Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Şırnak’ta 19 yıl önce aynı anda 2 köy bombalandı. 38 köylü öldü. Köylüler bombalayan uçakları ayrıntılarıyla anlattı ama Genelkurmay ısrarla, “O gün uçuşumuz yoktu” dedi. Bombardımanı gerçekleştiren 4 uçağın izi, dosyanın zamanaşımına uğramasına aylar kal

        ZÜLFİKAR ALİ AYDIN'IN ÖZEL HABERİ / GAZETE HABERTÜRK

        Şırnak’ta 19 yıl önce aynı anda 2 köy bombalandı. 38 köylü öldü. Köylüler bombalayan uçakları ayrıntılarıyla anlattı ama Genelkurmay ısrarla, “O gün uçuşumuz yoktu” dedi. Bombardımanı gerçekleştiren 4 uçağın izi, dosyanın zamanaşımına uğramasına aylar kala Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi. “Tanyer 60” kodlu iki F-4 ve “KAPLAN 05” kodlu iki F-16

        26 Mart 1994... Güneydoğu’da PKK’ya karşı askeri operasyonların yoğun olduğu günler... Şırnak’ta Cudi Dağı eteklerindeki Kuşkonar ve Koçağılı köyleri tanık ifadelerine göre 2 uçak ve 1 helikopter tarafından bombalandı. Saat 11.00’de başlayan bombardıman bittiğinde yüzlerce kişinin yaşadığı 2 köyde 38 kişi hayatını kaybetti. 13 köylü yaralandı.

        ‘PKK YAPTI’ İDDİASI

        Köylüler yakınlarını topluca defnettikten sonra batıya göç etti ve bir daha da köylerine dönemedi. Olayla ilgili ilk açıklamada saldırıyı PKK’nın gerçekleştirdiği öne sürüldü, ancak yaklaşık 40 hanenin bulunduğu köyden yaralı kurtulan tanıklar bombardımanı 2 uçağın yaptığını söylüyordu.

        BAKAN YALANLADI

        Olay 1994’te Meclis’e taşındı. İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, “Eylem hazırlığı içindeki bin kişilik terörist grupla ilgili ihbar üzerine Stoker Tepe ile Kuşkonar Köyü’nün kuzeyindeki kayalıklara hava harekâtı düzenlenmiştir” dedi. Genelkurmay da “O gün bölgede uçmadık” diyerek köyün bombalandığını yalanladı. Hava Kuvvetleri aynı yönde evrak gönderdi. Tanık ifadelerinde yer alan uçakların izi yıllarca sır olarak kaldı.

        10 YIL SONRA İLK KARAR

        38 köylünün ölümüyle ilgili soruşturmada ilk karar 10 yıl sonra alındı. Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Hakan Çeliker dosyayı “Olayı PKK’nın yaptığına dair delil bulunamadı” diyerek, Hava kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi. Askeri savcılık ise 8 yıl sonra “Uçakların menşei belirlenemedi” deyip görevsizlik kararı verdi.

        ISRAR SONUÇ VERDİ

        Yıllardır aydınlatılmayı bekleyen dosyaya zamanaşımının dolmasına aylar kala çarpıcı bir belge geldi. Köylülerin avukatı ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin talebi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Ulaştırma Bakanlığı’na yazı yazarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 26 Mart 1994 tarihli uçuş kayıtlarını istedi. Gelen yazı iddiaları doğruluyordu: “Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bulunduğu noktada (10 NM-18.55 KM) Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2 uçuş icra edildiği tespit edilmiştir.”

        İŞTE ÖLEN 38 KÖYLÜ

        Olayda aralarında nüfus kaydı olmayan Honaf Yıldırım ile birlikte ölen köylülerin isimleri şöyle: Zahide Kıraç, Ayşe Bengi, Şirin Kaçar, Huhi Kaçar, Şemsihan Kaçar, Fatım Bengi, Ahmet Kaçar, Şehriban Kaçar Huri Bengi, Luliz Bengi, Fatma Bedir, Hazal Kıraç, Asiye Erdin, Ömer Kalkan, Manmut Benzer, Ali Benzer Nurettin Benzer, Ömer Benzer, Abdullah Benzer, çiçek Benzer, Ayşe Benzer, İbrahim Borak, Şerife Yıldırım, Melike Yıldırım, Şaban Yıldırım, İrfan Yıldırım, Elmas Yıldırım, Ferciye Altan, Hacı Altan, Kerem Altan, Mahmut Oygur, Ayşe Oygur, Adil Oygur Asiye Yıldırım Kerem Yıldırım, Mirza Yıldırım, Şevket Yıldırım.

        UÇAKLARIN MENŞEİ BELİRSİZ

        Olaydan 12 yıl sonra 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, 2006/260 sayısıyla soruşturma açtı. 2 yıl süren soruşturmanın sonunda görevsizlik kararı verilirken, olay, “Menşei belirlenemeyen patlamalar” olarak ifade edildi.

        İKİSİ F-4, İKİSİ F-16: TANYER 60 VE KAPLAN 05

        Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş kayıtlarının belgesini de gönderdi. “26 Mart 1994 Günü Görevleri” başlıklı belgede iki ayrı ikili kol yani 2 uçağın havalandığı belirtiliyor. İlk uçuşun “E 253” görev numaralı “Tanyer 60” isimli “2xF-4” uçağı olduğu, 10.24’te kalkıp 11.54’te iniş yaptığı, yükünün ise “C” olduğu kaydediliyor. 2 köyün üzerinde uçan diğer uçağın ise “E 254” görev numaralı “KAPLAN 05” adlı “2xF-16” uçağı olduğu, 11.00’de kalkıp 12.00’de iniş yaptığı, yükünün ise “4xMK-82” olduğu ifade ediliyor.

        TANIKLAR ANLATIYOR

        ‘Öz annem ile kızım nereye gömüldü bilmiyorum’

        AHMET BENGİ: “Köyümüz Koçağılı üzerinden önce helikopter geçerken işaret verici bir şey attı.. Sonra 2 jet ayrı ayrı 4’er tane toplam 8 tane ve bir insandan daha büyük bombaları bıraktılar. Aynı zamanda jetler tarafından köyümüz tarandı. Atılan bombadan evimiz çöktü. Annemle kızım öldü. Eşim Behiye başından yaralanmıştı. Bugüne kadar doktorlara gitmemize rağmen iyileşemedi. Üvey annem iyileşemedi 2 ay sonra öldü. Olaydan sonra köyümüze gelen korucular ve vatandaşlar ölü ve yaralıları alıp götürdüler. Öz annem ile kızımı nereye gömdüklerini bilmiyorum.”

        ‘Eşimevin önünde parçalanmıştı’

        AHMET YILDIRIM: “Kuşkonarlıyım. Öğlene doğru evimin önündeydim. Çok yakın mesafeden 2 uçak geçti. Aşırı gürültü yaptığından bodruma kaçtım. Büyük bir patlama sesi duydum. Sesler kesildiğinde çıktım. Eşim Elmas’ı parçalanmış halde evin önünde yerde yatarken gördüm. Birçok akrabamın öldüğünü sonra öğrendim. Cenazeleri köy meydanında topladık. Tek tek mezar açıldı. Evimin 30 metre önünde 2.5 metre derinliğinde bir çukur gördüm. Çukur çevresinde kol büyüklüğünde bir bomba parçası gördüm. 2-3 gün sonra hayvanlar ve alabildiğimiz eşyaları alıp köyü terk ettik. Diğer köylüler de Mersin’e, Siirt’e gitti. Bir daha köye dönmedim...”

        İKİ ÜS: O GÜN UÇUŞ KAYDI YOK

        DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, iddiayı 2008 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na sordu. Diyarbakır’daki 7. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül, savcılığa “Söz konusu tarihte üssümüzde uçuş faaliyeti yürütüldüğüne dair bir kayıt bulunamamıştır” yanıtını verdi. 2. Hava Kuvvet Komutanlığı da aynı yönde cevap verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ