterrs da ziyaretine ilişkin soru üzerine ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerle ilgili konuların gündeme geleceğini belirterek, Türkiye'nin Suriyelilere cömert şekilde elini uzattığını söyledi.

        Guterrs, BM olarak katkılarının denizde damla olduğunu ifade ederek, ''Burada işin ağır yükünü karşılayan Türkiye'dir. Bütün çalışmaları, uluslararası hukuk ve mültecilerin korunması ilkeleri uyarınca gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda Türkiye'nin girişimleriyle geçici koruma statüsü verilmiştir. Burada yapılan tüm yardımlar üst düzey standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir'' diye konuştu.

        HEYET ERBİL'DE

        PKK'nın elinde bulunan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyet, Erbil'e ulaştı.

        Heyette, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, İHD Başkanı Öztürk Gündoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ve Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban bulunuyor.

        Milletvekili Kurt, Erbil'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Buradaki büro temsilcilerimizle bir araya geleceğiz. Bir değerlendirme yapacağız. Büro temsilcilerimiz yarınki programımızla ilgili ayrıntılı açıklamayı yapacaklar. Şu an da ayrıntılı bir açıklama yapmamız mümkün değil, arkadaşlarımız sizi bilgilendirecekler" şeklinde konuştu.

        Sebahat Tuncel yurt dışına çıkma yasağı nedeniyle Silopi'ye kadar heyete eşlik etti, ancak Irak'a geçiş yapmadı.

        "YARIN SAAT 13'TE SERBEST BIRAKILACAKLAR"

        Tuncel, Habur Gümrük Kapısı’na gelerek, burada gazetecilere PKK’nın yarın bırakacağını açıkladığı 8 kamu görevlisi ile ilgili açıklamada bulundu. Tuncel, kamu görevlilerini alacak olan heyetin başkanı olduğunu ancak, İstanbul’da görülen bir dava nedeniyle kendisine yurt dışı yasağının konulduğunu belirterek, şunları söyledi:

        "Benim geçmeme izin verilmemesi demokrasi sorunudur. Aslında PKK’nın elindeki 8 kamu görevlisi bugün gelecekti. Ancak orada bir sorun yaşandı ve yarına kaldı. Biliyorsunuz kamu görevlilerinin teslim edimesi amacıyla oradaki yerel hükümetle ve yerel yetkililer ile de görüşüyoruz. Bu yüzden bir sorun oluştu. Yarına kaldı, yani yarın öğleden sonra teslim edilecek. Yani saat 13.00’de diyebiliriz. Bu süreçten sonra provokasyonların olacağını sanmıyorum. Süreci baltalamak isteyen, kesintiye uğratmak isteyenler olabilir. Türkiye barış sürecinde önemli bir yol aldı. Biliyorsunuz kamu görevlilerinin görüntü verilebilmesi ve açıklama yapması konusunda bir sıkıntı olabilir. Bu yüzden yarın orada gazeteciler önüne çıkacak ve bir açıklama yapılacak. Bu açıklamadan sonra buraya gatirilecek. Ve Habur Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye geçiş yapacaklar."

        Kamu görevlilerinin yakınları ve ailelerinin nerede görüşeceği kavuşacağı yönündeki bir soru üzerine Tuncel, "Biz kamu görevlilerini içeri geçirdikten sonra her şey, yani yetki ve görev artık Türkiye’ye geçiyor. Bu soruya onların cevap vermesi gerekiyor. Ama alanda kavuşacaklarını düşünüyorum" dedi.

        K.IRAK’TAN ZIRHLI ARAÇ

        Kuzey Irak yönetimi heyete “Monika” adıyla bilinen zırhlı araçlar ve sinyal kesici jammer’lar tahsis etti. Yol güvenliğinin de Kuzey Irak yönetimi tarafından sağlanacağı bildirildi. Rehinelerin nerede bırakılacağına ilişkin Kandil’den haber bekleniyor. Hükümetin, “2. Habur olmasın” hassasiyeti, rehineleri alacak heyet üzerinde de etkili oldu. BDP heyeti Diyarbakır’da yapmayı düşündüğü basın toplantısını iptal etti. BDP’li Tuncel, “Umarız sürece olumlu hizmet eder. Herkesin beklentisi karşılanacak” dedi. Kandil’deki örgüt yöneticilerinin de serbest bırakacağı kamu görevlileriyle askerleri, basının karşısına çıkarmayacağı bildirildi.

        İFADELER SINIRDA ALINACAK

        Habur sınır kapısında ise önlemler alındı. İçişleri Bakanlığı’ndan bir müsteşar yardımcısı başkanlığında Şırnak Vali Yardımcısı, Silopi Kaymakamı, cumhuriyet savcıları ve sağlık ekiplerinden oluşan heyet sınır kapısına gönderildi. Rehinelerin ilk ifadeleri de sınırda alınacak.

        Erbil’de gazeteci ordusu

        Askerler ve kamu görevlilerin serbest bırakılacak olması Kuzey Irak’ın başkenti Erbil’de büyük bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Türkiye’den Kuzey Irak’a geçen çok sayıda gazeteci Erbil’de kamp kurarak beklemeye başladı.

        Güler, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterrs'ı kabulünde gazetecilerin soruları üzerine,kaçırılan kamu görevlilerinin getirilmesi için oluşturulan heyetin sabah 7.50itibarıyla Habur'dan çıkış yaptığını ifade etti.

        Herhangi bir propagandaya izin verilmeden kamu görevlilerini aileleriyle buluşturmak istediklerini vurgulayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, ''7 kamu görevlisinin ailesi de Habur'a gelmiş durumda. Bu akşam yetişirse olmasa bile yarına sabaha kendilerini bekliyoruz'' dedi.

        BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterrs da ziyaretine ilişkin soru üzerine ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerle ilgili konuların gündeme geleceğini belirterek, Türkiye'nin Suriyelilere cömert şekilde elini uzattığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ