Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Ankara'da Deniz Baykal kaseti depremi
        1

        Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifasına neden olan görüntülerin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla internete verildiği iddiası gündem konusu oldu.

        2

        Önceki gece geç saatlerde, bir Twitter hesabından Başbakan Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ve “ortam dinlemesi”‘ olduğu öne sürülen bir ses kaydı yayınlandı.

        3

        Kayıtta, bir videodan bahsedilerek, görüntülerin internetten ve televizyonlardan dünyaya yayılması yönünde talimat verildiği öne sürülüyor.

        4

        Kayıtta söz konusu ifadeler güçlükle duyulurken, birçok ifadenin de kesik kesik sıralandığı görülüyor.

        5

        Kaydın doğruluğuna ilişkin tartışmalar sürerken olayın muhatapları ve siyasiler şu değerlendirmelerde bulundu:

        6

        ‘HÂLÂ YALAN SÖYLÜYOR’

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Erdoğan bu oyunun, bütün bu kirli işlerin, ahlaksızlığın içinde. Açıkça ifade ediyorum, gözlüğünü takarak neleri izlediğini çok iyi biliyorum.

        7

        Sağa sola yalpalamasın. Eğer ahlak kırıntısı kaldıysa o makamdan ayrılsın. İnsanların özel yaşamına müdahale etmek ne zamandan beri başbakanların görevi oluyor.

        8

        Olay ortaya çıktığında ‘MİT’e talimat verdim, olay aydınlanacak’ dedi. Ben genel başkan olduktan sonra MİT’e Erdoğan’ın böyle bir talimat vermediğini söyledim. Hiç ses çıkarmadı.

        9

        Çünkü MİT isteseydi o olayı ortaya çıkarırdı ve suçluyu da Recep Tayyip Erdoğan olarak görürdü. Ama girmedi o işe. Sen hâkim misin? O görüntüleri kaldıran Sayın Baykal’ın avukatları. Başvurdular ve kaldırdılar. Hâlâ yalan söylüyor. Hayatımda bu kadar yalan söyleyen bir siyasetçiye hiç rastlamadım.

        10

        Bu, Amerika’da yaşanan Watergate Skandalı’nın bir başka versiyonudur. Başbakanlık koltuğunda oturan zatın süratle bir açıklama yapmasını bekliyorum.

        11

        ‘KALDIRAN KİMDİ’

        Başbakan Tayyip Erdoğan: Malum Baykal ile ilgili bir olay vardı ya, bunu benim ayarladığımı söylüyorlarmış. Kılıçdaroğlu denilen ahlak yoksunu adam diyor ki ‘Açıklama yapsın’. Yahu neyin açıklamasını yapacağım, bu orada sosyal medyaya düştüğü zaman, onu sosyal medyadan kaldıran kimdi?

        12

        Ben kaldırttım ben. Bugün twit’lerde bu ülkenin başbakanına hakaret edilmesini tavsiye eden sensin, bizzat zaten bu işi kendin yapıyorsun, çünkü ahlak yoksunusun ve cibiliyet noktasında sıkıntısı var, karakteri bu.

        13

        Çok açık, net söylüyorum, böyle montajlarla filan bir yere varamazsınız. Yarım saat içerisinde kaldırttım. Onu sosyal medyadan kaldıran başbakana bu saygısızlığı, hakareti yapamazsınız. Biz, inancımızın gereği bu tür ahlaksızlıkları yapacak kadar ahlaksız, densiz değiliz, ama sen de o var, sen de olur. Şu anda beraber yürüdüğünüz Pennsylvania'da da o var. Zaten kasetleri, CD’ leri beraber hazırlıyorsunuz, ama bizi bu oyuna getiremeyeceksiniz.

        14

        ‘Yüzüme bakmaya hakları yok’

        Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Ortaya çıkan tablo, aklın, mantığın, vicdanın, hukukun izah etmesi mümkün olmayan bir tablo. Bu örtbas edilebilecek, görmezden gelinebilecek, sıradan suçlamalarla inkâr edilebilecek bir konu değildir.

        15

        Bu konunun derhal aydınlığa kavuşturulması lazımdır. Vahim bir kırılmadır. Çok büyük bir olaydır. Böyle bir olay eğer gerçeği yansıtıyorsa onu gerçekleştiren insanların aynaya bakma, benim yüzüme bakma hakları yok demektir.

        16

        Böylesine büyük şeytani bir senaryo gerçekten uygulanmış mıdır? Şimdi bu iddiaların muhatabının konuşmasını bekliyoruz. Derhal konuşmalıdır, derhal bir açıklama yapılmalıdır.

        17

        Bu Türkiye’de yaşanan olayların tümünün iç yüzünü anlamamıza yardımcı olacak, Türkiye’de tezgâhlanan kirli oyunların nereden nasıl kaynaklandığını ortaya koyacak çok büyük bir çıkış noktasıdır.

        18

        ‘Nuri Alço’lara gelesiniz’

        BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş: Kaset siyasetini kim yapıyorsa, Allah onun cezasını versin. Biz bundan asla medet ummadık. Biz kasetlere bel bağlayarak bugünlere gelmedik.

        19

        Biz Allah’ımıza güvendik, halkımıza güvendik. Er geç mazlumlar, ezilenler kazanacak dedik. Buna inanarak buranın en güçlü hareketi, en güçlü partisi haline geldik. Hepiniz Nuri Alço’lara gelesiniz inşallah.

        20

        ‘Üzülüyoruz’

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan: Türkiye’yi yöneten Sayın Başbakanı her türlü kirli ilişki içinde görmekten büyük üzüntü duyduğumuzu ifade etmek isterim. MHP’nin baraj altında kalması için 2011 seçimlerinde kasetler tanzim edildi. Başbakan bunların genel olduğunu söyleyerek istismar etti. Sayın Baykal’la ilgili gelişmelerde de aynı ifadeleri kullanmıştır

        21

        'Siyasi rezalet'

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Eğer çıkan kaset doğruysa siyasi bakımdan tam bir rezalet. Ses kayıtları üzerine çok konuştuk. Başbakan bugüne kadar da diğer ses kayıtlarının kendisine ait olmadığını hiçbir yerde ifade etmedi.