Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Yarışmalar Serdar Ortaç'tan yıllar sonra özür gibi açıklama

        HABERTURK.COM

        Star TV'de yayınlanan Popstar 2013'e Serdar Ortaç'ın sözleri damga vurdu. Ortaç, 1999 yılında Magazin Gazetecileri Derneği Ödül Töreni'nde yaşanan 'Ahmet Kaya olayı'na atıfta bulunarak "O dönem bana bazı şeyler yanlış öğretildi. Bir gün umarım bu yarışmada bir Kürt yarışmacı da Kürtçe şarkıyla yarışır" dedi.

        Star TV'de yayınlanan ve sunuculuğunu Burcu Esmorsoy'un, jüri üyeliğini ise Bülent Ersoy, Orhan Gencebay, Demet Akalın ve Serdar Ortaç'ın yaptığı Popstar 2013'te yarışmaya Bulgaristan'dan katılan İsmail sahneye çıktı. Burcu Esmersoy, başarılı yarışmacının performansını değerlendirmek üzere ilk olarak sözü Serdar Ortaç'a verdi. Ortaç, 10 Şubat 1999'da düzenlenen Magazin Gazetecileri Derneği Ödül Töreni'nde yaşananlarla ilgili 'özür' niteliğinde bir açıklama yaptı.

        Sözlerine "Az önce kuliste Orhan Gencebay, bana ders niteliğinde birkaç şey söyledi ve 36 etnik kökenden bahsetti" diye başlayan Serdar Ortaç şunları söyledi:

        "Yıllar önce yok saydığımız Kürt kardeşlerimiz.... Bana da yanlış öğretip beni de gaza getirip heyecanlandırdılar o senelerde. Umarım bir Kürt kardeşimizin Kürtçe şarkısını da burada duyarız. Hepimiz, başta ben olmak üzere pişman oluruz yaptıklarımızdan. Çünkü yıllarca biz yok saydık, 'Kürtçe söyleyemezsin' diye... Biz de onlara inandık"

        O GECE NELER OLMUŞTU?

        10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından düzenlenen ödül töreninde, Ahmet Kaya Yılın En İyi Sanatçısı ödülüne layık görülmüştü. Kaya, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, "Ben bu ödül için İnsan Hakları Derneği’ne, Cumartesi Anneleri’ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. Bir de bir açıklamam var: Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayımlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayımlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum" demişti.

        Ahmet Kaya'nın konuşmasının ardından salonda başını Serdar Ortaç'ın çektiği bir grup, sanatçıya çatal, bıçak fırlatmış; Kaya apar topar salondan çıkarılmıştı. Yaşanan olayın ardından yapılan yayınlarla iyice bunalan Kaya, yurtdışına çıkmak zorunda kalmış ve 16 Kasım 2000'de Paris'te hayatını kaybetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ