Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam KPSS'de kopya iddiaları

        Son KPSS'de de soruların sızdırıldığı iddiası milyonlarca adayın kafasını karıştırırken, Google arama motorunda yapılan bir analiz öğrencileri iyice şaşkına çevirdi. Sızdırıldığı iddia edilen soruların sınavdan bir gün önce Google'de yapılan searchlerde büyük bir yükseliş gösterdiği ortaya çıktı.

        YİNE KPSS YİNE ŞOK

        Gazeteport'un haberine göre, KPSS’de 2010 yılında soruların sızdırılmasının ve sınavın iptal edilmesinin ardından adaylar, önceki gün yeni bir iddiayla sarsıldı. KPSS’nin 2. oturumu devam ederken iki farklı kaynaktan sabah oturumunda sorulan sorular internete düştü. Beyaz Kalem Eğitim Derneği bünyesindeki Beyaz Kalem Yayınevi’nin sitesinde 60 soruluk Genel Kültür testinin 57 sorusunun bir anda internte düşmesi sınav sorularının önceden mi sızdırıldığı şüphesi uyandırdı.

        SORULAR DERLEME Mİ?

        İddialarla ilgili 57 sorunun sınavdan hemen sonra yayınlandığı Beyaz Kalem, soruların önceden ellerine geçtiğini yalanlarken, " Yayınevimiz, sınava giren öğrencilerin çıkmış KPSS sorularına toplu halde ulaşmaları için, sınava giren dershanemiz öğretmen ve öğrencileri aracılığıyla sınavdan sonra toplayıp beyazkalem yayınlarının sayfa şablonuna yerleştirmiştir." denildi.

        ÖSYM BAŞKANI: TERTEMİZİZ

        Soruların sızdırıldığıyla ilgili bir diğer açıklama ise ÖSYM Başkanı Ali Demir'den geldi. Demir, "Sınavdan bir gün önce KCK’ya KPSS ile ilgili operasyon yapıldı. Bu nedenle birileri, adayları ve kamuoyunu rahatsız etmek istiyor, itibar edilmesin. Tertemiz bir sınavdı." dedi.

        GOOGLE ŞOKU

        İddialarla ilgili milyonlarca öğrencinin kafasının karışmasını sağlayan son gelişme ise Google arama motorunda yapılan bir analiz oldu.

        Google search'te yapılan analizde Beyaz Kalem Yayınevi tarafından derlendiği ileri sürülen 57 sorunun sınavdan bir gün önce 06.07.2012 saat 00.00'dan itibaren yapılan aramalarda şoke eden bir yükseliş olduğu ortaya çıktı. Sınav sorularının sınavdan bir gün önce Google'de aranması büyük şaşkınlık yaratırken ÖSYM'den bu konuyla ilgili yapılacak açıklama merak konusu oldu.

        İşte o sorulardan bazıları:

        Soru: Eski Türk devletlerinde hükümdara, yönetme yetkisini Tanrı tarafından verildiğine inanılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet'ten önce kurulan Türk devletlerinde bu yetkiye verilen addır?

        A) Telkin

        B) Toy

        c) Kut

        D) Balbal

        E) Şad

        Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nde ticareti geliştirmek ve ticaret yollarında güvenliği sağlamak amacıyla yapıldığı savunulamaz?

        A) Derbentler

        B) Kervansaraylar

        C) Bedestenler

        D) Menziller

        E) Darülkuralar

        Türk hukukunda olağan hallerde evlenme yaşı aşağıdakilerden hangisidir?

        A) Kadınlar ve erkekler tarafından 17 yaşın tamamlanması

        B) Kadınlar bakımından17, erkekler tarafından 21 yaşın tamamlanması

        c) Kadınlar bakımından 15, erkekler bakımından 17 yaşın tamamlanması,

        D) Kadınlar ve erkeklerde 16 yaşın tamamlanması

        E) Kadınlar bakımından 13, erkekler bakımından 14 yaşın tamamlanması

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ